Въздушен парад за 6 май

Всичко за военната авиация в България
Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » вт мар 11, 2008 8:17 pm

Ето на това му се казва пир по време на чума....

Военен парад с бойна техника ще има на 6 май

На 6 май от 10.00 ч. на площад "Княз Александър I" в столицата ще се проведе военен парад. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Веселин Близнаков. Командващ парада ще бъде командващият Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев.

Армията ще бъде представена от девет блока, плюс знаменен взвод на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. Първият блок ще е от 61-ва механизирана Стрямска бригада от участници в операции по поддържане на мира. След него ще маршируват военнослужещите от Военна академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, НВУ "В. Левски", ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", 2-ра лека пехотна Тунджанска бригада, 68-а бригада "Специални сили" и представителните блокове на ВВС и ВМС.

На парада ще видим верижна, колесна и авиационна техника. Националният флаг ще бъде поверен на екипаж на вертолет Ми-17 от авиобаза "Крумово". Над София ще прелетят още вертолети Ми-24 и "Кугар", както и самолети РС-9М "Пилатус", Су-25 и МиГ-29. Пред официалните лица и всички, които дойдат на площада ще дефилират танкове Т-72, бойни машини на пехотата, самоходни гаубици, самоходни минохвъргачки, транспортьори, бронирани леки автомобили "Мерцедес", БТР-60ПБ МД1, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", ракетен комплекс 9К-79 "Точка", пускови установки на ЗРК С-300, ЗРК "Оса", ПТУРК" Конкурс" и ББМ - ASV М 1117, т.е. един от бронетранспортьорите, които закупихме от американската фирма "Текстрон" за нуждите на контингента ни в Афганистан. По време на парада артилеристите от Националната гвардейска част ще произведат 20 салюта. Преди парада пред паметника на Незнайния воин ще се извърши водосвет на бойните знамена.

Честването на Деня на храбростта и празник на Българската аримя - 6 май, е ярък израз на преклонение на целия български народ пред подвига на поколения български воини, окичили гърдите си с ордени за храброст и бойните си знамена с безсмъртна слава в епични боеве за защита на териториалната цялост и суверенитета на милото ни Отечество, е записано в заповедта на министъра на отбраната. Празникът няма да се изчерпи само с военен парад. Вечерта на 5 май в голямата зала на НДК под ръководството на изпълнителния директор на ИА "Военни клубове и информация" ще се проведе празничен концерт за военнослужещите от Софийския гарнизон, техните семейства и близки, за участниците в парада и гостите. Веднага след концерта по утвърдена вече традиция пред НДК ще видим церемонията-спектакъл "Искри" на представително формирование на Националната гвардейска част. В 21 ч. небето над София, Пловдив, Сливен и Варна ще бъде озарено от празнични илюминации. Също на 5 май от 12,30 до 13,30 ч. под ръководството на началника на управление "Личен състав" на ГЩ на БА ще бъдат организирани концерти пред Народния театър "Иван Вазов" и НДК от Гвардейския представителен духов оркестър на Българската аримя и воениня духов оркестър на 9-а бронетанкова бригада в Горна Баня.

Спирдон Спирдонов
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » чет мар 20, 2008 8:25 am

Става ясно крумовското участие.
Започва и организацията за провеждането на морската подготовка от 14 до 18 април. А след нея ще стартира и подготовката за участие в парада на 6 май - Деня на храбростта и Българската армия. На този празник авиобазата ще се представи с вертолети - един Ми-17, два Ми-24 и три "Кугар".
От днешния брой на "Българска армия".
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » чет апр 17, 2008 3:13 pm

Армията идва с гръм и трясък
Армията реши тази година да впечатли хората за 6 май въпреки съкращенията, които предстоят. Самолети, вертолети, мерцедеси и бойни машини ще участват във военния парад за Гергьовден.

Рейнджъри от мисии, командоси от специалните сили, както и курсанти от военните училища пък ще маршируват на жълтите павета. В демонстрацията ще бъде включена и най-новата бронирана машина на пехотата от щатската фирма "Текстрон". Аз я карах само в Щатите, сега други ще я карат, няма да съм аз, пошегува се пред "Телеграф" шефът на пехотата ген. Иван Добрев. Той ще бъде и командващ на парада.

Демонстрация

За разлика от миналата година, когато парадът беше само пеши, тази година цивилното и военното ръководство на армията е решило да демонстрира сила. Въпреки че предстоят масови съкращения, средства за гергьовския парад няма да се щадят. Одобрение за изкарване на техниката вече е получено и от президента Георги Първанов. Шоуто ще започне в 10 ч.

