Сашо написа:
Байко написа:
Хайде по-малко "ура-патритизъм", че леко така несериозно звучи, особено от устата на професионалист.
МиГ-29 в суровия си вид (непроменян от средата на 80-те години) си вече не е конкурент и страшилище, основно е ценен (и то много) като "спаринг партньор" и като незаменим самолет за скромната, но високоотговорна българска/НАТО-задача "еър полисинг" на родното небе.
Сравнение със самолет от ново поколение (от първа ръка, професионална направено, или както англоезичните му викат "hands-on") има в бр. 19 (март 2010) на АЕРО, който ще излезе в началото на следващата седмица.
Ако хамериканците някога и накъде имат проблеми по широкия свят, те ще са от Су-27 и наследници.
Точно, само дето от десетките проведени "спаринги" се видя, че "спаринг партньор" обикновено се оказва другият самолет

. Много е забавно да виждаш ежедневно как разни натренирани пичове с по над 3000 часа на типа самолет отиват надъхани да се "бият" срещу МиГ-29 (в чиято пък кабина много рядко седи някой с повече от 300 часа) и после се връщат в доста "променено" настроение. Един друг член на форума ми е споделял: "Това са едни от малкото моменти, в които гордо съм си казвал нальота на американците!" или "Просто самолетът го позволява...". Точно като професионалист го казвам и аз (не че не го знаете) - в близкия бой самолетът е без аналог! За това и съм написал "Check 6", а не "Check AWACS" например. То с AWACS и баба знае . . . Никой никого не иска да заблуждава, че един многоцелеви самолет би решавал разнообразни и полезни задачи, част от които не са по възможностите на МиГ-29, но нека оценим богатството, което представлява този самолет за нашата военна авиация и да му отдадем заслуженото, вместо постоянно да го нападаме с повод или без!
П.С. Адски странно ми е точно в този форум да обяснявам азбучни неща.