Страница 1 от 1

Имам много важен въпрос...

Публикувано: пет юни 26, 2009 10:21 pm
от kursant4e
Става въпрос за бъдещето ми... Вече завършвам първата си година обучение в общовойсковия факултет на НВУ "Васил Левски". След месец ще има разпределение по специализации... Възможностите, които поне засега са ни предоставени са:
-ЗРВ
-радиоелектронно оборудване на летателните апарати
-авиационни двигатели
-авиационни електроприборни и автоматични системи

Ако можете да ме упътите кое е най-доброто за мен. Знам че за наземния персонал реализацията е относително понятие. Моля ви за съвет, защото тук в Търново никой не може да ми даде такъв. Кое е по интересно, кое е по добро и т.н. Лично аз съм се ориентирал към радиоелектронното оборудване...

Благодаря предварително.
Поздрави

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: пет юни 26, 2009 10:54 pm
от Байко
Здравей!
Защо да е относително понятие реализацията на земните специалности? Реализацията си е реализация и зависи, преди всичко, от твоето отношение към обучението и професията като цяло. Всичко останало са глупости и невярна информация, обикновено тиражирана от мързеливи люде с посредствен успех, за които сме писали не веднъж и два пъти във форума, че гроздето винаги изглежда кисело. Съвсем отделен е въпросът, че кадрите на Долна в днешно време са едни от малкото, за които реализацията по специалността или специализацията, за която са се обучавали е 100% гарантирана. Просто защото след като завършат военното училище всички до един получават разпределение и след месец ваканция започват работа. Къде? Това вече зависи от индивидуалните качества и показаните резултати. Тъй че ако желаеш да се реализираш в областта на военната или гражданската авиация, определено си попаднал на точното място.
За Радиоелектронното оборудване - щом ти харесва - действай. Решението си е твое! Поздрави и дано съм помогнал поне малко :) !

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: пет юни 26, 2009 11:18 pm
от Гинев
Здравей и от мен. Първо ще те посъветвам да се вслушаш в думите на Байко! Всичко зависи изцяло от теб самия. Всички научни направления предлагат широк кръг от знания. Когато се заемеш с нещо, можеш да развиваш професионалните си умения по научни конференции на висшите военни и цивилни университети. ДА- бъдеще наистина има и ще има! Ако не знаеш нещо, просто питаш можещите и знаещите, които не са малко, както правя примерно аз самия. Въпросът по време на обучението е да не се подвеждаш...по " умните и интелигентни даром " умове! :D :D :D
Наистина най-важното е какво мислиш и искаш ти самия! Успех! :) :) :)

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: съб юни 27, 2009 12:43 am
от Грозев
Ако мога да си позволя един такъв коментар.
В ЗРВ бъдеще няма. Има планове за закупуването на леки мобилни комплекси за сухопътни войски (някога си), а тежките стационарни комплекси във ВВС ще ги оставят на доизживяване и предполагам след 10 години ще имаме само единия С-300 за цвят и мирис.
От друга страна авиация (под една или друга форма) ще си има, и в армията и извън нея и съответно глад за кадърни инженери.

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: съб юни 27, 2009 12:08 pm
от борден
"Авиационни електроприборни и автоматични системи", в краен случай - "авиационни двигатели" (пълното име на специалността трябва да е малко по-дълго). Останалото не.

И не вярвай на подобни приказки - "кадрите на Долна в днешно време са едни от малкото, за които реализацията по специалността или специализацията, за която са се обучавали е 100% гарантирана". Това съм го слушал и аз, но не е вярно.

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: съб юни 27, 2009 4:14 pm
от Байко
Защо да не е вярно! След випуск 2003 до ден днешен няма нито един - подчертавам - нито един лейтенант от земните специалности, на който да не беше намерено място. Колко цивилни ВУЗ-а в България могат да се похвалят с подобен процент реализация на кадрите си? За туй иде реч. Пък и човекът сега е в първи курс, тъй че едва ли има някакъв шанс да завърши преди 2003 година :lol: :lol: :lol:

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: съб юни 27, 2009 8:04 pm
от борден
А каква е гаранцията, че следващото правителство няма да реши, че ни е достатъчна армия от 10 хиляди човека и да съкратят целия випуск 2012 (или който е там)? Тоя театър със сигурната служба и аз съм го играл и съм наясно повече от теб за какво става дума.

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: съб юни 27, 2009 8:58 pm
от Байко
А каква е гаранцията, че в която и да било друга държавна или частна фирма да работиш, още утре шефовете ти няма да решат да съкращават персонал или пък направо да ликвидират фирмата, например. А ако баба беше мъжка...? Айде стига сме търсили под вола теле!

Театъра сме го играли всички, и то по няколко пъти, така че по-спокойно в изказванията. Знам, че никак не е приятано да останеш без работа и някой буквално да се подиграе с труда и мечтите ти. Това обаче не значи, че след теб трябва да е потоп, нали така.

Тук аз се аргументирам с факти, не с емоции. А информацията, която дадох за випуските след 2003 е точно такава - факт.

Поздрави!

Re: Имам много важен въпрос...

Публикувано: съб юни 27, 2009 10:40 pm
от борден
Байко написа:А каква е гаранцията, че в която и да било друга държавна или частна фирма да работиш, още утре шефовете ти няма да решат да съкращават персонал или пък направо да ликвидират фирмата, например.
Гаранциято е точно толкова голяма, колкото и в армията (даже малко по-голяма, защото поне имаш шанс да се защитиш в съда). А и в частните фирми обикновено нещата се случват по ясни правила - поне досегашният ми петгодишен опит в гражданската авиация говори за това, докато предишният седем-годишен във ВВС - не.
Байко написа:Знам, че никак не е приятано да останеш без работа и някой буквално да се подиграе с труда и мечтите ти. Това обаче не значи, че след теб трябва да е потоп, нали така.
Най-малко значи, че трябва да заблуждавам по-младите си колеги относно действителността.
Байко написа:Тук аз се аргументирам с факти, не с емоции. А информацията, която дадох за випуските след 2003 е точно такава - факт.
Аз пък - с опит. :D А общо взето опита е компилация от лош късмет. :wink: Пък и нали хората казват - за един бит - сто учили не дават.
Байко написа:Поздрави!
И от мен.