Учения "Тракийска пролет/лято/есен"

Всичко за военната авиация в България
Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Учения "Тракийска пролет/лято/есен"

Непрочетено мнение от Грозев » пон мар 24, 2008 6:33 pm

Започва съвместното българо-американско обучение „Тракийска пролет – 2008”
24 март 2008 | 15:37 | Агенция "Фокус"


София. От утре, 25 март, до 9 април България ще бъде домакин на съвместното българо-американско обучение „Тракийска пролет 2008”, съобщиха от пресцентъра на МО. В обучението от българска страна ще участват формирования на Сухопътните войски и Военновъздушни сили със 7 самолета Су-25 и 1 Ан-26, а от американска страна – формирования на Военновъздушните сили на САЩ в Европа с 4 самолета С-130 „Hercules”. Целта на съвместното обучение е да се повиши подготовката на личния състав при използване на процедурите на НАТО при планиране и провеждане на полети за развръщане на войски и десантиране на товари. „Тракийска пролет 2008” ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост между Военновъздушните сили и Сухопътните войски на България и Военновъздушните сили на САЩ.

http://www.focus-news.net/?id=n916456
Последна промяна от Грозев на съб юли 12, 2014 10:53 pm, променено общо 2 пъти.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Тракийска пролет – 2008

Непрочетено мнение от Грозев » вт мар 25, 2008 12:29 pm

От днешният брой на "Българска армия":

Наши и американски самолети на "Тракийска пролет 2008"

Седем самолета Су-25 от авиобаза "Безмер", един Ан-26 от авиобаза "Враждебна" и четири С-130 "Херкулес" от авиобаза "Рамщайн" ще участват в започващото днес съвместно българско-американско обучение "Тракийска пролет 2008", научихме от Щаба на ВВС. Проявата е по плана за подготовка на командирите, щабовете и войските от Военновъздушните ни сили през тази учебна година. Освен ВВС на България и на САЩ в Европа в нея се включват и Сухопътните ни войски. Военнослужещи от Силите за специални операции ще скачат с парашути от С-130, се уточнява в съобщението.

Поне седем са целите на "Тракийска пролет 2008". В рамките на обучението, което ще продължи до 9 април, се предвиждат тренировки на ВВС на България и САЩ, парашутни скокове на Силите за специални операции от нашите Сухопътни войски, запознаване с възможностите на американските военнотранспортни самолети; усвояване процедурите на транспортната авиация в НАТО и изучаване опита на страните от алианса в областта на логистиката и поддръжката. Разбира се, от не по-малко значение е по-нататъшното развитие на взаимоотношенията и утвърждаване на връзките между ВВС и Сухопътни войски на България и ВВС на САЩ в Европа.

През миналата година отново бяхме домакини на "Тракийска пролет, разликата сега е, че освен осигуряващи ще бъдем и участници в полетите, каза преди няколко дни за в. "Българска армия" командирът на авиобаза "Безмер" полковник Димитър Данев. Ще изпълняваме присъщи за Су-25 задачи, уточни той. Става въпрос за авиационна поддръжка на района за десантиране, ескорт, изолиране на района на операцията и разузнаване денем в прости метеорологични условия. Авиобазата проведе сериозна подготовка за съвместните полети, включително и за съпътстващите ги социални мероприятия с участието на около 200 американски военнослужещи.


Изображение
Американските военнотранспортни самолети С-130 "Херкулес" и българските Су-25 ще си съжителстват около две седмици в авиобаза "Безмер".
Снимки Александър Червенков


Спирдон Спирдонов
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: "Тракийска пролет 2008"

Непрочетено мнение от Грозев » ср мар 26, 2008 1:38 pm

Пак от днешният брой на "Българска армия":

Първият С-130 кацна на летище "Безмер"

На летището на авиобаза "Безмер" вчера кацна първият С-130 от ескадрилата военнотранспортни самолети на ВВС на САЩ в Европа, базирана в Рамщайн - Германия, научихме от поделението. С него е пристигнала първата група за предварително осигуряване на полетите. Тя се състои от 30 военнослужещи и се ръководи от заместник-ръководителя на обучението подполковник Тирейн. Първите представители на американските ВВС за участие в съвместното обучение "Тракийска пролет 2008" са били посрещнати от командира на авиобаза "Безмер" полковник Димитър Данев. Очаква се до края на седмицата да пристигнат още 170 военнослужещи от ВВС на САЩ в Европа.

