Нови изтребители за българските ВВС
Re: Нови изтребители за българските ВВС
Това е хубава статия: http://www.defense-aerospace.com/articl ... order.html
Не казвам, че американците са ни прецакали, те на всички толкова си взимат, при нас се оскъпява и от наземното оборудване, като за нов тип самолет.
Но си мисля, че по изгодно (относно оперативни възможности и изправна техника) е оперативният лизинг, който изобщо не поискахме.
770 млн.Д за 10г. за 14 самолета при Чехите, при нас да речем за 10бр. трябва да 550-600 млн. Д, за 10г. Като тук, освен наема влиза и поддръжката. Да сложим и едни 200млн. Д за въоръжение. стават около 800млн.Д за 10г. Които няма да дадем накуп. Дебело подчертавам, това е с поддръжката, и през този период ще имаме изправни самолети. След това се прави удължаване, както направиха Чехите.
За нас е много важна поддръжката. Защото мога да се хвана на бас на каквото кажете, че 4-5г. след започването на експлоатацията на F16, ще летят няма и половината, поради липса на поддръжка. Кел файда, че семе си ги купили, като после не ги поддържаме и не летят. С Кугърите, и другата техника, какво стана?
Иначе F16 си е супер,но. При оперативният срещу парите (повече са във времето да, но поддръжката не е безплатна) ще имаме изправни самолети.
А сега купихме ги, ще ни доставят и "айде оправяте се", ако имате пари за поддръжка ще ги карате, ако не, музейни експонати.
А и отделно вижте и цената за полетен час на Грипен и F16- 4700 срещу 7000 usd.(въпреки, че бях виждал по-високи стойности и за двата самолета с около 2000usd, но то зависи)Това във времето е много, като разлика.
Това ми беше мисълта.
Не казвам, че американците са ни прецакали, те на всички толкова си взимат, при нас се оскъпява и от наземното оборудване, като за нов тип самолет.
Но си мисля, че по изгодно (относно оперативни възможности и изправна техника) е оперативният лизинг, който изобщо не поискахме.
770 млн.Д за 10г. за 14 самолета при Чехите, при нас да речем за 10бр. трябва да 550-600 млн. Д, за 10г. Като тук, освен наема влиза и поддръжката. Да сложим и едни 200млн. Д за въоръжение. стават около 800млн.Д за 10г. Които няма да дадем накуп. Дебело подчертавам, това е с поддръжката, и през този период ще имаме изправни самолети. След това се прави удължаване, както направиха Чехите.
За нас е много важна поддръжката. Защото мога да се хвана на бас на каквото кажете, че 4-5г. след започването на експлоатацията на F16, ще летят няма и половината, поради липса на поддръжка. Кел файда, че семе си ги купили, като после не ги поддържаме и не летят. С Кугърите, и другата техника, какво стана?
Иначе F16 си е супер,но. При оперативният срещу парите (повече са във времето да, но поддръжката не е безплатна) ще имаме изправни самолети.
А сега купихме ги, ще ни доставят и "айде оправяте се", ако имате пари за поддръжка ще ги карате, ако не, музейни експонати.
А и отделно вижте и цената за полетен час на Грипен и F16- 4700 срещу 7000 usd.(въпреки, че бях виждал по-високи стойности и за двата самолета с около 2000usd, но то зависи)Това във времето е много, като разлика.
Това ми беше мисълта.
Незнам защо ми се налага аналогията спокупката на Avia B-534 и Ме-109Еteddyn2o написа: ↑чет авг 08, 2019 12:39 pmТова е хубава статия: http://www.defense-aerospace.com/articl ... order.html
Това ми беше мисълта.
