ПРО по света и в България

Всичко за военната авиация в България
Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Грозев » пет фев 12, 2010 3:31 pm

Посланикът на САЩ: България може да има роля в ПРО
От Дневник
Последна промяна в 15:25 на 12 фев 2010


Определено има роля, която България може да изиграе в противоракетната отбрана, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в България по време на първата си публична лекция, съобщи БТА. Тя беше организирана от Атлантическия клуб в България (АКБ), със съдействието на Институт "Отворено общество".

Уорлик посочи, че въпросът за противоракетната отбрана е на ранен етап на обсъждане и на този етап от САЩ биха искали да се проведат консултации. "Не сме на етапа на официалните преговори, а на неформални обсъждания", уточни Уорлик, като обясни, че все още не е отправено конкретно предложение към България. Посланикът обаче изрази надежда, че обсъждането за противоракетната отбрана ще бъде ползотворно.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/ ... lia_v_pro/
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Грозев » пет фев 12, 2010 4:01 pm

Хм...

Решението за ракетен щит в България е в ръцете на парламента и Еврокомисията
От Лили Границка
Последна промяна в 15:47 на 12 фев 2010


Решението за разполагане на отбранителни ракети на САЩ на българска територия за изграждането на т.нар. ракетен щит е в ръцете на българския парламент и
Европейската комисия. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изказването на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик. По-рано днес по време на първата си публична лекция той заяви, че "определено има роля, която България може да изиграе в противоракетната отбрана".

Премиерът Борисов посочи, че до този момент не е имало такива разговори, но те предстоят. Той припомни, че Румъния вече е гласувала решение да приеме американски отбранителни ракети.

"Мойто мнение е, че ние трябва да бъдем солидарни. Когато си член на НАТО трябва да се работи за общата колективна сигурност", заяви Борисов. Той допълни, че решението не може да бъде еднозначно негово и се чака отговор в две насоки. "От едната страна е решението на Еворопейската комисия по въпроса, защото сме държава член на ЕС, и второ това ще бъде решение на българския парламент", каза премиерът.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/ ... rucete_na/
Anyone who fights for the future, lives in it today

Iskander_ss
Мнения: 528
Регистриран: вт мар 31, 2009 1:00 pm
Местоположение: Все още на Земята

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Iskander_ss » пет фев 12, 2010 5:11 pm

...което един вид значи, че ням да има проблеми този "антитерористичен" ПРО да бъде разположен...
229 Член на форума

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Грозев » ср фев 17, 2010 11:55 am

Николай Младенов: Има разговори в рамките на НАТО за общ противоракетен щит
От Дневник
Последна промяна в 11:32 на 17 фев 2010


Има разговори в рамките на НАТО за това как би изглеждал общият противоракетен щит за всички страни в НАТО. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от агенция "Фокус".

Той поясни, че се е възстановила идеята страните в НАТО да имат една обща система, която да ги предпазва от ракетни нападения.

"България на този етап води разговори в рамките на НАТО за това как би изглеждала тази система концептуално, но засега ние не сме влизали в никакви конкретни разговори със САЩ за това дали ще има едно или друго на наша територия", уточни Младенов.

По думите му реакцията на Русия е била неправилно изтълкувана в България.

"Факт е, че има диалог между НАТО и Русия за защита от потенциални нови заплахи. Вече има страни, които имат достъп до ракети със среден обсег на поразяване. Тези технологии могат много лесно да стигнат до терористични организации", обясни Младенов.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/ ... a_nato_za/
Anyone who fights for the future, lives in it today

stoian377
Мнения: 531
Регистриран: вт окт 20, 2009 7:19 pm

ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от stoian377 » ср фев 17, 2010 7:19 pm

Не мисля,че тоя щит му е мястото тук.Като са дупе и гащи с Грузия, що не ги турят елементите му там.Хем ще е по-близо до Иран.Това,че сме в НАТО, не би трябвало на всяка приумица на САЩ трябва да се кузирува с отговора "Слушам".Летищата и полигоните им стигат, да не се уливат.