Седем самолета Су-25 от авиобаза "Безмер", един Ан-26 от авиобаза "Враждебна" и четири С-130 "Херкулес" от авиобаза "Рамщайн" ще участват в съвместно българско-американско обучение, което ще продължи до 9 април. Съвместните полети са по плана за подготовка на командирите, щабовете и войските от Военновъздушните ни сили през тази учебна година. Освен ВВС на България и на САЩ в Европа в нея се включват и Сухопътните ни войски. Военнослужещи от Силите за специални операции ще скачат с парашути от С-130, уточниха по-рано от Щаба на ВВС.

Спирдон Спирдонов

Изображение
Командирът на авиобаза "Безмер" полковник Димитър Данев посрещна на българска земя подполковник Тирейн, заместник-ръководител на българско-американското съвместно обучение.

Снимка капитан Георги Грозданчев
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: "Тракийска пролет 2008"

Непрочетено мнение от Грозев » вт апр 01, 2008 3:28 pm

Ако на някой му се ходи...

Медиен ден на съвместното българо-американско обучение „Тракийска пролет 2008”
(понеделник, 31 март 2008)

Медийният ден на съвместното българо-американско обучение „Тракийска пролет - 2008”, което се провежда в нашата страна, ще се състои от 11. 30 ч. на 3 април (четвъртък). Журналистите ще имат възможност да наблюдават съвместни полети и парашутни скокове на български и американски военнослужещи от ВВС на двете страни от полосата до село Тенево (отсечката между селата Окоп и Тенево на пътя Ямбол-Елхово).

http://www.md.government.bg/bg/20080331.html
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
HORNISE
Мнения: 977
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:14 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: "Тракийска пролет 2008"

Непрочетено мнение от HORNISE » вт апр 01, 2008 4:23 pm

:D
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: "Тракийска пролет 2008"

Непрочетено мнение от Грозев » вт апр 01, 2008 7:55 pm

От утрешния брой на вестник "Българска армия":

СУ-25, С-130 И АН-26 ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДАЧИ НА "ТРАКИЙСКА ПРОЛЕТ"

Вече два дни български и американски пилоти изпълняват задачи в рамките на съвместното обучение "Тракийска пролет 2008", съобщи за в. "Българска армия" капитан Анна Славова, офицер за връзки с обществеността на авиобаза "Безмер". Първата задача в понеделник - визуално въздушно разузнаване в района на полосата за десантиране, е била изпълнена от подполковник Валентин Иванов, заместник-командир на авиобазата.

Час по-късно излетяла двойката на майор Георги Янков Георгиев и капитан Веселин Радиев. Тя извършила полет по маршрут на малка височина с осигуряване на 15-минутна непосредствена авиационна поддръжка на приятелските сили, разположени в района за десантиране на полосата около с. Тенево. Поддръжката е била осъществена под ръководството на предния авионасочвач капитан Иван Илчев.

В следобедната смяна предварително планираната авиационна поддръжка в района на зоната за десантиране е изпълнила двойката на капитан Русен Русев с воден капитан Иван Иванов. По доклад на предния авионасочвач и трите мисии са завършили успешно с откриване на целите и последващото им атакуване, уточнява капитан Славова.

В рамките на дневната смяна трите американски самолета С-130 изпълнили полети в състав на група на пределно малка височина над терен с разнообразен релеф - равнинен и планински, с последващо излизане в района за десантиране, хвърляне на товари и заход на пределно малка височина на летище "Безмер". Задачите на Ан-26 са били полети по маршрут над планински терен във формирования със С-130 и полети със стоварване на десант на пределно малка височина в зоната за десантиране. С това участието на Ан-26 в обучението приключило. Вчера съвместното обучение на пилотите на Су-25 и С-130 продължи, но с усложнена тактическата обстановка, каза още капитан Славова.

Група за контрол на придвижването от под. 14410 - Бургас, под ръководството на капитан Калин Гайдаров и старши лейтенант Найден Славков, съвместно с гранична полиция при ГКПП - Аерогара Бургас, и Митническо бюро - Ямбол, осъществяват митническите и граничните процедури на участниците в обучението "Тракийска пролет", посочи още в съобщението си капитан Славова. До момента са обработени документите на 182 американски военнослужещи, войсково имущество с въздушен транспорт - около 25 тона, и митническите документи на 12 автомобила, превозващи имущество от база "Рамщайн".


