RQ-170 Sentinel

Всичко за военната военната авиация по света
Стоян
Мнения: 814
Регистриран: пон яну 03, 2011 7:24 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Стоян » ср яну 04, 2012 6:08 pm

Ами не са я объркали!? ИНС няма собствен изчислител на координати. Тя подава ъгли и скорости/ускорения към централния/навигационния изчислител. Да не говорим че без първоначални данни определянето на текущи координати чрез интегриране на скорости от ИНС/ДИСС/СВС е невъзможно. Отделно натрупването на грешка в координатите с течение на времето трябва да се коригира от ситема която работи с радиоданни. В случая GPS. Демек компютъра може да предпочете данните от GPS-а. Дали е станало така всеки сам да си решава.(за РСБН-6С ти гарантирам че ще предпочете радиоданните) Обаче когато когато източника казва че слабостта на апарата е GPS то това не е относно проблем в самата GPS, а за голямата зависимост на самолетчето от него.
И там идва тънкостта. Ако GPS данните са с прдимство (комплексирането и оптималната филтрация да ме извиняват) приемника не трябва да се заглушава (без радиокорекция веднага ще превключи на ИНС), а да се "води" от лъжлив сигнал. Не е лесно но това което е невъзможно за иранците е само трудно за руснаци и китайци. Наскоро имаше скандал че американска фирма ползва интегрални схеми made in China за военно производство. :)
Изглежда че не мога да скрия песимизма си относно интелекта на безпилотните апарати. Ще му трябва доста акъл да се справя без връзка с външния свят. ( :D - Аха нямам комуникация значи е възможно някой да заглушава и навигацията. Извод я да включа на ИНС и т.н.)

Друг факт който ми говори че компютъра се е ошашкал поради някаква причина е че апарата не се е е самоунищожил (Хилари нямаше да си го иска обратно ако беше на малки парчета). Ако му спре двигателя има достатъчно време да вземе решение при положение че е достатъчно умно. :wink: Ако му спре основното захранване да включи резевното - някакъв акумулато. Но изглежда до последно е смятало че всичко е нарред.

Отделно за мен е съмнително че се слага много скъпа апаратура в такъв тип ЛА (качествена електроника и ИНС). Открие ли се от противника и си става беззащитен и доста пари ще бъдат свалени с голяма доза вероятност. Невидимостта му не е пълна - например от метрови радари или даже визуално от изтребител. Не съм специалист по политиката но си мисля че тогава ситуацията не беше толкова напечена за да се праща най-добрата техника на такъв риск. Дори ми се струва че не е достигнат рискът от попадане в плен на най-върхова техника поради повреда (някаква вътрешна за апарата причина). И понеже е евтин апарат не е невъзможно да го ошашявят само с радиовъздействие.

Moss
Мнения: 1328
Регистриран: пон окт 08, 2007 5:24 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Moss » ср яну 04, 2012 10:41 pm

Приемрно самолета RQ-170 може въобще да няма GPS. :D Може да има просто компас, висотомер и дистанционно управление. Може пък да има навигация по релефа (терком май му казваха)> може да има някаква секратна и неизвестна навигационна система
А може би нарочно са го пртили в Иран за да праътят конкуренцията в 9-та глуха :D

Гaдаенето какво има и какво няма на борда на самолета RQ-170 е крайно неблагодаряна работа.

Обаче е сигурно че е RQ-170 e правен от хора дето имат определен опит и фирмата, която го разработва има опит, при това и доста негативен опит. Та вероятно са обмислили внимателно възможните варианти.

Щото идеята да се симулира сигнал подобен на GPS, със всичките му там P/Y, М кодове и разни други неизвестни защити ми изглежда доста сложна задача. Значително по-сложна от създаването на пълноценен работещ аналог на GPS, към което Русия се стреми от към 35 години, а Китай и Европа обмислят за момента.
А това е само първата малка стъпка от целия процес.

Много по-лесно е, уважавания от форума Рафсанджани, да се качи на самолета Boeing-707, да отиде до офиса на LM, и да поръча няколко RQ-170, F-22, F-35. Резервните части за F-14 и F-4, ще му ги дадат на аванта. :D

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Грозев » чет яну 05, 2012 12:47 am

Стоян написа:Демек компютъра може да предпочете данните от GPS-а.
Демек тц. И като цяло тц за по-голямата част от постановката.