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Грозев » ср фев 17, 2010 11:41 pm

България не е водила никакви преговори със САЩ за ПРО
17.02.2010 | Андрей Рангелов


България не е водила никакви разговори със САЩ за разполагане у нас на каквито и да е елементи на американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заявиха пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов и министърът на външните работи Николай Младенов, след като бяха изслушани от парламентарната Комисия по външна политика и отбрана относно провеждане на консултации за разполагане на българска територия на елементи на системата за противоракетна отбрана на САЩ.

Изображение

Между българското правителство и американското правителство не са водени никакви преговори за разполагане на каквито и да е елементи от това, което в средите на НАТО е известно като американският принос в системата за противоракетна защита на НАТО, каза Николай Младенов. Той заяви, че в Шабла няма да бъдат поставени каквито и да е ракети – например `Пейтриът` или други.
Министерството на отбраната не е водило никакви разговори, нито формални, нито неформални, по тази тема, нямаме и български представител в САЩ, изтъкна министър Аню Ангелов. В НАТО, във военните структури на алианса и съответно във всичките органи на тази организация, се върши работа по подготовката на срещата на високо равнище в Лисабон, съобразно задачите, които са поставени от правителствените и държавни ръководители в срещата в Страсбург и Кеел, допълни той.
Нашите разговори се водят в рамките на НАТО по какъв начин да изглежда системата, но не конкретно за изграждане или за поставяне на каквото и да е в България, каза Младенов. Става въпрос за изграждане на натовска система за противоракетна защита, в която има американски национален принос, както, ако тя се изгради – ще има и други национални приноси, допълни той.

Министър Младенов обясни, че ПРО е система, чието изграждане се дискутира от 2008 г. на форуми на алианса, включително на заседанието на съвета в Страсбург на най-високо равнище на НАТО, както и на заседания на министрите на външните работи и на отбраната. На тези форуми се дискутира по какъв начин да бъде изградена система, която да защитава територията на целия алианс от потенциални заплахи от балистични ракети, посочи министърът на външните работи.
По думите му системата се изгражда на базата на много сериозния анализ и оценка, че в момента и в перспектива ще се увеличава заплахата за територията на НАТО. Тази заплаха идва от страни, които имат достъп до технологии за балистични ракети, от разпространението на подобен тип технология в други страни и, на трето място – заради увеличената опасност терористични групировки да се сдобият с така технология, поясни министър Младенов.

Дискусията тече в посока на това по какъв начин да има изградена система, която защитава цялата територия на НАТО, с участието на всички страни, с различни технологии, с различно въоръжение и финансиране, и как тя да бъде изградена, допълни той. Това е единствената дискусия, която протича в момента и става въпрос за перспектива, за няколко години от тук нататък, като голяма част от елементите на тази противоракетна система все още не са дефинирани по никакъв начин, изтъкна министърът на външните работи.
За България най-важното нещо е цялата територия на страната ни да бъде обхваната в подобен щит, това е част от колективния израз на сигурността, която ние получаваме като член на НАТО, заяви Младенов. Дори без значение кое къде ще бъде разположено, най-важното е ние да бъдем защитени от този щит, категоричен беше той.

Предходният проект за ПРО, който беше базиран в Полша и в Чехия, визираше защитата на Северна Америка от потенциални междуконтинентални ракети, произлизащи от Близкия Изток, обясни Николай Младенов. В този си стар вариант системата не покриваше по никакъв начин България, а това, което сега се обсъжда в рамките на НАТО е по какъв начин да се покрие територията на целия Северноатлантически съюз, а това е най-важното нещо за нас, посочи той. Двамата министри не само са информирали народните представители по темата, но и са поели ангажимент, ако има реално развитие по въпроса в бъдеще, да информират депутатите редовно, за да бъдат те наясно както с противоракетната защита на Европа, така и с ролята на България в нея.

В отговор на журналистически въпрос Николай Младенов каза, че това, което е било казано от руския външен министър Сергей Лавров е абсолютно правилно – когато се изгражда една такава система, тя трябва да бъде координирана между НАТО и Русия. Това е позиция, която и в НАТО е изразявана неведнъж, предстоят заседания на Съвета НАТО – Русия, в които съм сигурен, че това ще бъде обсъждано, допълни Младенов. Но българското правителство ако поема ангажименти, дължи обяснения на българския парламент, на българския президент, на българското общество, а такива ангажименти не са поемани и затова нашият разговор е с институциите в България, допълни той.

