Свалянето на полет MH17

Всичко за военната военната авиация по света
stoian377
Мнения: 531
Регистриран: вт окт 20, 2009 7:19 pm

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от stoian377 » съб юли 19, 2014 10:50 am

Кало написа: Между другото, руското МО твърди, че е засякло работа на украински РЛС Купол на Бук, плюс трансфер на данни към дивизионите - интересно, при условие, че няма опълченска авиация, защо се е наложило тая РЛС да работи изобщо и да целеуказва...
Опълченска авиация може да няма, обаче има авиация на Русия, която може да реши да въздейства в даден етап върху украинските сили за сигурност и украинците да им се налага да вземат мерки спрямо тази възможност.

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » съб юли 19, 2014 12:02 pm

Да бе! На над 150 км от границата с Русия и баш с Бук, при наличието на С-300 и С-200... Единственото логическо обяснение е, че има нещо общо тази засечена работа на Бук и инцидента със самолета.

stoian377
Мнения: 531
Регистриран: вт окт 20, 2009 7:19 pm

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от stoian377 » съб юли 19, 2014 12:26 pm

И какво като са на над 150 км от Русия? Руснаците ако решат, не могат да стигнат и да ударят позиции на украинците ако имат координатите им ли?"Бук"-а си е доста мобилно нещо и можеш го разкарват където ти скимне все пак. С този кютук С-200 извинявай ама по какво точно ще стреляш?

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » съб юли 19, 2014 1:36 pm

На 150 км от Бук няма смисъл. Работата му е регистрирана на такова, и по-голямо разстояние от руската граница. Освен това за обзор на въздушното пространство се ползват други РЛС, вклюбително и данни от цивилните. Версията с руснаците няма никакъв смисъл.

Потребителски аватар
tu-134
Мнения: 982
Регистриран: чет юли 17, 2008 7:28 am

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от tu-134 » нед юли 20, 2014 12:26 am

Не виждам точно какви повече "доказателства" се търсят след като сепаратистите открито обявиха че са свалили самолет точно когато е паднал този 777 и следователно го изтриха от социалните мрежи като се разбра че е цивилен. В момента при тях сигурно е паника докато измислят начин да се обясни това. А иначе който е натиснал копчето и е дал заповедта за стреляне са вече в някоя канавка с куршум в главите.

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » нед юли 20, 2014 7:57 am

tu-134 написа:Не виждам точно какви повече "доказателства" се търсят след като сепаратистите открито обявиха че са свалили самолет точно когато е паднал този 777 и следователно го изтриха от социалните мрежи като се разбра че е цивилен. В момента при тях сигурно е паника докато измислят начин да се обясни това. А иначе който е натиснал копчето и е дал заповедта за стреляне са вече в някоя канавка с куршум в главите.

Никой от опълченците не е обявявал подобно нещо. Нещо си се объркал.
Имаше нещо подобно - при това се твърдеше за два свалени самолета - от измислен профил на Стрелков (той НЯМА никакви профили в социални мрежи), поддържан от групичка фенове от диванните войски в Русия.
ПП - Стрелков участва само на едно място в интернет - форума Антиквариат, под ника Котыч (понякога сам пише, понякога негови хора). ВСИЧКО друго е измислица.

Реалните версии са няколко:

1. Самолетът е свален:

А. от опълченците - това при няколко големи "АКО":

- Ако са имали Бук
- Ако е бил работещ
- Ако са имали достатъчно специалисти да осъществят пуск, БЕЗ РЛС за откриване на целите

Така или иначе - много малко вероятно е, без действаща РЛС Купол да установят дали самолетът е цивилен. Тя също няма приемник за граждански транспондер, но казват, че по метката можело да се направят определени изводи. Не знам обаче дали има каквато и да е разлика на метката на граждански самолет и военно-транспортен. По US данни, засега неподкрепени от каквито и да е документирани резултати от обективен контрол, е изстреляна ракета тип 9М38, която е поразила самолета.