Аналогията е, че Месершмит-а , който е легендарен, добър и доказал се самолет, също както и F 16 впрочем, също е избран по политически причини и на доста висока цена. Но Avia B-534 и Ме-109Е, не могат да се отнасят, като Грипен и F16, реално Авия-та и Месершита са самолети, от различно поколение и концепция, единия двуплощник късно развитие от Първата Световна, а другия последно поколение от годините непосредствено преди втората. При Ф16 и Грипен не е така, реално са самолети от едно и също поколение и концепция, дори Грипена е по нова разработка, вярно с леко различаващи се характеристики, спор няма че Ф16 B70 e с по добри показатели, но разликата не е като Avia B-534 и Ме-109Е. Реално предимствата на Ф16 са радара и по мощния двигател. Но мисля, че на всички е ясно, че ние реална война с тези 8 , че дори и 16 броя, самолети не можем да водим, така че трябваше да изберем по изгодното от към цена качество.
Както и да е, вече избора е направен и парите платени. Радва ме,че самолета поне е нов, а не 3 употреба на 30г, на 70% цена на нов.
Искам и да попитам, понеже странно всички статии по темата изчезнаха в нета, са какво точно допълнително оборудване и въоръжение ще дойдат. Колко ракети от двата типа, ще има ли целеуказващи контейнери, в статиите преди да изчезнат, не видях и допълнителни резервоари и т.н. Някой ако има какво точно, до колкото има информация де.
Както и да е, вече избора е направен и парите платени. Радва ме,че самолета поне е нов, а не 3 употреба на 30г, на 70% цена на нов.
Искам и да попитам, понеже странно всички статии по темата изчезнаха в нета, са какво точно допълнително оборудване и въоръжение ще дойдат. Колко ракети от двата типа, ще има ли целеуказващи контейнери, в статиите преди да изчезнат, не видях и допълнителни резервоари и т.н. Някой ако има какво точно, до колкото има информация де.
Грозев е написал в една статия(малко субективна по мое мнение) казва се "F-16 за България – между пиленето и рязането" сравнително подробно е описано какво е орязано от първоначалния предложения пакет( може много да се говори по тази тема). Това за броя на самолетите (16) да не са много, НО спомни си къде беше и в какво състояние е сега нашата авиация това с което разполагаме са си музейни експонати който освен да изпълняват air-policing в мирно време за друго не стават. С придобиването на F-16 най-накрая авиацията ни влиза в 21 век и започва да се интегрира в НАТО и по конкретно се интегрира с ВВС на най-силния и технологично развит член на НАТО . Направения избор е повече от правилен той си беше и единствения който ни гарантира една ясно изразена посока на развитие (F -35 след 12 години като Su-25 трябва да се пенсионира) за 40-50+ години напред. Парите не са много стига да не правиш сравнение спрямо жълтите стотинки който сме давали досега за армията ни.
Грозев е написал в една статия(малко субективна по мое мнение) казва се "F-16 за България – между пиленето и рязането" сравнително подробно е описано какво е орязано от първоначалния предложения пакет( може много да се говори по тази тема)
В тази статия не се спомената точните бройки и какво е поръчано на финала. Имаше ги в разни статии в нета, но статиите останаха, но инфото в тях изчезна .....
То с тези F16, освен air-policing, какво друго мислиш, че ще правим.....; Другото с Ф16 в 21 век...!? Вярно е огромен скок от сега наличното от към авионика, но все пак Ф16 е разработка от 70-те. Радара му е последно поколение, и това в общи линии. Във ВВС на НАТО може да се интегрираме с всеки един нато-вски самолет.В момента правим ... на американците плащаме 100% нещо, което ще получим след 4-5г, това се нарича безлихвено кредитиране и го няма никъде в нормалните търговски взаимоотношения (за такъв голям период, за къси периоди -няколко месеца го има). И ще получим, какво насреща (освен политически и финансови дивиденти за някой тесни кръгове), сигурност !?който освен да изпълняват air-policing в мирно време за друго не стават. С придобиването на F-16 най-накрая авиацията ни влиза в 21 век и започва да се интегрира в НАТО и по конкретно се интегрира с ВВС на най-силния и технологично развит член на НАТО

Направения избор е повече от правилен той си беше и единствения който ни гарантира една ясно изразена посока на развитие (F -35 след 12 години като Su-25 трябва да се пенсионира) за 40-50+ години напред
Единствения правилен, ако се считаш на васал на някой, нищо по различно то това, което сме били със СССР- избор няма . Правилния избор трябва да икономически, технологично и изгодно за страната обоснован. Наистина ли вярваш, че ще купим след 10-12г. F35, аз не съм сигурен че втора 8-ца F16, че ще вземем, камо ли Ф35.
