ВВВУ "Георги Бенковски"

Всичко за военната авиация в България
Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Грозев » пет фев 06, 2009 11:58 pm

Експерти поискаха нов статут за Военно въздушното училище в Долна Митрополия
От Величка Петкова
Последна промяна в 15:21 на 03 фев 2009


Експерти и ръководители на военни бази и граждански авиационни компании искат бившето Висше военно въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия отново да получи самостоятелен статут. Това стана ясно на провелата се днес работна среща, свикана от областния управител на Плевен Цветко Цветков.

От 2002 година училището функционира като авиационен факултет към Националния военен университет " В. Левски" във Велико Търново. Това според експертите е довело до отделяне на логистичните структури на авиацията и до трудности при подготовката на кадрови военнослужещи, заяви на срещата областният управител. Според него само като самостоятелно звено училището в Долна Митрополия може да гарантира техническото обслужване на летателните апарати, според световните изисквания за военната и гражданска авиация.

В България има 16 авиационни компании, а за това са необходими високо подготвени и квалифицирани специалисти, каза още областният управител. Според него базата в Долна Митрополия може да осигури обучение и квалификация за общо 700 души - от тях 150 курсанти, 340 студенти - редовно и задочно обучение, 190 души за следдипломна квалификация, 20 докторанти. До момента във факултета е акредитирана една гражданска специалност - "Авиационна техника и технологии", акредитирани са също и три специалности за докторантура и са представени 5 научни специалности за акредитация.

Възстановяването на статута на училището ще стане възможно с гласуването на новия Закон за отбраната и въоръжените сили, обясни още областният управител. Вносители на проекта предлагат да се приеме текст в закона за обособяване на висши военни училища, според който ВВВУ"Георги Бенковски" отново ще се трансформира в самостоятелно училище, а Военният университет във Велико Търново ще приеме стария си статут- на Висше военно училище на сухопътните войски.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/02/ ... zdushnoto/
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Байко
Мнения: 395
Регистриран: вт окт 09, 2007 7:40 pm

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Байко » съб фев 07, 2009 10:52 am

Дай Боже!!! От тук точно ТРЯБВА да тръгне спасението и възкресението на българската военна и гражданска авиация. Дано този път стане! До сега все удряхме на камък. Аз лично винаги ще се чувствам част от отбора, борил се и продължаващ да се бори за спасението на тия четири святи за много хора в България букви - ВВВУ (пък ако ще и ВНВВУ да бъде :wink: ).

Дано стане, преди тотално да се е скъсала нишката! Защото образованието в Долна си е класа и винаги е било, кой каквото ще да ми говори. И защото е КРАЙНО ВРЕМЕ тия пусти 200 часа да можем отново да си ги взимаме тук - с помощта, знанията и опита на нашите инструктори, нашите преподаватели, нашите инженери и техници, и нашите си самолети.

Аз и дипломна работа на тази тема писах, в последствие имах шанса и да сравня - двете основни линии в учебно-летателната подготовка - западната и източната. Няма две мнения кой летец получава по-добра подготовка - този, който за 5 години взима образователно-квалификационна степен по дадена авиационна специалност и паралелно на 22-23 години вече е готов с 200-250 часа зад гърба си (пък били и част от тях на турбовитлов самолет, а не както едно време на Л и МиГ) или този, който идва от цивилен колеж или каквото и да е училище, където е "учил" политология, философия и прочее "изконни за летенето науки" и на 22-23 годишна възраст за пръв път въобще сяда в някакъв самолет. Кое е по-добре - на 23 да имаш стотина, сто и петдесет часа самостоятелни полети (ама не какви да е полети, а с бойно използване и прочее) или да те возят 150 часа по западната система и да ти дадат всичко 7-8 часа самостоятелни по кръга и една-две зонички за цвят. Долна е или по-точно беше типичен представител на източната школа и аз гордо мога да заявя, че нашите летци, авиационни инженери и сержанти бяха и продължават да бъдат отлично подготвени. Крайно време е да престанем да плюем по нашето и да се прехласваме по чуждото (което често е с доста съмнителни качества). Крайно време е да се сетим, че имахме авиация, за която Европа и НАТО говореха. А Долна Митрополия и ВВВУ бяха основната причина, фундаментът, дефиниращ този факт.