Б. от украинските въоръжени сили, тук "АКО" са по-малко, но предвиждат умишлен циничен план:

- при наличие на постоянно работещи РЛС за освещаване на въздушната обстановка, водене на самолета от РВД-Киев, може да е свален, АКО военните в ТВД не са имали информация за самолета от РВД, АКО са решили, че е руски нарушител (АКО са се объркали в каква посока точно лети) - тази версия няма смисъл
- самолетът е целенасочено свален, за да дискредитира като "терористи" опълченците, и особено - Москва. Тук ИМХО, ако-та няма. Има твърдения за следното - украински дивизион Бук е разположен в района на БД, работа на РЛС Купол и трансфер на данни към стрелковите дивизиони е засечена в деня на падането на самолета (открита информация на руското МО - не са представени документи от обективния контрол). Тази версия, макар и клоняща към параноична конспиративна теория има и някои други потвърждения - целенасочено отклоняване на курса на самолета над района на БД тъкмно в същия ден (за разлика от трасето в други дни), изненадващо бързата реакция на украинските власт с готова информация и заключения за съдбата на самолета, много бързото пускане на "запис" на опълченци (освен монтиран от отделни изречения, оказва се и изготвен като файл ден ПРЕДИ падането на самолета - https://www.youtube.com/watch?v=eRJlPFcbL9E)
- самолетът е свален по погрешка от някой тригър хепи украински оператор. Такива грешки са се случвали - руски Ту-154 от С-200 (октомври 2001 г.), ирански А-300 от USS Vincennes през 1988 г. (твърди се, че е объркан с ирански F-14 - ако това е вярно, то какво остава при версията за стрелба от опълченците, те да са объркали полет MH17 с украински военен самолет...)

- самолетът е свален целенасочено от украински изтребители - прословутите туитове на испански диспечер, работещ в РВД-Киев
Изображение,
свидетелства на очевидци, че са видели друг, военен самолет до сваления пътнически (http://novanews.bg/news/view/2014/07/19 ... 1%82-mh17/). Според накои наблюдения част от пораженията по остатъците от самолета говорят за стержнева (прътова - не знам дали така се казва на български) БЧ - такива няма зр на Бук, но пък имат Р-27 и Р-73, ползвани от украинските ВВС.


В. от руснаците - тук няма липса каквато и да е версия или какъвто и да е убедителен намек за доказателство. Освен това, подобно твърдение се бие с каквото и да е наличие на логика. Споменавам я, само защото се чуха и такива дебилизми, а британската преса бъка със заглавия от типа на "Ракета на Путин уби детето ми", "Путин свали самолет" и прочее идиотизми.2. Самолетът НЕ Е свален. Няма убедителни и документирани доказателства, поне не публично, че самолетът е поразен с нещо. Чути са два-три взрива, но един от тях със сигурност е от падането на самолета (основната част от него, при това - със солиден запас гориво с оглед експлозията и последвалия дим - https://www.youtube.com/watch?v=Llom4Krf22k). Самолетът се разпаднал на части не на крейсерската височина, а на при падането на височина 2-3 км, като основното тяло е останало относително цяло до удара в земята.
Последното може да говори за: техническа повреда или човешка грешка, довели до изгубен контрол над самолета; обстрел с по-маломощна от 9М38М1 ракета (например В-В), която не е в състояние да го взриви във въздуха.


Разбира се, основното, което имаме на този етап, е огромна липса на факти и наличие на огромен брой, неподкрепени с нищо предположения. Така че - ще се чака.
Последна промяна от Кало на пон юли 21, 2014 7:26 am, променено общо 2 пъти.

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » нед юли 20, 2014 8:57 am

Интересно интервю по темата с шефа на руската агенция за безопасност на полетите - http://lenta.ru/articles/2014/07/19/avia/

"Как регулируются полеты над территориями, где идут боевые действия?

Здесь есть правила писаные и неписаные. Они гласят одно и то же. Не летай туда, где война. В истории авиации было достаточно случаев, когда гражданские самолеты попадали в зону боевых действий и это заканчивалось трагедиями. Даже если ни у кого нет намерений их сбивать, от ошибок и случайностей никто не застрахован.

Легко ли закрыть воздушное пространство?