Министър Аню Ангелов напомни думите на високопоставен източник от руското министерство на отбраната, който е заявил, че този подход на САЩ, като участници в общата ПРО на НАТО срещу балистични ракети със среден и малък радиус на действие, не представлява заплаха за Русия. В отговор на друг въпрос министърът на отбраната обясни, че когато нападателното оръжие има радиус на действие 2000-2500-3000 км, при всички случаи тази отбрана става стратегическа. С какви средства може да се противодейства, съответно това е технически въпрос, сподели той. Според него такива решения вече са намерени не само в САЩ, не само в Китай, но и в други държави.

Това, което министър-председателят каза ясно и от което нямаме никакво различие е, че ако такъв тип решения бъдат взимани от България, те трябва да бъдат консултирани в рамките на съюзниците ни и разбира се, с българското общество, заяви Николай Младенов. Той посочи, че основната заплаха, която най-вероятно ще се разраства през следващите години и десетилетия, е разпространението на балистични ракети, ракети с малък и среден обсег на действие. Като страна-членка на алианса, подписала Северноатлантическия договор, искаща да ползва защитата на член 5, България трябва да има обща защита с останалите съюзници от НАТО срещу подобен вид заплаха, обясни министърът на външните работи. Той допълни, че системата не може да бъде изградена само за България или за която и да е друга отделна членка на алианса, а трябва да е обща и в нея да се включат различни елементи за всяка една страна. Българското правителство непременно иска територията на цяла България да бъде покрита от щит, който ще бъде изграждан, живот и здраве, през следващите години, заяви Младенов. Това е позицията, от която няма да отстъпим, изтъкна той.


http://www.bgarmy.eu/?action=news&id=11203
Anyone who fights for the future, lives in it today

Moss
Мнения: 1328
Регистриран: пон окт 08, 2007 5:24 pm

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Moss » ср фев 17, 2010 11:46 pm

Само тая снимка ми стига ! :D

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Грозев » пет апр 09, 2010 12:15 pm

Борисов след срещата с Обама: България трябва да е активна при създаването на ПРО
От Дневник
Последна промяна в 08:54 на 09 апр 2010


България трябва да е активна страна по въпросите за създаване на противоракетна отбрана, заяви след срещата на 11 лидери от Централна и Източна Европа с президента на САЩ Барак Обама в Прага българският премиер Бойко Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"В момента нито България, нито други страни имат каквато и да било защита и възможност за оперативно реагиране. Ако системата за противоракетна отбрана бъде въведена, тя ще защитава цяла Европа. Иран вече произвежда и притежава обогатен уран в достатъчно количество за създаване на ядрено оръжие и отказва да допусне проверки на своя територия. В света се налага все по-единното мнение, че всичко това в стратегически план води до създаването на ядрено оръжие. Ракетите, с които те вече разполагат могат да достигнат България. Както отбеляза президентът Обама, надпреварата във въоръжаването сега е реалност. За разлика от българските популисти, които твърдят, че системата за противоракетна отбрана е нападателна система, на практика съществува точно обратната ситуация - НАТО е длъжна да защити територията на всички членки на алианса", заяви българският премиер. Той същевременно подчерта, че никой не е поставял официално пред България въпроса за разполагане на елементи от противоракетната система.

"Когато се обърнат официално към нас, ще внесем този въпрос в парламента. Ще проведем дебати, за да се направи аргументиран анализ защо и как ще се организира тази отбрана", заяви Борисов.
...


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/ ... abva_da_e/
Anyone who fights for the future, lives in it today

борден
Мнения: 1422
Регистриран: съб окт 06, 2007 10:26 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от борден » съб апр 10, 2010 10:30 pm

Нашата дан в създаването на ПРО ще бъде да плащаме тока на командния й пункт... и то трудно изпълнимо.

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Въоръжените сили на САЩ в България

Непрочетено мнение от Грозев » съб май 15, 2010 1:13 pm

Това е момчета, проверявайте си противоатомните скривалища, изваждайте противогазите и назубрете брошурата на Гражданска защита за нападение с оръжия за масово поразяване...
Защото днес министърът на отбраната каза, че най-голямата заплаха за България е нападение с балистични ракети по стратегически цели...
Гледам и не вярвам на ушите си, както казваше един мъдрец....