Всичко е възможно. Аз като един умерен, вечен оптимист виждам златен шанс най-сетне нещо да се раздвижи. Пак Долна Митрополия ще е основата на едно ново българско авиационно възраждане, няма как иначе да е. Много средства трябва да се инвестират, но те могат да имат чудесна възвращаемост, ако се подписват договори с авиационните фирми и се създаде международен учебен център, което подчертавам дебело ние имаме сили да направим. Да - да направим, да съградим, да построим. Обърнете внимание на тези ми думи. Стига сме я рушили и маскарили тая БЪЛГАРИЯ, бе хора. Нека се събудим!

Аз съм за това българските летци и авиационни специалисти да се подготвят тук - просто защото тук има много повече какво да научат, но изчакаме ли още няколко години... няма да има от кого...
... И днес, когато бурята бушува
над дългата и пуста полоса,
тя пее песента на Вевесаря
със вятъра отишъл на война.
Изображение

King_Rat
Мнения: 300
Регистриран: съб окт 06, 2007 9:29 pm
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от King_Rat » съб фев 07, 2009 12:44 pm

...Долна Митрополия може да осигури обучение и квалификация за общо 700 души - от тях 150 курсанти, 340 студенти - редовно и задочно обучение, 190 души за следдипломна квалификация, 20 докторанти...

Ако първи курс е в Търново, тези 150 курсанти са по около 40 на випуск. Миналата година колко беше приемът?
340 студенти - добре. 340 летци и авиоинженери на година! А дали така лесно ще се предадат ТУ, ЧТК, ИВТ и разни администрации, които в момента не признават хорариумите на Долна? 190 следдипломна квалификация - тук трябва да смятат разните курсове.

Тва малко като Невидимият университет в Анкх-Морпорк.

Потребителски аватар
Shilo
Мнения: 205
Регистриран: ср дек 26, 2007 1:22 pm
Контакти:

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Shilo » съб фев 07, 2009 1:51 pm

Не отпуснат ли достатъчно пари за резервни части на РС-9М и за КВР на Л-39, цялото това мероприятие ще бъде преливане от пусто в празно.

dimitar vasilev
Мнения: 54
Регистриран: съб юли 26, 2008 8:37 am

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от dimitar vasilev » съб фев 07, 2009 4:42 pm

Байко винаги са ми харесвали твоите мнения и винаги съм се присъединявал мисленно към тях но нали се сещаш че тия които пишем и четем по разни авиофоруми не рушим и маскарим България а тези които го правят едва ли са сред нас.Искам и аз да съм оптимист като теб но напоследък не ми се отдава.Поздрави и не се променяй :wink:

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Грозев » нед фев 08, 2009 7:08 pm

Shilo написа:Не отпуснат ли достатъчно пари за резервни части на РС-9М и за КВР на Л-39, цялото това мероприятие ще бъде преливане от пусто в празно.
Ха! Това изказване е доста по-смислено от по-голямата част на статията.
Ако не се сложат 10 - 15 млн. евро на масата за КВР и доставяне на нужните части и преминаване през съответните прегледни за PC-9M... за какво училище говорим?
От там нататък всичко е някаква фикция. В България има доста повече от 16 авиокомпании (точно 50 са авиационните оператори у нас), но също така има и седем АУЦ-а, плюс два технически университета. Как ще се конкурира с тях Долна?
Последна промяна от Грозев на нед фев 08, 2009 8:05 pm, променено общо 1 път.
Anyone who fights for the future, lives in it today

ketal
Мнения: 32
Регистриран: съб окт 18, 2008 12:59 pm
Местоположение: София/Плевен

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от ketal » нед фев 08, 2009 8:01 pm

Защо Долна Митрополия да не може да се конкурира с авиационните учебни центрове и Техническия университет?АУЦ-овете дават професионално образование, а в ТУ няма задочна форма на обучение.От това, което прочетох в сайта на "Факултет авиационен" видях, че има задочна форма на обучение.Долна митрополия може да се окаже чудесно продължение на авиационното образование получено в АУЦ.Аз самия съм обучаем в ЧТК, и въпреки, че съм очарован от всичко там сериозно се замислям за АТТ в Долна Митрополия.Едва ли едно инженерно образование би било излишно за бъдеща кариера в авиацията.Относно военните специалности, съм напълно съгласен с изказванията по-горе, че трябва КВР на Л-39 и части за Пилатуса.Няма как с 2 изправни машини да поддържаме ВВУБ.Силно се надявам в скоро време да стане факт сделката за нов изтребител за родните ВВС, и бъдещите поколения авиатори трябва да има къде да се обучават.Не е редно да се изтъква факта, че щом сила като Германия обучава свойте пилоти в САЩ не е неразумно и нашите да ги обучаваме в чужбина, при положение че имаме училище, ВВУБ и ТРАДИЦИИ в тази насока.А ако мога да задам въпрос къде в нормалният свят има ВВУБ и "Моторджииска писта" в едно?
Последна промяна от ketal на вт фев 10, 2009 7:23 am, променено общо 1 път.
РУД на максимал.