Несложно. Как только Крым принял решение о переходе под российскую юрисдикцию, Украина тут же заявила, что полеты над полуостровом небезопасны, и все полеты иностранных авиакомпаний были запрещены. То есть над Крымом, где военные действия не велись, летать опасно, а над Донбассом, где идет война, можно…"

Потребителски аватар
tu-134
Мнения: 982
Регистриран: чет юли 17, 2008 7:28 am

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от tu-134 » нед юли 20, 2014 11:18 am

Кало написа:
tu-134 написа:Не виждам точно какви повече "доказателства" се търсят след като сепаратистите открито обявиха че са свалили самолет точно когато е паднал този 777 и следователно го изтриха от социалните мрежи като се разбра че е цивилен. В момента при тях сигурно е паника докато измислят начин да се обясни това. А иначе който е натиснал копчето и е дал заповедта за стреляне са вече в някоя канавка с куршум в главите.
Може да има, може да няма профил. Факт е че някой от тях публикува радостна "новина" че са свалили Ан-26 в Торез. Впрочем, ти самия после го пусна тук в форума или не помниш?
Кало написа:Казват, още един Ан-26 днес, преди малко

UPD 2: 17:25 (МСК) Город Торез, микрорайон "30-летия Победы", недалеко от шахты "3я бис" упал укроповский транспортник ан-26, сбитый предположительно над Снежным; идет поиск двух летчиков.
Ан-26 няма свален. Малко след това като са разбрали какво са свалили изтриха тази "новина". Пределно ясно е че е станала грешка и са мислили че са свалили Ан-26. Точно когато Грозев пусна тук за сваления 777 (някъде час и половина след твоя пост).

Сега вече дали е било с Бук или не аз не мога да кажа с сигурност. Както и други подробности. Има и други системи който може да достигнат този ешелон. Предполагам няма да разберем скоро, ако въобще разберем понеже руснаците не пускат никой до отломките на самолета.

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » нед юли 20, 2014 2:36 pm

Факт е че някой от тях публикува радостна "новина" че са свалили Ан-26 в Торез. Впрочем, ти самия после го пусна тук в форума или не помниш?
Факт е, че има публикувано такова нещо. Дали е някой от опълченците изобщо не е ясно и в никакъв случай не е факт. Пуснах, както и ред други такива съобщения, поне половината от които - без потвърждение. Ако всичко, което се пускаше на този адрес беше вярно, украинските ВВС отдавна да са отишли на кино.
Иначе, всички факти досега говорят, че едва ли опълчението разполага с годно средство за действие срещу високолетящи самолети - след многото атаки с ПЗРК, вдигнаха долната граница на Су-25 и Су-24 и често те остават недостижими за ПВО-то на опълчението.
ако въобще разберем понеже руснаците не пускат никой до отломките на самолета.
Това няма нищо общо с истината, тоест - лъжеш. На знам дали нарочно, дали защото си се заблудил или защото не си се запознал с достатъчно източници. Второ - какви руснаци, там нещата се контролират от опълчението на ДНР. То пък, веднага след падането на самолета, покани международни експерти. Първи на мястото пристигнаха, още в петък, над 15 души от ОССЕ, от днес там работят 4-ма укранински експерти, пратени от Киев. От вчера ДНР призоваваше за по-бърза реакция на международните комисии, защото разпръснатите трупове не могат да останат на 30-градусовата жега. Едва днес, три дни след инцидента, при това в Киев, пристигна група малайзийски експерти, както и холандци. Наш репортер вчера цял ден се разхожда сред отломките...
Доколкото темата е доста чувствителна и покрай нея се изсипа един куп инсинуации, бих помолил да се информираме, преди да пишем пропагандни лъжи.

stav
Мнения: 68
Регистриран: ср сеп 25, 2013 8:33 pm

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от stav » нед юли 20, 2014 3:20 pm

Кало написа:... Пуснах, както и ред други такива съобщения, поне половината от които - без потвърждение.
Кало написа:... Доколкото темата е доста чувствителна и покрай нея се изсипа един куп инсинуации, бих помолил да се информираме, преди да пишем пропагандни лъжи.
Еми хайде де.