България ще поиска да бъде включена в противоракетния щит на НАТО
От Лора Филева
Последна промяна в 11:53 на 15 май 2010


България ще поиска да бъде включена в противоракетния щит на НАТО, заяви министъра на отбраната Аню Ангелов. Това ще стане при посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на 20 май.

"Пренебрежимо малка е вероятността на възникване на локален въоръжен конфликт, който да създаде пряко военна заплаха за границите и за териториалната цялост на страната. Но отчитаме, че друг един риск се е превърнал в реална заплаха - възможността за нанасяне на удари по стратегически обекти и по критична инфраструктура на страната с балистически ракети с малък и среден радиус на действие от страни в отдалечени региони, но разполагащи със средства за тяхната доставка до наши територии", заяви Ангелов и допълни, че за " неутрализиране на тази заплаха" България ще настоява да бъде включена в противоракетния щит на НАТО.

"Намерението ни е да поискаме интензификация на разговорите, свързани с проекта за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО, постигане на конкретно решение във връзка с тази отбрана и конкретно какви колективни способности от страните от Пакта могат да бъдат използвани за целта", заяви Ангелов .

Той уточни, че засега не са водени разговори за разполагането на някаква техника от противоракетния щит в България, дори в НАТО. "Когато разговорите преминат на техническа основа, ще имаме възможност да обсъждаме и конкретни идеи за разполагане или не на "определени способности" на наша територия", заяви министърът.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/ ... juchena_v/
Anyone who fights for the future, lives in it today

борден
Мнения: 1422
Регистриран: съб окт 06, 2007 10:26 pm
Местоположение: София

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от борден » съб май 15, 2010 10:36 pm

А останаха ли в България някакви стратегически цели?
За мен най-голям интересе представлява как "страна от отдалечен регион" ще ни удари с ракета с малък радиус на действие... :?

Потребителски аватар
Марко Марков
Мнения: 2191
Регистриран: съб мар 29, 2008 11:27 am
Контакти:

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Марко Марков » съб май 15, 2010 10:39 pm

борден написа:А останаха ли в България някакви стратегически цели?
За мен най-голям интересе представлява как "страна от отдалечен регион" ще ни удари с ракета с малък радиус на действие... :?
АЕЦ, Нефто и Б.Б. :D

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Грозев » нед май 16, 2010 1:21 am

Марко Марков написа:АЕЦ, Нефто и Б.Б. :D
Май само последното е от стратегическа важност :lol:

Сега сериозно.
Аз лично съм поразен, да не каже по-тежка дума, от нивото на изказванията от страна на министъра...
"Някаква държава", "някакви ракети", "реална заплаха"?! WTF?!
Глупавите неща са три - първо май никой не е мерил разстоянието между България и Иран; второ - май никой не е сядал да види с какви ракети реално разполага Иран; и трето - май никой не е вързал предишните две неща и не ги е представил в ясен писмен вид на който трябва.
Ако тия неща бяха свършени, то щеше да се види следното.
Първо между най-най-близките точки на България и Иран има някъде около 1300 km (всичко е мерено в Google Earth). Реалните дистанции (ако не мерим най-западната точка на Иран, която е на турската граница), между някакъв разумен район в Иран от който могат да се запуснат ракети по България (пак съм гледал да е в северозападния край на страната) и София или АЕЦ-а е към 1800 - 2000 km. Между София и Техеран са малко над 2500 km.
Да видим и втората точка. Ракетният арсенал на Иран е доста спорна тема, за която всеки си има някаква гледна точка. Иранците са царе на пропагандата. Между това, което казват, че разполагат като оръжия и това, което реално имат, винаги има огромна разлика. Коронният им номер е да разработят нещо (танк, самолет, ракета, без значение) да надялкат 5 - 6 бройки от него, да го нарекат с поне две различни имена, да го покажат на парада, направят няколко пропагандния предавания по телевизията и готово. Целокупната световна общност започва да се плаши от мощта на Иран. Сега реално иранците имат една ракета Shahab-3 с радиус около 2000 km (подобрената и версия може би лети на около 2500 - 3000 km.) и друг модел наречен Sajjil, която е двустепенна и има приблизително същите характеристики като Shahab (2000 - 2500 km). Колко такива ракети реално имат, едва ли някой знае със сигурност, но според реалистичните оценки са 10 - 20. Предполага се, че дялкат и ракети с радиус на действие над 5000 km, но за сега това са просто мечти.
И сега три - та значи, България се плаши (или поне Министерството на отбраната) от някакви ракети произведени в бутикови бройки, за които целите в България биха били на ръба на обхвата им (или доста отвъд него, зависи от къде се изстрелват)?! WTF?!