Спирдон Спирдонов
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Pitbull
Мнения: 130
Регистриран: чет юли 24, 2008 5:02 pm

Re: ВВС на Р България

Непрочетено мнение от Pitbull » пон мар 02, 2009 1:53 pm

Започва съвместното българо-американско обучение "Тракийска пролет 2009”
01.03.2009


От 2 до 20 март 2009 г., в авиобаза Безмер, ще се проведе съвместно българо-американско обучение „Тракийска пролет 2009”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В обучението ще вземат участие Военновъздушните сили и Сухопътните войски на Република България и Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Целта на "Тракийска пролет 2009” е да се повиши подготовката и оперативната съвместимост на формированията при изпълнение на задачи в многонационална среда./БГНЕС /
БГНЕС

http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1277988 :D

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: Учения "Тракийска пролет"

Непрочетено мнение от Сашо » ср мар 18, 2009 11:48 am

И малко снимки от последния ден на учението:

php?image=trspring05.jpg]Изображение[/URL]

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
HORNISE
Мнения: 977
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:14 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Учения "Тракийска пролет"

Непрочетено мнение от HORNISE » пет мар 20, 2009 12:39 pm

Фоторепортаж от последния летателен ден на учението може да се види на BGspotters.
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Учения "Тракийска пролет"

Непрочетено мнение от Грозев » пон апр 19, 2010 6:34 pm

Започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2010”
19.04.2010 | БА


В периода от 19 до 30 април на територията на Република България в районите на Пловдив и Ямбол ще се проведе съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2010”, съобщи Пресцентърът на МО. В нея от българска страна ще участват сили и средства от Военновъздушните сили, Силите за специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили, а от американска страна - военнослужещи от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа с военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”.

По време на „Тракийска пролет - 2010” ще се провеждат дневни и нощни парашутни скокове от самолетите С-130 „Херкулес”, в които ще участват парашутисти от Българската армия. Военнослужещи от българските ВВС ще проведат тренировка с реално обозначаване на въздушни цели.

„Тракийска пролет – 2010” ще даде възможност да бъдат отработени елементи от подготовката на личен състав и подразделения от декларираните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили за участие в мисии. Провеждането на комплексната тренировка ще допринесе за усъвършенстване на подготовката на формированията и повишаване на оперативната съвместимост при работа в международна среда.


http://www.bgarmy.eu/?action=news&id=9384
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Марко Марков
Мнения: 2191
Регистриран: съб мар 29, 2008 11:27 am
Контакти:

Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от Марко Марков » пет окт 22, 2010 4:15 pm

От страницата на Министерството...

Започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2010”
Съвместна българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2010” ще се проведе в периода 16 - 27 октомври 2010 г. в района на Пловдив. В подготовката ще участват български военнослужещи от Силите за Специални операции на Сухопътни войски, Военноморските сили и Военновъздушните сили, както и американски военнослужещи от 37 ескадрила от 86 оперативна група от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. В подготовката ще бъдат използвани български военно-транспортен самолет С - 27 J – „Спартан”, както и три военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес” и един С – 21 на американските ВВС.
По време на „Тракийска есен - 2010” ще се провеждат дневни и нощни парашутни скокове от самолетите С-130 „Херкулес”, в които ще участват парашутисти от Българската армия. Летци от състава на българските Военновъздушни сили ще участват като наблюдатели по време на полетите на борда на самолетите С – 130, а летци от състава на Военновъздушните сили на САЩ – като наблюдатели по време на полетите на борда на самолет С - 27 J – „Спартан”. Целта е обмяна на опит при прилагане на процедурите на НАТО, използвани от военно-транспортната авиация.
„Тракийска есен – 2010” ще даде възможност да бъдат отработени елементи от подготовката на личен състав и подразделения от декларираните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили за участие в мисии, за усъвършенстване на подготовката на формированията и повишаване на оперативната съвместимост при работа в международна среда.
Днес участват военнослужещи от поделение 22580(Варна) и поделение 32990 (Пловдив) в съвместна българо-американска подготовка „Тракийска есен 2010” в гр. Пловдив.

Chavdar
Мнения: 355
Регистриран: чет окт 04, 2007 3:03 pm
Контакти:

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от Chavdar » пет окт 22, 2010 11:20 pm

Малко в сянка остана това учение на фона на вихрещото се в Графа, но определно има какво да се види и на летище Пловдив.