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » нед юли 20, 2014 3:39 pm

Донецк. Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай е потвърдил предположението, че черните кутии на разбилия се малайзийски самолет се намират в Донецк, предаде Интерфакс. „В района на катастрофата са намерени технически елементи от самолета, приличащи на черни кутии. Те се намират в Донецк под мой личен контрол. Те ще бъдат дадени на международните експерти в случай, че бъдат поискани”, заяви Бородай.
Той уточни, че предметите „не могат да бъдат предадени на представители на властите в Украйна, защото е твърде вероятно да бъде нарушена тяхната цялост, за да бъдат фалшифицирани резултатите от разследването”.

http://www.focus-news.net/news/2014/07/ ... perti.html
Последна промяна от Кало на нед юли 20, 2014 4:04 pm, променено общо 1 път.

Кало
Мнения: 2310
Регистриран: пон окт 08, 2007 11:20 pm
Местоположение: София

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Кало » нед юли 20, 2014 4:03 pm

От форума на антиквар.ру:

"Над Краснодоном весь день сегодня периодически летали самолеты хунты. Отстрелялись в районе Суходольска, По словам местных - побили трактора, поля загорелись. Минут сорок назад сушка отстрелялась какой то хренью где то между Молодогвардейском и Суходольском- медленно падающие горящие гирлянды с белым дымом и минут через десять после этого было слышно гул транспортника и в небе между этими двумя городами появились 14 куполов. По ним начали лупить зенитки и из стрелковки. Парашюты понесло в сторону Семейкино ( аэропорт луганский тоже в той стороне только дальше). Минут через 5 стрельба стихла. Не знаю что это было - десант или груз, парашюты были однокупольные. Если десант - то переловят семейкинские ополченцы, если груз - то до аэропорта он не долетит.
Еще от нескольких человек(местных, не ополченцев) слышал что часа полтора назад в районе ш.Баракова у Краснодона упала сбитая сушка."

Moss
Мнения: 1328
Регистриран: пон окт 08, 2007 5:24 pm

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Moss » нед юли 20, 2014 4:47 pm

По следите от шрапнели по самолета, може да се получи представа от къде му е дошла ракетата- дали вдогон и или в насрещен курс. Тъй като следи от шрапнели вероятно има по стотици детайли, то със сигурност много от тях ще попадна в ръцете на разследващите.
От записвача на полетните данни, може доста точно да се определи, къде се е срешнал самолета със съдбата. Тъй като тия записвачи са някъде из опашката на самолетя, която е доста запазена, би трябвало да ги открият съвсем скоро( дори мисля, че вече закъсняват). Съпоставяйки данните, може да се направи правдоподобно предположение чия е ракетата.
Ако не се намерят, залагам каса бира, че Москва ще ги предадена ICAO след някоя-друга петилетка.

Потребителски аватар
verigite
Мнения: 181
Регистриран: ср фев 03, 2010 4:15 pm

Re: Свалянето на полет MH17

Непрочетено мнение от verigite » нед юли 20, 2014 11:51 pm

***
______________
Това е сериозен форум. Теориите за световната конспирация - не тук!
Изображение

Реконструктор
Мнения: 436
Регистриран: нед яну 17, 2010 12:44 pm

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от Реконструктор » пон юли 21, 2014 10:02 am

Кало написа: Несложно. Как только Крым принял решение о переходе под российскую юрисдикцию, Украина тут же заявила, что полеты над полуостровом небезопасны, и все полеты иностранных авиакомпаний были запрещены. То есть над Крымом, где военные действия не велись, летать опасно, а над Донбассом, где идет война, можно…"
Тука е разковничето. Очевидно тоя случай е от серията на Лузитания и полет 007, т.е. умишлено жертване на хора заради политически цели.


Потребителски аватар
mitko-eurofighter
Мнения: 145
Регистриран: пет окт 07, 2011 11:20 am
Местоположение: София

Re: Свалянето на полет MH17

Непрочетено мнение от mitko-eurofighter » пон юли 21, 2014 12:17 pm

Каква е възможността полет MH17 да е свален с бордно оръдие на боен самолет?