В небето над София ще прелетят три вертолета -ветераните Ми-17 и Ми-24 и един "Кугър". Веднага след тях ще профучат изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25 и учебните "Пилатус".

На жълтите павета ще дефилират джипове "Мерцедес", танкове 1-72, самоходни гаубици, минохвъргачки, реактивна система за залпов огън "Град", реактивна система "Оса", ракетен комплекс "Точка" и т.н. Специално за празника артилеристите от Националната гвардейска част ще направят 20 салюта.

Радост за окото

В навечерието на Гергьовден славещите се за най-красиви бойци - гвардейците, ще изнесат спектакъла "Искри". По време на шоуто момчетата правят сложни съчетания от стъпки

и движения, докато премятат майсторски оръжията си. На жълтите павета тази година няма да има екшън от специалните сили, в който чупят горящи керемиди с глави ръце и показват сложни бойни умения. Това не нужно, след като изкарва ме техниката, обобщи ген Добрев.


Телеграф стр. 9, автор: ВИКТОРИЯ ПЕНКОВА
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » чет апр 17, 2008 11:47 pm

Още подробности за парада от утрешния вестник "Българска армия":
На военния парад, който ще се проведе в столицата на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, националният флаг ще носи вертолет Ми-17 от авиобаза "Крумово". Това е записано в заповедта на министъра на отбраната Веселин Близнаков за организиране на честването. Командир на екипажа ще бъде майор Марко Тодоров.
....
С двата Ми-24 ще летят подполковник Иван Николов и старши лейтенант Добромир Мънчев и майор Спас Спасов и старши лейтенант Донко Колев. Резервен екипаж са капитан Васил Димитров и старши лейтенант Венцислав Василев. Водач на тройката на "Кугар" ще бъде полковник Златко Златев, десен воден - майор Йордан Йорданов, а ляв воден - майор Филип Ангелов. Резервен екипаж за "Кугар" ще бъде капитан Димитър Бабачев.
Вертолетна авиация ще има, че и резервни машини ще има... Голямо стълпотворение ще бъде във Враждебна.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Airbuster
Мнения: 882
Регистриран: чет окт 18, 2007 8:14 am
Местоположение: Back in BG
Контакти:

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Airbuster » пет апр 18, 2008 7:15 am

Дали ще има тренировъчни полети над София, преди парада?

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » пет апр 18, 2008 8:43 am

Airbuster написа:Дали ще има тренировъчни полети над София, преди парада?
Да. Генералната репетиция е на 5 май.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » ср апр 23, 2008 10:23 am

От днешният брой на "Българска армия":

Шест вертолета ще прелетят на 6 май над София

По утвърдена вече традиция военният парад на 6 май ще бъде открит от вертолет Ми-17 на авиобаза "Крумово", който ще носи националния флаг. За командир на екипажа е определен майор Марко Тодоров, а за втори пилот - старши лейтенант Александър Бобчев. Майор Тодоров е инспектор в отделение "Летателно-тактическа подготовка", пилот първи клас, инструктор във всякакви метеорологични условия с над 3500 часа във въздуха. Старши лейтенант Бобчев е летец пилот втори клас с 230 прелетени часа.

Два бойни вертолета Ми-24Д (по-скоро Ми-24В...) в боен ред "фронт" ще прелетят над столицата на височина 100 метра със скорост 180 км/ч. Водач на групата е подполковник Иван Николов, началник на отделение "Летателно-тактическа подготовка" в авиобаза "Крумово". Той е летец-пилот първи клас с над 1100 часа във въздуха. Втори пилот оператор в неговия вертолет е старши лейтенант Добромир Мънчев. Той е старши пилот във второ звено на първа ескадрила "Скорпиони" в авиобазата. Има общ нальот от 350 часа. Като ляв воден на парада ще лети вертолет Ми-24Д с командир майор Спас Спасов. Командирът на първа ескадрила "Скорпиони" е летец-пилот първи клас със 750 часа във въздуха. Втори пилот оператор е старши лейтенант Тонко Колев. Той е старши пилот в четвърто звено на първа ескадрила "Скорпиони", военен летец оператор първи клас с прелетени 330 часа.