Изображение

Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Кацания на грунтова полоса или .....директно на нивата :D
Изображение

Изображение

Изображение

Кацанията на грунтовата полоса са уникално ефектни да се наблюдават ето и няколко снимки на Димо Вичев , който са снимани от "първия ред" на тези кацания.

http://pic.bgspotters.net/?id=24218
http://pic.bgspotters.net/?id=24216
http://pic.bgspotters.net/?id=24217
Последна промяна от Chavdar на пет окт 22, 2010 11:55 pm, променено общо 2 пъти.

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от Сашо » пет окт 22, 2010 11:21 pm

Мнооого здраво!!!!

stoian377
Мнения: 533
Регистриран: вт окт 20, 2009 7:19 pm

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от stoian377 » пет окт 22, 2010 11:33 pm

Тия много, много не си играят май.Някога надали ще видим такива изпълнения от нашите ВВС.Много ме съмнява някой кацне в някое поле да коси тревите и да няма последствия.Снимките са яки, може би и поради това, че рядко се виждат такива като транспортен самолет да каца в поляна.А относно Спартана, май като гледам вече правим скокове и от него.Време беше да използваме и това предназначение на машината. :D


Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от Грозев » съб окт 23, 2010 3:01 am

Много здрави попадения с кацанията на грунда. Стискаме палци, скоро и родния Спартан да каца на тревата - все пак за това е правен!
Anyone who fights for the future, lives in it today

Chavdar
Мнения: 355
Регистриран: чет окт 04, 2007 3:03 pm
Контакти:

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от Chavdar » ср окт 27, 2010 2:34 pm

Вчера приключи учението Тракийска есен 2010. А днес Херкулесите си заминаха. Доста летяха през цялто време , а и това учение МТО улучи за разлика от другото, може да се каже ,че нашият Спартан по мой наблюдение летя наравно с Херкулесите като задачи и продължителност , а те не бяха никак малко.Ето и още няколко кадъра от последните дни.
Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
HORNISE
Мнения: 977
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:14 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от HORNISE » пон ное 15, 2010 1:45 pm

Ровейки из ФотоФорум попаднах на изключително рядка, да не кажа единствената (от това, което съм виждал) такава снимка от България - С-130 в гънките на релефа по време на учението.

Изображение
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение

Chavdar
Мнения: 355
Регистриран: чет окт 04, 2007 3:03 pm
Контакти:

Re: Учение Тракийска есен - 2010

Непрочетено мнение от Chavdar » пон ное 15, 2010 7:41 pm

Снимката наистина е уникална. С тези полети на пределно малка височина американците са летяли не само над Родопите, но и над близките села около Пловдив над едно от, което е имало реална опасност да бутнат силозите със жито.
Разбира се над планината е много по добре за снимки, както се вижда от по горният кадър!

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Учения "Тракийска пролет"

Непрочетено мнение от Грозев » ср апр 27, 2011 7:20 pm

Стартира учението „Тракийска пролет - 2011"
Написано от Списание АЕРО
Сряда, 27 Април 2011 19:08


Започна съвместна българо-американска подготовка (учение) „Тракийска пролет – 2011”, която ще се проведе в района на летище Пловдив и авиобаза Крумово. Учението ще бъде в периода 27 април – 5 май 2011 г. В нея ще участват ВВС на САЩ в Европа и българските въоръжени сили.
От американска страна в съвместната ще участват два транспортни самолета С-130J Super Hercules от авиобаза Рамщайн и до 150 американски военнослужещи. От наша страна ще вземат участие един транспортен самолет С-27J Spartan, два вертолети AS 532 AL Cougar и до 600 военнослужещи от Българската армия (основно парашутисти от ВВС, ВМС и Сухопътни войски).
По време на подготовката ще се проведат дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолетите С-130J и С-27J. Българските и американските екипажи ще изпълняват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти, изпълнение на задачи по авиомедицинска евакуация, бойно търсене и спасяване и различни способи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.
Това е чевъртото поред учение от поредицата, която започва да става традиционна. Първите две учения от поредицата се проведоха в Безмер, а от 2010 г. учението се провежда на пловдивското летище. Задачите на тези учения са сходни, а от американска страна по правило участват транспортни самолети C-130 от авиобаза Рамщайн. От миналата година стартира и есенно издание на поредицата – „Тракийска есен” със същите участници и цели. Тази години също ще има есенно учение.


http://aeropress-bg.com/novini/36-news/ ... -2011.html
Anyone who fights for the future, lives in it today

Отговори