Парите са си много, за това което взимаме. На фона, като цяло наистина не са.
Не казвам нищо лошо за самолета, той е добър. Но начина на избиране, цена, пакет и начин на плащане, не са.
Тук : https://dsca.mil/major-arms-sales/bulga ... ft-support можеш да прочетеш какво са ни предложили след това ПАК прочиташ статията за която ви казах и ще придобиеш представа какво сме махнали от първоначалното предложение.
То и BMW 3 Series като отидеш да си го купиш от представителите на BMW (поне аз така правя) не си купуваш кола на 44 години(защото 3 серия на BMW e от 1975). Нещо подобно е и с Ф16 ама не точно. ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО ОБЩО МЕЖДУ Ф16 ОТ 1974 И САМОЛЕТА КОЙТО НИЕ ВЗИМАМЕ Е "Ф16" И ВЪНШНИЯ МУ ВИД ТОВА Е. Всичко друго е различно авионика , системи за управление,въоръжение ,комуникационно оборудване, софтуер,начин на експлоатация , изцяло дигиталена кабина(ако не знаеш какво е това в Интернет има много за това), радар и ОЩЕ МНОГО ДРУГИ НЕЩА.
С кой БОЕН самолет по точно: Eurofighter, Rafale, F-18, F-15 проверихте ли колко струват тези самолети? Ако сега ти се струва че плащаме многo(А РЕАЛНО НЕ Е) не знам как ще реагираш ако ни кажат че трябва да платим 2-3 ПЪТИ повече само за да ги купим.
Правим това плащане защото нямаме крeдитна история с САЩ. Словакия преди да закупи Ф 16(техните са само air-to-air) си купиха 9 броя Sikorsky UH-60 и тях ги платиха на КУП авансово през далечната 2015(още не са ги получили всичките).
Е ми така е като имат поръчки и си преместиха завода в Greenville, South Carolina. Не знам какво разбираш под "нормалните търговски взаимоотношения" ВСИЧКИ който купуват въоръжение от САЩ минават по тази процедура и клиентите им не намаляват.
Ако купуването на Ф-16 те кара да се чувстваш че си васал значи имаш някакви проблеми. Може би значението на думата не ти е ясно липса на самочувствие някакъв комплекс не знам . По времето на CCCP избор за самолети нямаше те бяха САМО съветски и беше предварително разчетено в МОСКВА какво ще вземем (има една много хубава статия за това как сме взели mig-29).
Ако под обоснован имаш предвид че руското е най-добро и всичко друго е боклук това е нещо друго не знам какво.
Елементарната логика диктува този път на развитие. От свършеното до момента от страна на правителството и по-точно от министерството на отбраната ме кара да се надявам че този път на ръководните позиции има хора който имат поне ДВЕ мозъчни клетки.
В никакъв случай не твърдя, че руското е най добро, дори напротив. Назад са в сферата на електриката, но не са за подценяване.
Изброените самолети Рафал, EF, F15, F18,са от по висок клас и не ги коментираме. Алтернатива беше Грипен и по добрия избор, според мен.
Васал много добре знам какво е , не му сложих кавички, друго имах предвид, но не ми се заорава в политика.
Понеже каза за БМВ, аз се занимавам с автомобили, и да ти кажа, че може да си купиш много по-добър автомобил на по добра цена, ако на държиш буквите BMW, издигнати в култ в някой среди и ти се плаща за фалшив имидж. Всеки има право да си троши парите, както иска, ако са негови. Но не и държавни пари.
А плащането авансово,заради това, че не сме имали кредитна история със САЩ, пълни глупости, това между държавни отношения. Това че другите правели така, пак не е основание, всички го правят по политически причини. Заради благосклоността на САЩ, но ние от нея, файда не сме видяли.
Изброените самолети Рафал, EF, F15, F18,са от по висок клас и не ги коментираме. Алтернатива беше Грипен и по добрия избор, според мен.