Новите транспортни вертолети AS 532 L "Кугар" ще прелетят в тройка на 100 метра височина със 180 км/ч. Водач на групата е полковник Златко Златев, заместник-командир на авиобаза "Крумово". Той е пилот първи клас с 2140 летателни часа. Старши лейтенант Цветомир Гърков е втори пилот. Той е втори клас с 320 часа нальот. Ляв воден ще бъде вертолет "Кугар" с командир на екипажа майор Филип Ангелов. Той е командир на ескадрила, пилот първи клас с 1400 летателни часа. Втори пилот в този вертолет ще бъде старши лейтенант Димитър Димитров, който е пилот втори клас с 220 часа нальот. Десен воден в тройката "Кугар"-и ще лети вертолетът с командир на екипаж майор Йордан Йорданов, началник-щаб на ескадрила. Той е пилот първи клас с 1500 летателни часа. Втори пилот е капитан Николай Николов, старши пилот в първо звено на втора авиоескадрила с 250 прелетени часа.


Спирдон Спирдонов
бр. 16838 от 23.04.2008 г

http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB ... MEID=97022
Anyone who fights for the future, lives in it today

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Сашо » пон апр 28, 2008 7:36 pm

От утре - 29 започват тренировките - нещо по-точно като часове?

King_Rat
Мнения: 300
Регистриран: съб окт 06, 2007 9:29 pm
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от King_Rat » пон апр 28, 2008 8:23 pm

Самолети и вертолети от състава на ВВС ще тренират за парада на 6 май


28.04.2008
Самолети и вертолети от състава на Военновъздушните сили ще проведат тренировъчни полети над София в периода от 29 април до 6 май.

Тренировките са част от подготовката по случай тържествения парад, с който Българската армия ще отбележи своя празник. Полетите ще се провеждат между 10.00 – 11.30 часа и между 14.00 – 15.00 часа. Възможна е промяна на часовете при неподходящи метеорологични условия. /БГНЕС

Потребителски аватар
gig
Мнения: 507
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:20 am
Местоположение: Sofia

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от gig » вт апр 29, 2008 11:44 am

Днес в 10.40 ч. 3-ка PC-9M минаха над центъра.
Сашо написа:Давай Гриша, че сбирка без теб е като авиошоу без Свилен Иванов!

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Сашо » вт апр 29, 2008 12:40 pm

минаха всичките - и вертолетите, и ПиСи-тата, Су-25 и МиГ-29. След 14:00 ч. днес - пак ще има тренировка.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » вт апр 29, 2008 4:30 pm

Заради времето, следобед нямаше тренировка.
Утре пак :)
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » ср апр 30, 2008 8:54 am

Много идеен кадър от днешният брой на "Българска армия".

Изображение
Автор Сашо Червенков.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
HORNISE
Мнения: 977
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:14 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от HORNISE » ср апр 30, 2008 9:20 am

Монтирано е това според мен. Курса им е доста по-встрани от статуята.
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Грозев » чет май 01, 2008 3:25 pm

Ето това е попадение - http://pic.bgspotters.net/?id=15610
Домязва на "Апокалипсис сега"...
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Байко
Мнения: 395
Регистриран: вт окт 09, 2007 7:40 pm

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Байко » чет май 01, 2008 9:36 pm

Браво! Страхотна снимка! :D :D :D
... И днес, когато бурята бушува
над дългата и пуста полоса,
тя пее песента на Вевесаря
със вятъра отишъл на война.
Изображение

Потребителски аватар
Airfan
Мнения: 1839
Регистриран: ср окт 03, 2007 4:26 pm
Местоположение: LBPD/PDV
Контакти:

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Airfan » пон май 05, 2008 9:06 pm

http://www.airforce-bg.com - първият изцяло български авиационен сайт!
http://www.gpetkov.com - авиационна фотография.
Моите снимки в airplane-pictures.net
Моите снимки в airliners.net

Chavdar
Мнения: 355
Регистриран: чет окт 04, 2007 3:03 pm
Контакти:

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Chavdar » пон май 05, 2008 11:02 pm

Байко написа:Браво! Страхотна снимка! :D :D :D
Радвам се, че снимката ви хареса. Байко, а на теб с пожелания да си участник в следващият парад :wink: .

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Сашо » вт май 06, 2008 12:08 pm

добре стана - при тази военна авиация - толкова, малко но подредено и навреме.

Потребителски аватар
Airbuster
Мнения: 882
Регистриран: чет окт 18, 2007 8:14 am
Местоположение: Back in BG
Контакти:

Re: Въздушен парад за 6 май

Непрочетено мнение от Airbuster » вт май 06, 2008 12:21 pm

И аз съм доволен от видияното и най-вече от Ми-24 и Су-25 - доста внушителни машини в полет.

Отговори