Потребителски аватар
Байко
Мнения: 395
Регистриран: вт окт 09, 2007 7:40 pm

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Байко » пон фев 09, 2009 12:10 am

Въпросът за това дали ще има самолети в Долна ако училището си върне статута на самостоятелно висше учебно заведение е реторичен. Едното неминуемо ще доведе до другото. Точно за това дебело подчертах, че всичко минава през четирите букви - ВВВУ. С други думи желанието на много ключови фигури в момента наистина е да се възроди висшето военно и гражданско авиационно образование именно там където му е мястото, с всички последствия и причинно-следствени връзки от това. Хубавото в случая е, че докато наша го брата форумния авио фен и професионалист коментира нещата тук, от София идват сигнали, и то от доста високо равнище, че нещата наистина са сериозни и не става дума просто за журналистически шум. Абе пече се една хубава работа, ама дано стане, дано!
... И днес, когато бурята бушува
над дългата и пуста полоса,
тя пее песента на Вевесаря
със вятъра отишъл на война.
Изображение

Потребителски аватар
Lion King
Мнения: 84
Регистриран: чет фев 12, 2009 1:34 pm
Местоположение: гр. Провадия/ гр. Долна Митрополия

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Lion King » чет фев 12, 2009 2:36 pm

Грозев написа: До момента във факултета е акредитирана една гражданска специалност - "Авиационна техника и технологии", акредитирани са също и три специалности за докторантура и са представени 5 научни специалности за акредитация.
Тази година акредитираха и специалността "Автоматика, информационна и управляваща техника" (АИиУТ). :wink: Бе поставена мноно висока оценка и преподавателите от съответната катедра бяха много доволни... и има защо. За третата специалност "Електроника" обаче нямам информация дали е акредетира или не.
Аватар: Огнян Стефанов

Потребителски аватар
Shilo
Мнения: 205
Регистриран: ср дек 26, 2007 1:22 pm
Контакти:

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Shilo » чет апр 23, 2009 4:08 pm

От днес в Долна Митрополия отново има ВВВУ!
Поздрави на всички!

http://www.bgspotters.net/pictures/pic. ... icId=19123

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Грозев » чет апр 23, 2009 4:11 pm

Изчакайте да обнародват закона в "Държавен вестник" преди да започнат всенародните тържества... :lol:
Anyone who fights for the future, lives in it today

afterburner
Мнения: 33
Регистриран: чет окт 25, 2007 8:16 pm

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от afterburner » чет апр 23, 2009 7:33 pm

Честито за ВВВУ,а самолети ще има ли в това училище или само паметници???

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Грозев » чет апр 23, 2009 8:02 pm

Както се казва, една историческа несправедливост бе поправена.
АЕРО подкрепяше инициативата от самото начало (включително и с писмо до инициативния комитет), да не забравяме обширната статия на Ганчо Каменарски от мартенския брой на АЕРО. Радвам се, че сме били малко колелце от едно такова голямо начинание.

Плевенски депутати се пребориха за Военно-въздушното училище
23 април 2009 15:29


Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приети днес, дават възможност да бъде възстановено Военно-въздушното училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Народното събрание прие на второ четене внесената от народните представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов поправка.

За връщане статута на учебното заведение настояваше и Инициативен комитет, в който бяха включени освен двамата депутати още областния управител Цветко Цветков, бившият началник на ГЩ на ВВС ген. Димитър Георгиев, ръководството на ВВУБ“Георги Бенковски” и на Авиационния факултет към Националния военен университет, експерти, бивши военни, летци и преподаватели.