Васал много добре знам какво е , не му сложих кавички, друго имах предвид, но не ми се заорава в политика.
Понеже каза за БМВ, аз се занимавам с автомобили, и да ти кажа, че може да си купиш много по-добър автомобил на по добра цена, ако на държиш буквите BMW, издигнати в култ в някой среди и ти се плаща за фалшив имидж. Всеки има право да си троши парите, както иска, ако са негови. Но не и държавни пари.
А плащането авансово,заради това, че не сме имали кредитна история със САЩ, пълни глупости, това между държавни отношения. Това че другите правели така, пак не е основание, всички го правят по политически причини. Заради благосклоността на САЩ, но ние от нея, файда не сме видяли.
От това твое изказване ми става ясно че не си запазнат какви са ПРАВИЛАТА за това как се купува въоражение от САЩ.teddyn2o написа: ↑пет авг 16, 2019 1:59 pmА плащането авансово,заради това, че не сме имали кредитна история със САЩ, пълни глупости, това между държавни отношения. Това че другите правели така, пак не е основание, всички го правят по политически причини. Заради благосклоността на САЩ, но ние от нея, файда не сме видяли.
Идеята за премера ми с BMW(освен това че си го купих) не беше толкова за автомобила а, че и този модел е от 1975 и НЕ Е НА 44 ГОДИНИteddyn2o написа: ↑пет авг 16, 2019 1:59 pmПонеже каза за БМВ, аз се занимавам с автомобили, и да ти кажа, че може да си купиш много по-добър автомобил на по добра цена, ако на държиш буквите BMW, издигнати в култ в някой среди и ти се плаща за фалшив имидж. Всеки има право да си троши парите, както иска, ако са негови. Но не и държавни пари.
И НИЩО В НЕГО НЕ Е ОТ ПЪРВИЯ МОДЕЛ ОСВЕН ЕМБЛЕМАТА И ЧЕ Е 3-та СЕРИЯ същото е и с Ф 16.
Уважавам мнението ви за Грипен НО. За мен този самолет(C/D) е по-близко до тренировъчен самолет отколкото до БОЕН самолет.Основния "товар" от БОЙНИ възможности на НАТО се носи от САЩ и всички държави около нас са с Ф-16 а и когато има учение американците идват с Ф-16 и Ф15 тава означава еднаква логистика и единен стандарт за всичко. Тоест при военен конфликт имаме възможност да се кооперираме с нашите съюзници много по лесно и ефективно отколкото с ГРИПЕН . С Грипен не можеш да презаредиш на гръцко румънско или американско летище а с Ф-16 можеш. Трябва да започне да се мисли за ИНТЕГРИРАНЕ И КООПЕРИРАНЕ В НАТО РЕАЛНО а не само на думи и отбиване на номера. Времената когато можеш да си взимаш каквото ти скимне и да не се съобразяваш със съюзниците ни са минало.teddyn2o написа: ↑пет авг 16, 2019 1:59 pmВ никакъв случай не твърдя, че руското е най добро, дори напротив. Назад са в сферата на електриката, но не са за подценяване.
Изброените не са от по висок клас, а са същият клас като F-16 bl. 70. Доколкото знам в момента има два вида изтребители - леки и тежки, "средни" не се използва. Пепелянката е при тежките, Грипенчето при леките заедно с JF-17.
Това дали Грипен е бил по-добрият избор е субективно понятие, но аз се радвам, че правителството прояви разум и не ни натресе този странен самолет, правен за шведските условия със шведските възможности.
Колкото до плащането, не е ясно кой ще спечели от цялата работа. В тия договори има едни предварително заложени клаузи за инфлацията, та не се знае дали ако бяхме платили след три години, нямаше да излезе по скъпо.
Здравейте тук ми изпадна нещо интересно за избора на Словакия за F-16 V ако на някой му е интересно може да го прочете:
https://www.docdroid.net/45QNtuR/2018-s ... c-eval.pdf
https://www.docdroid.net/45QNtuR/2018-s ... c-eval.pdf