Няма сериозен летателен апарат, където GPS да е основна навигационна система.
Винаги ИНС е основна система, а различни външни системи (GPS, VOR/DME и прочие) се ползват за спомагателна и за уточняване на грешките на ИНС. Ако има разлика между външните и вътрешните навигационни системи, по правило се гледа тази, която е независима от външни влияние, тоест собствената система. Не виждам логична причина RQ-170 да е изграден по различен начин, защото все пак е сериозен апарат, а не някакъв БЛА, който се носи в раница и мята от тъка.
Ако наистина са заглушили GPS сигнала около апарата, той просто е щял да разчита на малко по-неточната си ИНС. Това е. Ако е загубил дейта линка си и връзката с операторите, или е щял да продължи по предварително зададения курс или е щял да се върне на предварително зададена точка (примерно летището от където е излетял). Такива луксове ги имат и най-малките БЛА.
Така, че иранците освен да си играят да го заглушават, друго не могат да направят. Но все си мисля, че ако са знаели къде лети машинката са щели да пробват да я свалят. Всичко за сега показва точно обратното. Отказ на двигателя, машинката се е тупнала в някаква планина, американците са се чудили какво да правят, но са решили да не правят нищо и седмица-две по-късно иранците случайно намират RQ-то.

А това със системите за самоунищожение са градски легенди. Никой не е луд да слага заредена бомба в подобен апарат. Едно, че ти пада полезния товар и то доста и друго, че може да стане здрав гаф ако падне където не трябва и примерно някакви дечица го налазят. После върви обяснявай, че американците не са зли империалисти.

А колкото до това, колко евтин е RQ-170. Ами толкова е евтин, че са го пазили години в тайна, после само си признаха, че го има и до там. Апаратът безспорно е много сериозен. Може би не най-сериозното, което имат САЩ, но е сериозна техника.
Anyone who fights for the future, lives in it today

mahachi911
Мнения: 3
Регистриран: вт яну 03, 2012 3:16 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от mahachi911 » чет яну 05, 2012 12:07 pm

Преди години учени от НАСА показаха примерна атака от вида GPS Spoofing, атаката беше успешна, но беше за цивилният GPS сигнал. Американската армия използва по-прецизен сигнал който е криптиран с RSA. До сега няма данни някой да е разбил RSA, но това незначи че не е възможно.


За версията, че секретен разузнавателен апарат има опция да кацне сам на вражеска територия ми се струва несъстоятелна.
По-вероятно ми е дори да е имало отказ на двигател да са предпочели да го разбият в земята, отколкото да го оставят да планира и да попадне в ръцете на иранците. Табас си е пустош 33.635203,56.925659 могат и да го разбият и да го взривят и никой да не пострада.

Moss
Мнения: 1328
Регистриран: пон окт 08, 2007 5:24 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Moss » пет яну 06, 2012 7:46 am

На цената на хубав Мерцедес, човек просто може да си купи GPS тест генератор и да си излъчва собствен C/A GPS сигнал. Кактова ще му помогне да отвлече RA-170 ( или iCVN-74 ) не е много ясно.

mahachi911
Мнения: 3
Регистриран: вт яну 03, 2012 3:16 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от mahachi911 » чет яну 19, 2012 9:32 pm

цената на едноканален GPS signal generator е 4500 евро, едва ли е проблем да си купят и повече. Но действително няма как да свалиш самола ако той прехвърли сама на инерционната навигационна ситема. Освен ако не се е усетил че координатите който получава са променине бавно и постепенно. Каква е истината едва ли ще се разбере, лично за мен си остава съмнителна официалната версия че апарата е аварирал, а в същото време се е запазил толкова добре.