Подписано от тях писмо с искане за възстановяване на училището, подкрепено с аргументи за нуждата от това, бе изпратено до президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, председателя на Народното събрание Георги Пирински и до парламентарно представените политически сили и Комисията по отбрана.

Провеждани бяха и серия от дискусии за необходимостта от по-сериозна подготовка на кадри за военната и гражданска авиация. Беше дискутирана и опасността от колапс в системата на военно-въздушните сили, ако факултетът не придобие отново статут на самостоятелно учебно заведение.


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=350658
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Байко
Мнения: 395
Регистриран: вт окт 09, 2007 7:40 pm

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от Байко » чет апр 23, 2009 11:09 pm

Всичко тръгва от Долна и няма как да е иначе, а сега Долна отново е истинска! Честито на България - една страна обречена да има истинска авиация! Честито, българи! :) :) :)
... И днес, когато бурята бушува
над дългата и пуста полоса,
тя пее песента на Вевесаря
със вятъра отишъл на война.
Изображение

борден
Мнения: 1422
Регистриран: съб окт 06, 2007 10:26 pm
Местоположение: София

Re: Авиобаза Долна Митрополия

Непрочетено мнение от борден » пет апр 24, 2009 10:46 pm

Нещо - ако се търсят даскали - знаете ми телефона...

Потребителски аватар
Neno Er
Мнения: 120
Регистриран: чет юли 17, 2008 1:59 pm
Местоположение: гр.Плевен

ВВВУ "Георги Бенковски"

Непрочетено мнение от Neno Er » пон май 25, 2009 7:04 pm

Честит празник на всички бенковци: минали по този път, настоящи и бъдещи.

Училището е създадено със заповед Номер 61/12.09.1945г. на Командира на въздушни войски ген.м-р Ганчо Манчев като Народно военно въздушно училище ( НВВУ ) за подготовка на офицери-летци и авиотехници. За патрон е избран водача на хвърковатата чета по време на априлското въстание Георги Бенковски, а за патронен празник-деня на неговата гибел 25 май.
От Казанлък училището се премества в София-лет.Враждебна. А от месец юни 1948г. окончателно се базира в Д.Митрополия.
чичо Нено
В авиацията което става и в цирка не става.
Аватар JETPILOT BGspotters.net
доработен и подарен от Svetli Georgiev

Гинев
Мнения: 481
Регистриран: вт дек 30, 2008 2:31 pm

Re: 25 май-Празник на ВВВУ "Г.Бенковски".

Непрочетено мнение от Гинев » пон май 25, 2009 7:14 pm

Честит празник колеги! Neno Er специален поздрав за теб:
Изображение

борден
Мнения: 1422
Регистриран: съб окт 06, 2007 10:26 pm
Местоположение: София

Re: 25 май-Празник на ВВВУ "Г.Бенковски".

Непрочетено мнение от борден » пон май 25, 2009 9:55 pm

Честито на всички колеги!

ПС: А защо ли на БИАФ-а имаше плакат, на който пишеше "50 години ВВВУ "Г. Бенковски""?!?... Добре си спомням, че бях в Ковачницата, когато чествахме 55-ата годишнина. А по-рано присъствах и на 50-тата. 8)

Потребителски аватар
Fighterland
Мнения: 684
Регистриран: вт ное 27, 2007 6:34 pm

Re: 25 май-Празник на ВВВУ "Г.Бенковски".

Непрочетено мнение от Fighterland » пон май 25, 2009 10:21 pm

борден, имаше учудване не само при тебе, но се стигна до извода, че е заради ВВВУ-то (по-точно требе да е ВНВВУ). Според спомени на ветерани и мои също - '59 година влиза първият висшистки випуск, който излиза '64. Георги Иванов е от тоя випуск. Но не смятам, че е много правилно това деление - висш(о) да, но това е част от развитието на това училище, не е нещо тогава създадено.

Честит празник на всички завърши ли го !
На десет мили от Монтана
в посока Дунавският бряг...

Потребителски аватар
Байко
Мнения: 395
Регистриран: вт окт 09, 2007 7:40 pm

Re: 25 май-Празник на ВВВУ "Г.Бенковски".

Непрочетено мнение от Байко » пон май 25, 2009 11:50 pm

Честит празник, бенковци! Винаги напред и нагоре!
... И днес, когато бурята бушува
над дългата и пуста полоса,
тя пее песента на Вевесаря
със вятъра отишъл на война.
Изображение

Отговори