Авиацията срещу пожарите в България
Авиацията срещу пожарите в България
Витоша гори и по последни данни два вертолета ще излетят от Крумово с оборудване за гасене.
Anyone who fights for the future, lives in it today
Re: Авиобаза Крумово
По последни данни двата Ми-17 са вече в София. Монтират се "бамби бакетите" и ще тръгват към планината. Вода ще се сипва на Панчерево, така че може да се гледа предполагам.
Снимка на вестник "Капитал".
Към 18,00 часа вече са направени 10 захода към пожара.

Към 18,00 часа вече са направени 10 захода към пожара.

Заходите по пожара са станали вече над 30.
Явно има планове за аналог на 'катарино спа' и на Витоша
!Да му изсъхнат ръцете дано на този ,който е запалил пожара! И успех на пилотите и всички пожарникари овладяващи това бедствие!

Интензивно действат! Прелитат над блока ми - вече поне 5-6 захода видях без да ги следя. Последния - преди две-три минути. Според мен вече трябва да спират, че започва да се стъмнява.
Успех на момчетата и дано да свършат бързо!
Това, което си видял е било прибирането от планината. В 20,40 последно са хвърляли вода.борден написа:Интензивно действат! Прелитат над блока ми - вече поне 5-6 захода видях без да ги следя. Последния - преди две-три минути. Според мен вече трябва да спират, че започва да се стъмнява.
Май утре ще се работи пак, че пожарът продължава.
Последна промяна от Грозев на нед юли 01, 2012 10:11 pm, променено общо 2 пъти.
Продължават да утвърждават професионализмът на летците от авиобаза Крумово. Браво. Така народът и правителството ще види къде инвестират определена сума пари и за какво отиват те.
Вертолети на ВВС гасят Витоша (обобщение)
Написано от Списание АЕРО
Неделя, 01 Юли 2012 22:00
Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС се включиха в гасенето на възникналия днес пожар във Витоша. Машините прелетяха от Крумово в София в късния следобед и веднага се включиха в потушаването на огненото бедствие. До спускането на нощта са извършени общо 32 захода към пожара.
Двата вертолета, бордове 419 и 421, са излетели от Крумово около 16,30 часа и към 17,00 часа вече са в София, където им е монтирано оборудване за гасене на пожар (сгъваема кофа „бамби бакет” с вместимост 3 тона). Веднага след това двете машини се включват в гасенето на пожара в района на резерват "Бистришко бранище".
Вода се черпи от Панчеревското езеро, а на две вълни, с прекъсване за зареждане с керосин, са направени общо 32 захода по пожара, като върху него е хвърлена около 96 тона вода. Гасенето приключва около 20,40 часа поради падането на нощта.
Пожарът все още не е овладян и неговото гасене продължава и утре. Двата вертолета Ми-17 се очаква да излетят веднага след разсъмване (след 07,00 часа). В днешните задачи командири на екипажите са били бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, а втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов.
По-рано днес мястото на пожара бе огледано от въздуха от вертолет AW109 Power (борд 515) на Гранична полиция, който разполага с мощна обзорна инфрачервена система.
http://aeropress-bg.com/novini/36-news/ ... tenie.html
Написано от Списание АЕРО
Неделя, 01 Юли 2012 22:00
Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС се включиха в гасенето на възникналия днес пожар във Витоша. Машините прелетяха от Крумово в София в късния следобед и веднага се включиха в потушаването на огненото бедствие. До спускането на нощта са извършени общо 32 захода към пожара.
Двата вертолета, бордове 419 и 421, са излетели от Крумово около 16,30 часа и към 17,00 часа вече са в София, където им е монтирано оборудване за гасене на пожар (сгъваема кофа „бамби бакет” с вместимост 3 тона). Веднага след това двете машини се включват в гасенето на пожара в района на резерват "Бистришко бранище".
Вода се черпи от Панчеревското езеро, а на две вълни, с прекъсване за зареждане с керосин, са направени общо 32 захода по пожара, като върху него е хвърлена около 96 тона вода. Гасенето приключва около 20,40 часа поради падането на нощта.
Пожарът все още не е овладян и неговото гасене продължава и утре. Двата вертолета Ми-17 се очаква да излетят веднага след разсъмване (след 07,00 часа). В днешните задачи командири на екипажите са били бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, а втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов.
По-рано днес мястото на пожара бе огледано от въздуха от вертолет AW109 Power (борд 515) на Гранична полиция, който разполага с мощна обзорна инфрачервена система.
http://aeropress-bg.com/novini/36-news/ ... tenie.html
Ако не духа вятър и материалната част даяни утре ще го отупат.
А само на няколко километра от пожара, на територията на летище София гният едни машини дето можеха и с 5-тонни бамбита да вършат тази работа, за последно преди 5 години. Но какво да се прави - конюктура...
А само на няколко километра от пожара, на територията на летище София гният едни машини дето можеха и с 5-тонни бамбита да вършат тази работа, за последно преди 5 години. Но какво да се прави - конюктура...
"See, to me that's a stupid instrument. It tells what your angle of attack is. If you don't know you shouldn't be flying." - Chuck Yeager, from the back seat of F-15D at age 89.
=RvE=
=RvE=
Краси е обобщил информацията съвсем точно. Две бързи снимки от мен, целият репортаж по-късно.

Последния заход в 20:40 ч.

Последния заход в 20:40 ч.

За сега всичко е приключило.
Вертолетите са кацнали към 12,00 часа и не се предвиждат нови задачи за деня, но машините и екипажите остават в готовност.
Вертолетите са кацнали към 12,00 часа и не се предвиждат нови задачи за деня, но машините и екипажите остават в готовност.
Дано да е било ефективно. От кв. Изток от висок блок гледам с бинокъл Витоша и ми се струва, че димът (т.е.пожарът) слиза надолу по билото на планината спрямо сутринта, когато беше по-високо...
Интересно дали два екипажа управляват машините, или на всяка зарядка на летище София се ротират? Вчера чух по радиото, че ген. Златев и полк. Белкинов са командири на двете машини.
Интересно дали два екипажа управляват машините, или на всяка зарядка на летище София се ротират? Вчера чух по радиото, че ген. Златев и полк. Белкинов са командири на двете машини.
За съжаление след около 30 минути машините ще излетят пак, защото пожарът не е овладян напълно.
Използване на граничарски AW139 за наблюдение на пожара.

Вертолетите отлетяха към Крумово. Снимки от днешните действия по-късно. 

Тоя кош колко вода събира?