Страница 1 от 8

AS 565MB Panther в България

Публикувано: чет апр 24, 2008 4:33 pm
от Грозев
Доставка януари 2010 г.

Първият „Пантер" за флота заложен на конвейер
Франция ни доставя вертолетите в началото на 2010 година


Първият универсален морски вертолет за българските ВМС е заложен на конвейер в един от заводите на френската фирма „Юрокоптер", научи „Народно дело". В близките дни ще се състои поредната среща между наши и френски специалисти. На нея най-вероятно ще се уточнят подробностите за оборудването и въоръжението на вертолетите. Според предварителния договор доставката на машините трябва да започне в началото на 2010 година.

Във вертолетната база „Чайка" край Варна вече е поставено началото за обучението на пилотите.

Универсалните вертолети „Пантер" са специализирани за борба с подводници, но могат да се използват за спасителни операции в морето и за разузнаване. Производството и оборудването им е бавно, защото многократно се изпитват всички възли и системи. Голям процент от монтажните операции се извършват ръчно. След като се осъществи доставката, флотът ни ще разполага с най-модерните морски вертолети в НАТО.


Народно дело стр. 2, автор: Здравко Роев

Изображение

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: пет апр 25, 2008 12:19 am
от Mig23
Само дето няма, а и като гледам накъде отиват работите с корветите, на какво да кацне в България.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: пет апр 25, 2008 7:56 am
от Airbuster
Виждал съм на живо вариант на този вертолет на US Coast Guard (HH-65 Dolphin), който доста интензивно го използваха за патрулиране по крайбрежието. Има-няма 2 часа и прелиташе някоя бройка доста ниско над плажната ивица. Симпатично вертолетче.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: пет апр 25, 2008 8:35 am
от Грозев
Бъдещите ни машини са Panther, уж ще могат да носят (някога) оръжие, за разлика от (HH-65 Dolphin, които са си чисти машини за търсене и спасяване.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: нед апр 27, 2008 12:22 pm
от борден
Егати и процеса на производсто - две години?!? :shock:

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: нед апр 27, 2008 9:28 pm
от Грозев
борден написа:Егати и процеса на производство - две години?!? :shock:
От нарязването на първото парче метал (за което предполагам е и новината), до първия полет и до доставката. Защо да не са две години?
701 борд го бяха почнали в първата половина на 2005 г., първи полет 9 май 2006 г. и доставка 26 август 2006 г. Явно такива са темповете на работа при френчитата.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: нед апр 27, 2008 10:59 pm
от борден
Или от как са направили първата копка на рудника, от който ще излезе рудата за метала на първия шпангоут на първия български вертолет? Да действат!

Re: Новини - Военна Авиация

Публикувано: чет юни 18, 2009 12:46 pm
от Сашо
Изображение

Новината от Бурже - български морски вертолет AS565 Panther на статичнвото изложение на "Юрокоптер". Всъщност до момента на предаваене на българската страна (края на тази или началото на следващата година) машината е собственост на производителя.

Re: Новини - Военна Авиация

Публикувано: чет юни 18, 2009 2:17 pm
от Iskander_ss
Тя новината хубава, но малко ме съмнява. Сделката с корветите от Франция пропадна, а те прябваше да "ползват" Пантеритв, а до- колкото знам проекта за модернизацията на белгийските фрегатаи(3бр.), за да могат да носят хеликоптери е само на хартия, ако въобще стане. Та какво следва хеликоптерите ще стоят на земата и ще загубят по-голямата си част ефективността си. Все пак този модел е най-полезен като действащ от кораб.

Re: Новини - Военна Авиация

Публикувано: чет юни 18, 2009 2:46 pm
от Сашо
Iskander_ss написа:Тя новината хубава, но малко ме съмнява. Сделката с корветите от Франция пропадна, а те прябваше да "ползват" Пантеритв, а до- колкото знам проекта за модернизацията на белгийските фрегатаи(3бр.), за да могат да носят хеликоптери е само на хартия, ако въобще стане. Та какво следва хеликоптерите ще стоят на земата и ще загубят по-голямата си част ефективността си. Все пак този модел е най-полезен като действащ от кораб.
Ще си хвъркат като "спасители" на плажа... на цена 20 млн. евро на машина, златни излизат.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: чет юни 18, 2009 4:28 pm
от Pitbull

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: чет юни 18, 2009 7:34 pm
от Iskander_ss
Даже единя ще го кръстим Пам Андерсън, а горната снимка е ФотоШОП-изпълнение :lol:

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: чет юни 18, 2009 10:33 pm
от =RvE=Tito
Поредната недомислица на вертолетния фронт у нас.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: пет юни 19, 2009 3:07 am
от Грозев
Проекта за корветите не е мъртав, а е в кома. За сега на никой не му стиска да дръпне шалтера и да го избави от мъките му, че знае ли човек - чудеса стават.
Тия вертолети нарочно ги търсиха толкова малки за да ги качват на малките ни корвети. А е имало и предложения за морския вариант на Cougar, който си е реален заместник на Ми-14.
А машинката като гледам е добре оборудвана (и нормално за тия пари), но въпреки това си остава малък вертолет с къси крачета правен за корабно базиране.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: пет юни 19, 2009 7:13 pm
от Iskander_ss
Ще се излезе от "комата", ако свише изпаднат откякъде поне 1,5-1.7млд, долара, а такива чудеса в България не стават :wink:

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: съб юни 20, 2009 1:40 am
от Грозев
Последно искаха 460 млн. евро за два кораба.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: съб юни 20, 2009 5:37 am
от AShotInTheDark
Грозев написа:Последно искаха 460 млн. евро за два кораба.
При това платими не наведнъж, а за дълъг период време, тоест никакви финансови чудеса не са необходими.

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: чет юни 25, 2009 2:15 pm
от Airbuster
Изображение

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: съб юли 18, 2009 5:50 pm
от Грозев
ВМС чака първият "Пантер" до месеци
От Морски дневник
Последна промяна в 17:02 на 18 юли 2009


Първият хеликоптер "Пантер" за нуждите на на военноморските сили се очаква да бъде доставен до края на годината, а другите пет летателни машини – до 2011 г. Това заяви във Варна началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, цитиран от Дарик нюз. Хеликоптерите са част от проекта за модернизация на българската армия, включващ и доставката на 12 "Кугар"-а за ВВС. Генерал Симеонов изрази оптимизъм, че сключените договори за нова техника ще бъдат изпълнени, но не можа да се ангажира с прогноза дали заради икономическата криза обновлението ще продължи, тъй като всичко зависело от политиката на новото правителство.

Генерал Симеонов присъства на встъпването в длъжност на новия командващ щаба по подготовка на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Той сменя вицеадмирал Минко Кавалджиев, който след 5 години на поста става заместник-началник на отбраната.

Флотът се раздели с един високо подготвен адмирал, но се сдоби с друг такъв, заяви след ритуала генерал Симеонов. Той пожела на контраадмирал Манушев да удвои постигнатите от предшественика му резултати.

Военноморските сили не започват от мен и няма да свършат с мен, затова ще направя всичко възможно да продължа традициите, заяви новият началник на щаба. Той благодари за гласуваното му доверие и сподели, че е обещал на офицерите честно отношение и много работа.

Предшественикът му вицеадмирал Кавалджиев благодари на личния състав за мотивацията. Като постигнато по време на управлението си той отбеляза създадената организация за реагиране на щаба и разработването на документи за модернизацията на флота.

Заместник на контраадмирал Манушев ще бъде комодор Румен Николов. Комодор Емил Ефтимов става командир на военноморска база Варна, а комодор Георги Мотев - на базата в Бургас. Техните предшественици са назначени на длъжности в Министерство на отбраната. Контраадмирал Георги Георгиев ще бъде заместник-командващ на "Съвместното оперативно командване", комодор Георги Фиданов –директор на дирекция "Стратегическо планиране", а комодор Димитър Денев - директор на дирекция "Логистика".


http://www.dnevnik.bg/morski/2009/07/18 ... do_meseci/

Re: AS 565MB Panther в България

Публикувано: ср авг 12, 2009 5:45 pm
от Сашо
От в-к "Българска армия" - управителят на кораборемонтен завод "Флотски арсенал" - за възможностите на палубата на фрегатата "Дръзки" да се направи летателна площадка за "Пантер"-ите.

Уп­ра­ви­те­лят на КРЗ "Флот­с­ки ар­се­нал" ЕО­ОД инж. Ге­ор­ги Стой­ков:
Най-мал­ко­то, ко­е­то мо­жем да нап­ра­вим за фре­га­ти­те тип "Дръз­ки" (екс "Ван­де­ла­ар"), е да им нап­ра­вим
ле­та­тел­на па­лу­ба за ба­зи­ра­не на френ­с­ки­те вер­то­ле­ти "Пан­тер", ко­и­то за­поч­ват да прис­ти­гат от на­ча­ло­то на след­ва­ща­та го­ди­на във Во­ен­но­мор­с­ка­та вер­то­лет­на ави­о­ба­за. Ще го ка­жа ус­лов­но, но раз­би­ра­е­мо: очак­ва­ме ня­как­во тех­ни­чес­ко за­да­ние, под­к­ре­пе­но с ня­как­ви фи­нан­со­ви сред­с­т­ва, за да по­лу­чим ня­как­ва ори­ен­та­ция и да свър­шим ня­как­ва ра­бо­та. Спе­ци­а­лис­ти­те са на­яс­но по въп­ро­са. Та­ка или ина­че на мо­дер­ни­за­ци­я­та на фре­га­ти­те ве­че е да­ден, ма­кар и най-ма­лък ход нап­ред.

http://www.bgarmy.eu/?action=news&id=5017