Потребителски аватар
tu-134
Мнения: 982
Регистриран: чет юли 17, 2008 7:28 am

Re: Събитията в Украйна

Непрочетено мнение от tu-134 » пон юли 21, 2014 4:32 pm

Кало написа:Иначе, всички факти досега говорят, че едва ли опълчението разполага с годно средство за действие срещу високолетящи самолети
Да, освен свалянето на Ан-26 миналата седмица на височина над 6000м. Освен това има снимки и клипове който се появиха скоро на комплекс Бук в зоната на бунтовниците.
Кало написа: Това няма нищо общо с истината, тоест - лъжеш. На знам дали нарочно, дали защото си се заблудил или защото не си се запознал с достатъчно източници. Второ - какви руснаци, там нещата се контролират от опълчението на ДНР. То пък, веднага след падането на самолета, покани международни експерти. Първи на мястото пристигнаха, още в петък, над 15 души от ОССЕ, от днес там работят 4-ма укранински експерти, пратени от Киев.
Че са пристигнали хора, пристигнали са. Но не им е даден достъп до всичките останки. Още от началото се оплакваха за това че бунтовниците не им дават да ходят навсякаде. Няма смисъл това да се прави, освен ако има нещо да криеш...

Потребителски аватар
Airfan
Мнения: 1839
Регистриран: ср окт 03, 2007 4:26 pm
Местоположение: LBPD/PDV
Контакти:

Re: Свалянето на полет MH17

Непрочетено мнение от Airfan » пон юли 21, 2014 4:49 pm

Следи от шрапнели:

Изображение

Източник - Блиц
http://www.airforce-bg.com - първият изцяло български авиационен сайт!
http://www.gpetkov.com - авиационна фотография.
Моите снимки в airplane-pictures.net
Моите снимки в airliners.net

Потребителски аватар
Airbuster
Мнения: 882
Регистриран: чет окт 18, 2007 8:14 am
Местоположение: Back in BG
Контакти:

Re: Свалянето на полет MH17

Непрочетено мнение от Airbuster » пон юли 21, 2014 5:16 pm

Руснаците продължават да мажат:

Засякохме украински Су-25 преди да бъде свален самолетът, обяви Москва

Руските военни са засекли украински изтребител Су-25, който е набирал височина в посока към сваления Боинг в деня на катастрофата, съобщава руското военно министерство, предаде RT.
Киев трябва да обясни защо военния самолет е следял пътническия лайнер, поиска ведомството.
Министерството добави, че Москва не е засякла никакви ракети на пътя на пътническия самолет.
„Самолет на украинските ВВС е засечен да набира височина, дистанцията от малайзийския „Боинг" беше 3 до 5 километра", каза на брифинг началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Андрей Картополов.
Руското военно министерство официално подчерта, че Москва не е предавала зенитно-ракетен комплекс „Бук" на сепаратистите в Източна Украйна или "други каквито и да е било оръжия".
Руска държавна медия съобщи, че украински изтребител Су-25 е бил забелязан близо до сваления самолет на същата височина от 10 хиляди метра.
Обаче е интересно да се отбележи, че този клас изтребители не може да надхвърли тавана от 7000 метра.
"Бихме искали да получим обяснение защо военен самолет е летял по граждански авиационен коридор почти по същото време и същото ниво като пътническия самолет", подчерта Картополов.
„Изтребител Су-25 може да се изкачи на височина от 10 километра според спецификацията на самолета", добави той.
„Той е оборудван с ракети Р-60 въздух-въздух, които могат да поразят цел на разстояние до 12 километра и до 5 километра със сигурност", подчерта руският представител.
Присъствието на украински военен самолет може да бъде потвърдено от видео кадри, които са направени от центъра за наблюдение Ростов, категоричен е руският военен.
Руският генерал смята, че катастрофата е станала в зоната на действащи системи „Бук" на украинската армия.
Москва също поиска САЩ да споделят сателитни изображения, „ако имат такива". Военното министерство на Русия разкри, че към момента на катастрофата американски сателит е летял над района в Източна Украйна.
САЩ веднага побързаха да обвинят Русия и сепаратистите, че самолетът е бил свален със зенитно-ракетен комплекс „Бук" ( SA-11).
Междувременно украински източник заяви, че Киев има информация, че сепаратисти са получили комплекс "Бук"-М1 от Русия с екип за управлението му.
Припомняме, 298 души загинаха, след като пътнически самолет на „Малайзия еърлайнс" падна в Източна Украйна.http://news.ibox.bg/news/id_95567356

Дори и да имах малки съмнения за източника на инцидента, след тези абсурдни твърдения за мен няма съмнение вече кой е виновен.

Отговори