Страница 1 от 2

Интересни снимки

Публикувано: пон окт 08, 2007 3:25 pm
от =RvE=Tito
Това в чест на колегите ми самолетчици дето само разправят каква нечиста сила са вертолетите:

Изображение

Спецове в Судан

Публикувано: ср ное 28, 2007 12:28 am
от gig
Изображение
Двама пилоти на Л-410 (а също така на МиГ-23) и един от най-обещаващите техници 8)

Re: Интересни снимки

Публикувано: нед фев 03, 2008 2:05 pm
от shmitza
Да ме прощават авторите на снимките,но е грехота да не се види тази красота.Да си спомним за един прекрасен самолет:
http://www.bgalbum.com/thumbnails.php?album=11392

Re: Интересни снимки

Публикувано: нед фев 03, 2008 2:20 pm
от Сашо
ааааа, много добре....

Re: Интересни снимки

Публикувано: нед фев 03, 2008 10:14 pm
от борден
Супер!

Re: Интересни снимки

Публикувано: чет фев 14, 2008 4:06 pm
от shmitza
Отново да ме прощават авторите,но не е за изпускане такава гледка.

http://www.bgalbum.com/thumbnails.php?album=11447

Re: Интересни снимки

Публикувано: пет фев 15, 2008 5:42 pm
от Грозев
Oтлични снимки от времето на Кооператив Кий 2005, ако се нелъжа.

Re: Интересни снимки

Публикувано: съб мар 08, 2008 10:36 pm
от slav4o1
kajete mi kak da uploadna snimka ot kompa , kirilicata ako e zaduljitelna sorry nqmam kirilizator :( vgradete edin v forum polezno e :oops:

Re: Интересни снимки

Публикувано: нед мар 09, 2008 12:19 pm
от Admin
slav4o1 написа:kajete mi kak da uploadna snimka ot kompa , kirilicata ako e zaduljitelna sorry nqmam kirilizator :( vgradete edin v forum polezno e :oops:
» Мога ли да прилагам картинки към съобщенията си?
Да, можете. В момента обаче форума не позволява ъплоуд на картинките ви на сървъра. Затова трябва да сте качили картинката някъде, преди да можете да я приложите към съобщението ви (например http://www.some-unknown-place.net/my-picture.gif). Не можете да прилагате картинки, намиращи се на вашия компютър (освен ако е публично достъпен сървър!), или намиращи се зад някакъв защитен механизъм, като например мейлбоксове на hotmail или yahoo, сайтове, защитени с парола и т.н. За да приложите картинка, използвайте съответния BBCode таг [img] или HTML (ако е разрешен).
Ako има нещо неясно питай.
За кирилизатора ще помислим какви са опциите.

Re: Интересни снимки

Публикувано: пон мар 10, 2008 2:35 am
от slav4o1

Re: Интересни снимки

Публикувано: пон мар 10, 2008 8:48 am
от Admin
Тага с който трябва да затвориш адреса на снимката трябва да изглежда така - [/img]
Освен това адреса на снимката ти не е читав. Не ти тярвба, това което ти изписва в браузера ти, а url-то, което ти дава като щтракнеш с десния бутон на снимката.
В конкретния случай ето това ти е истинския адрес - http://images24.snimka.bg/005338118-big.jpg


Изображение
И ето те и теб. 8)

Re: Интересни снимки

Публикувано: чет мар 20, 2008 1:01 am
от Сашо
За вертолети в работа - има интересни работи от световни топ-фотографи в хели-бизнеса, на първо място Нед Доусън: http://www.heliopshelitacforums.com/for ... #entry1081

Re: Интересни снимки

Публикувано: ср авг 06, 2008 10:34 pm
от =RvE=Tito
Kickass снимка на Син ангел! Въпрос към вещите в занаята- как се постига заснемането на скоковете на уплътнение (в случая местни)? Ясно е какво се получава- скокообразно изменение на параметрите (налягане, плътност, температура) на въздуха, но ни учеха навремето че това се визуализира трудно, предимно по лабораторен път. Когато има конденз тогава ясно, но тук няма такова нещо, все едно го е яхнал Хищника от едноименния филм... Или може би фотошопът е играл..

