http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Kad ... 30428.html

Защото не може да си ги позволим. През 2011 г., когато взимаха информация от тук и там, американците бяха казали, че осем нови F-16C/D Block 50/52 са $1,3 млрд. с оборудване, обучение и някаква логистика (май за пет години, забравил съм). Без да смятаме инфлацията за пет години оттогава до днес, това са 2,3 млрд. лева. А нашите искат да дадат максимум 1,5 млрд. и то с джапането.Amazon написа:Въпрос. Защо покрай опциите за MLU никъде не съм срещал да се обсъжда и варианта за новопроизведени F-16? Линията не е затворена. Толкова ли ще са по-скъпи от Грипен С/Д? А борудването което така и така ще трябва да купим ако решат за португалският вариант е едно и също и за 30 годишни и за чисто нови машини.
Още повече, че "Офчъ мисъл" го е извел това на първа страница...- Как се движи проектът за модернизация на ВВС, появи се нова оферта от Израел?
- Първо да припомня, че вече има пристигнали 4 отремонтирани двигателя за МиГ-29, очакваме есента да дойдат още два по договора с Полша. Говори се за закупуване от другаде на още до 10, дано стане и това. Предстои веднага след ваканцията в комисията по отбрана да поканим министър Ненчев, за да го попитаме какво става с придобиването на нов тип многофункционален самолет. В тази връзка имаше посещение у нас на делегация от Израел, тя е провела и среща в МО. Представиха ни накратко и на нас предложението си – става въпрос за самолети F-16 втора употреба в три модификации - Block 30, Block 40 и Block 50. Но на мен ми направи впечатление една от фирмите зад предложението, която остави не дотам добро впечатление в България с един друг свой договор за ремонт на вертолети преди около 10 години. Иначе, ако оставим това на страна, предложението е много добро и идва навреме. В последните година-две повечето държави, които преди искаха да се освобождават от съвместими с НАТО многоцелеви самолети, каквито са F-16, като че ли забравиха за това, поради разместването на пластовете в геополитически план в Европа и света. Пазарът изведнъж позамръзна. Освен това от Израел вече сме доставяли модерни бронирани машини, т. нар. пустинни котки, и там нямаме забележки.
Министерството на отбраната работи отново и с Португалия за F-16, както и по предложението на Швеция за самолетите „Грипен”, които са постоянни в желанието си да доставят на България нови изтребители. Но всичко това ще бъде решено в МО, има си комисии там, а ние ще контролираме процесите.
nov gost написа:става дума за едно наистина добро предложение - българските 8+8 изтребители да станат част от модернизационната програма F-16 C/D Barak 2020. Тя е за 132 броя F-16 C/D Barak. Към 2020 година те трябва да са на бойно дежурство.