Гинев
Мнения: 481
Регистриран: вт дек 30, 2008 2:31 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Гинев » чет яну 19, 2012 11:20 pm

Изображение
"An Iranian man shows miniature toy models of the US drone RQ-170 in Tehran on January 19, 2012. An Iranian company designed the drone and prepares to sell it in the market. The US RQ-170 Sentinel high-altitude reconnaissance drone was captured in Iran on December 4, 2011."
Изображение

Изображение

"Picture shows miniature toy models of the US drone RQ-170 with a slogan quoted by Iran’s late founder of Islamic Republic Ayatollah Ruhollah Khomeini reading in Farsi, 'we will step on the United states' in Tehran on January 19, 2012. An Iranian company designed the drone and prepares to sell it in the market. The US RQ-170 Sentinel high-altitude reconnaissance drone was captured in Iran on December 4, 2011."

Потребителски аватар
Airfan
Мнения: 1839
Регистриран: ср окт 03, 2007 4:26 pm
Местоположение: LBPD/PDV
Контакти:

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Airfan » пет яну 20, 2012 9:24 am

Тия ги взеха на подбив вече.
http://www.airforce-bg.com - първият изцяло български авиационен сайт!
http://www.gpetkov.com - авиационна фотография.
Моите снимки в airplane-pictures.net
Моите снимки в airliners.net

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Грозев » чет ное 15, 2012 1:09 am

Някаква пропагандна иранска история, но към средата има много хубави кадри с RQ-170, плюс поглед към долната част на апарата, която до сега не е показвана добре.

Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Airbuster
Мнения: 882
Регистриран: чет окт 18, 2007 8:14 am
Местоположение: Back in BG
Контакти:

Re: ВВС на Иран

Непрочетено мнение от Airbuster » чет фев 07, 2013 1:49 pm

Иранците са декодирали видеоматерияла от сваления RQ-170:


aerofanbg
Мнения: 133
Регистриран: нед фев 06, 2011 5:04 am

Re: ВВС на Иран

Непрочетено мнение от aerofanbg » пет фев 08, 2013 12:16 am

Аз много, МНОГО се съмнявам че иранците са могли да декодират видео матеряла на тоя самолет. Даже и със супер компютър да са се пробвали, ще им трябва години, ако не и хиляди години.

Но все пак ако допуснем че Иран е могъл да разкодира това видео, може да стигнем до извода че САЩ пък има възможността да разкриптира всичко на тая планета дето се праща чрез радио вълни. Което меко казано е много много невероятно.

Междо другото, ако някой има ценни документи които иска да криптира, ето една програма, безплатна-open source, криптира с доста висок клас алгоритми:
TrueCrypt
http://www.truecrypt.org/

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Сашо » пет фев 08, 2013 5:05 pm

Това, което се вижда на филмчето, на летище Кандахар прилича...

Реконструктор
Мнения: 436
Регистриран: нед яну 17, 2010 12:44 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Реконструктор » пон фев 11, 2013 4:04 pm

Грозев написа:Отказ на двигателя, машинката се е тупнала в някаква планина
Има и друго, ако двигателя на това нещо откаже, то пада като камък. Не мисля, че е способно на планиране, освен на пикиране под много остър ъгъл. От там, имайки предвид целостта му, трудно може да се повярва на тезата за отказал двигател.

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Грозев » ср фев 13, 2013 12:53 am

Реконструктор написа:
Грозев написа:Отказ на двигателя, машинката се е тупнала в някаква планина
Има и друго, ако двигателя на това нещо откаже, то пада като камък. Не мисля, че е способно на планиране, освен на пикиране под много остър ъгъл. От там, имайки предвид целостта му, трудно може да се повярва на тезата за отказал двигател.
Ако двигателя на това откаже изпада в плосък свредел, който е характерен с неголяма скорост (постъпателна и вертикална).
Anyone who fights for the future, lives in it today

Реконструктор
Мнения: 436
Регистриран: нед яну 17, 2010 12:44 pm

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Реконструктор » чет фев 14, 2013 11:40 am

Колкото и да е ниска, конструкцията не е от чугун. :) Както и да е, на мен версията отказал двигател не ми изглежда правдоподобна.

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: RQ-170 Sentinel

Непрочетено мнение от Грозев » нед фев 17, 2013 3:57 am

Реконструктор написа:Колкото и да е ниска, конструкцията не е от чугун. :) Както и да е, на мен версията отказал двигател не ми изглежда правдоподобна.
Разтърси се за снимки на плюснали се самолети след плосък свредел и ще се учудиш колко здрави изглеждат :)
Anyone who fights for the future, lives in it today

Отговори