Изображение

Re: Интересни снимки

Публикувано: съб авг 09, 2008 6:28 pm
от me4o_puhh
Високи скорости на затвора над 1/500 , на тая снимка обаче скороста е по-ниска ми се струва , щом е почнал да размазва фона , но преполагам че точно над водата на такава височина винаги ще се визуализират скоковете на уплътнение , по-скоро това е лек конденз дето е илязло , скоковете на уплътнение би трябвало да излизат при много по-висока скорост на самолета , близка до звуковата бариера.

Re: Интересни снимки

Публикувано: съб авг 09, 2008 11:28 pm
от tu-134
Шъ ме накарате да отворя учебника по аеродинамика :lol: . Въздуха почва да се компресира на скорости над М=0.3. Самолета не трябва да върви с свръхзвукова скорост за да се образуват тези ефекти. Има локализирани свръхзвукови течения в зависимост от специфичната форма на това над което тече. Не ми се влиза в теорията но даже и на граждански Бойнг има места над крилото кадето въздуха е над М=1.

Re: Интересни снимки

Публикувано: нед авг 10, 2008 1:34 am
от =RvE=Tito
Май наистина не е зле да поотвориш учебника по аеродинамика.. На всеки, който си е взел изпита, където и да е, би трябвало да му е ясно какво значи прав, кос и местен скок на уплътнение. Също така, в курса по аеродинамика обикновено се споменава, че тези явление се визуализират трудно, засега (по времето на написване на бумагите) реализуемо само в лабораторни условия. Всички сме виждали снимки на околозвукови скорости с коничен конденз в областта на местните скокове на уплътнение (нета е пълен със снимки на Ф-14 и Ф-18), където рязката промяна на параметрите на въздуха при влажна атмосфера предизвиква този ефект. Но аз лично за пръв път виждам снимки на реален ЛА в полет с местни скокове на уплътнение, визуализирани като в аеродинамична тръба. Затова ми беше въпросът, как се получава това от фотографска гледна точка, а не от физична.

Re: Интересни снимки

Публикувано: пон авг 11, 2008 9:28 am
от OGI
Когато светлината преминава от оптически по-рядка в оптически по-плътна среда и обратно, тя се пречупва под някакъв ъгъл. В случея по-плътните и по-редките слоеве въздух около салолета пречупват свелината и визуализират ефекта.

Re: Интересни снимки

Публикувано: пон авг 11, 2008 12:13 pm
от борден
=RvE=Tito написа:Също така, в курса по аеродинамика обикновено се споменава, че тези явление се визуализират трудно, засега (по времето на написване на бумагите) реализуемо само в лабораторни условия.
Ние с King_Rat сме реализирали явлението в лабораторни условия. След това човека цяла вечер искаше да му се говори на висок глас. :lol:

Re: Интересни снимки

Публикувано: вт авг 12, 2008 3:54 pm
от King_Rat
Мани... Пуста наУка :D

Re: Интересни снимки

Публикувано: ср авг 13, 2008 11:25 am
от tu-134
=RvE=Tito написа:Май наистина не е зле да поотвориш учебника по аеродинамика.. На всеки, който си е взел изпита, където и да е, би трябвало да му е ясно какво значи прав, кос и местен скок на уплътнение. Също така, в курса по аеродинамика обикновено се споменава, че тези явление се визуализират трудно, засега (по времето на написване на бумагите) реализуемо само в лабораторни условия. Всички сме виждали снимки на околозвукови скорости с коничен конденз в областта на местните скокове на уплътнение (нета е пълен със снимки на Ф-14 и Ф-18), където рязката промяна на параметрите на въздуха при влажна атмосфера предизвиква този ефект. Но аз лично за пръв път виждам снимки на реален ЛА в полет с местни скокове на уплътнение, визуализирани като в аеродинамична тръба. Затова ми беше въпросът, как се получава това от фотографска гледна точка, а не от физична.

Е ти пък много прост ме изкара :lol: . Ясно ми е какво е скок на уплътнение и си взех изпита с 6. И помня че ни казаха че е трудно да се визуализира. Но даже и да няма влажност, то пак си е там. Но фотоапарата ни помага да го видим. Забелязал съм че тези вид снимки са на фона на нещо освен небе. Това с кондензацията е лесно да се види, но за да видиш ефекта за които говорим според мен е нужно някакъв фон които да може да бъде "размазан".

Ето още една снимка:

http://www.airliners.net/photo//1286859/L/