За мен това изказване на министъра е най-малкото несериозно.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Iskander_ss
Мнения: 528
Регистриран: вт мар 31, 2009 1:00 pm
Местоположение: Все още на Земята

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Iskander_ss » нед май 16, 2010 10:10 am

Налудничевото изказване(да не кажа по-тежка дума и аз) на "министъра на отбранта" за пореден път показва, че България няма собсвена външна, а и кавато и да е била политика. Ако някой въобще мислеше за националаната ни сигурнмот щеше да се занимава с други работи, модернизация на армията, а не с това да ни превръща в по-лесна цел за Русия.
229 Член на форума

Потребителски аватар
BDG
Мнения: 399
Регистриран: вт дек 30, 2008 6:27 pm

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от BDG » нед май 16, 2010 3:38 pm

Че изказването е крайно некомпетентно - няма спор. Реално Иран не е сериозна заплаха за България. Е, ако някой има предвид Русия въпросът е друг, но не мисля, че е така. Цялата работа трябва да се погледне и от друг ъгъл. Ако това ще е ПРО за НАТО, значи финансирането ще се поеме от НАТО. При сегашната ни немотия и недостиг на ПВО средства, това си е чиста далавера за България.

Потребителски аватар
Fighterland
Мнения: 684
Регистриран: вт ное 27, 2007 6:34 pm

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Fighterland » нед май 16, 2010 9:00 pm

Мдамммм, интересно дали и той си вярва на казаното. Но пък това е министър...
М/д, надали някой, дори и Нато ще е съгласно да ни плаща тока (те, първите нашенци натовци започнаха затварянето на АЕЦ-а). И кой за какво ще ни цели? Ние нямаме работеща икономика, камо ли нещо сериозно да произваждаме.
На десет мили от Монтана
в посока Дунавският бряг...

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Грозев » пон май 17, 2010 1:06 am

BDG написа:Ако това ще е ПРО за НАТО, значи финансирането ще се поеме от НАТО. При сегашната ни немотия и недостиг на ПВО средства, това си е чиста далавера за България.
Преди две седмици имах шанса да бъда на една маса със зам. командващия ВВС на Румъния (изключително умен човек), който го каза много кратко и ясно - Кой е НАТО? Ние сме НАТО.
ПРО на НАТО не е нещо, което някой ще дойда и ще го сложи у нас, а ние само ще се кефим на сигурността, която осигурява. България ще е сериозно финансово ангажирана в този проект (ако въобще някога се осъществи).
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
tu-134
Мнения: 982
Регистриран: чет юли 17, 2008 7:28 am

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от tu-134 » пон май 17, 2010 9:54 am

Според мен Русия да ни нападне е нещо още по малко вероятно и от това Иран да го стори

Реконструктор
Мнения: 436
Регистриран: нед яну 17, 2010 12:44 pm

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Реконструктор » пон май 17, 2010 12:39 pm

tu-134 написа:Според мен Русия да ни нападне е нещо още по малко вероятно и от това Иран да го стори
Зависи от това, от коя страна на окопа се намира БГ, когато започне касапницата...

Iskander_ss
Мнения: 528
Регистриран: вт мар 31, 2009 1:00 pm
Местоположение: Все още на Земята

Re: ПРО по света и в България

Непрочетено мнение от Iskander_ss » пон май 17, 2010 4:34 pm

Ако в Българтия има дори има една ракета от """"""системата за ПРО""""" на САЩ, която може да прехване руска ракета, то България по подразбиране се превръща в цел на Русия
229 Член на форума

Отговори