Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Всички аспекти на съвременната гражданска авиация
Потребителски аватар
KIWI
Мнения: 17
Регистриран: съб ное 17, 2007 12:50 am
Контакти:

Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от KIWI » пет сеп 26, 2008 6:27 pm

Привет,
Молбата ми е към всички, който са имали някакъв контакт с ЧТК(по специално с B1) или просто имат мнение за качеството на предлаганото там образование, да напишат по няколко реда.
Какви са според вас възможностите за реализация за завършилите ЧТК?
Благодаря на всеки, който се отзове.
Поздрави :)

Потребителски аватар
Shilo
Мнения: 205
Регистриран: ср дек 26, 2007 1:22 pm
Контакти:

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от Shilo » съб сеп 27, 2008 6:19 pm

Имам един приятел, който тази година е в първи курс в колежа със специалност авионика. До момента той е очарован от всичко.
Въпросът е след завършването каква ще е реализацията. Това, според мен, е по-важното.

Сашо
[Site Admin]
Мнения: 1751
Регистриран: ср окт 03, 2007 12:42 pm
Местоположение: София

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от Сашо » съб сеп 27, 2008 7:01 pm

Чакаме тук Гришата да се изкаже, като член на първия випуск завършил ЧТК.

Потребителски аватар
KIWI
Мнения: 17
Регистриран: съб ное 17, 2007 12:50 am
Контакти:

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от KIWI » съб сеп 27, 2008 8:04 pm

Izvinqvam se za latinicata.
G-n Grisha, imam samo nqkolko dni da resha, zatova vseki edin burz i otkroven otgovor si spechelva pone po edna bira.
A kak vuob6te stoi vuprosut s realizaciqta na tehnici(samolet i dvigatel) v BG?
Kyde e po-dobroto obrazovanie spored vas (4TK vs TU)?

Потребителски аватар
gig
Мнения: 507
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:20 am
Местоположение: Sofia

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от gig » съб сеп 27, 2008 11:25 pm

Хм, доста въпроси на които няма еднозначен отговор.
Относно нивото на образованието в ЧТК - определено е добро и би трябвало да се е подобрило спрямо времето (2002-2004 г.), когато завършихме аз и ^Maverick^ (Станимир). Но не може да се сравняват директно ЧТК и ТУ - колежа дава професионално образование, а университета - инженерно. Така, че зависи каква ти е целта: ако искаш да си техник - определено колежа е по-доброто решение, но ако искаш да бъдеш инженер по поддръжката - ТУ е решението. При всички положения първите 2 г. в авиацията си чирак, след това зависи от няколко фактора кога ще станеш правоспособен техник с лиценз (ака бревет) B1 - фирмата в която работиш трябва да те представи, ГВА да те одобри. Предимствата на ЧТК са две: 1. почти не се учат излишни неща, 2. няма да имаш ограничения в бревета (много хора завършили Долна, МЕИ и т.н. имат такива ограничения и карат курсове в ЧТК за да ги махнат).
Относно реализацията - сега положението е доста по-добро спрямо 2003-2004 г. (тогава хора с бакалавърска степен от ТУ работиха на по 160-180 лв. брутна заплата до бреветирането си), но все пак се приготви, че 2 г. ще си чирак. Така, че се запаси с търпение и си подсигури издръжката за 4-5 г. напред (2 учене и 2 трудов стаж преди бреветиране).
И по принцип - авиациата много дава, но и много взема. Трябва да имаш тръпката в себе си иначе нищо не става.
Сашо написа:Давай Гриша, че сбирка без теб е като авиошоу без Свилен Иванов!

Потребителски аватар
^Maverick^
Мнения: 6
Регистриран: ср окт 10, 2007 5:01 pm
Местоположение: София

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от ^Maverick^ » ср окт 01, 2008 8:04 pm

Здравейте,
Григор е абсолютно прав във всяко едно отношение, но бих могъл да добавя и още нещо, като кадър на колежа и кадър на ТУ. Колежа дава абсолютно всичко като теоретични знания, необходими за извършването на ТО (техническо обслужване) в БГ, а и не само. ЧТК е лицензиран по Part 147 АУЦ (Авиационен Учебен Център) и на практика предоставя образование, отговарящо на всички европейски изисквания и на практика всички негови кадри излизат с европейско авиционно образование, затова и няма ограничения в бревета при кандитастване за Part 66 AML, докато ако сте получили авиационно образование в който и да било друг АУЦ в БГ, то ще трябва да премахнете ограниченията (след придобиване на AML) чрез курсове, които като цена се доближават до цената на цялото обучение в ЧТК. Освен това при обучението си в ЧТК обучаемите имат възможност да изучават А320 или В-737. Но както Григор поясни, ЧТК не е висш университет и не дава предимствата на такъв. Моя съвет е да се запише ЧТК и по време на следването да се запише и университет в задочна форма или след завършване на ЧТК. До преди миналата година следвах в ТУ и мога да споделя от собствен опит, че не съм си представял загуба на време в такъв размер. Висшето образование в БГ според мен е паднало на много ниско ниво. Като цяло мога да споделя с вас политиката на един изключително престижен университет като ТУ-София, която е да се приемат колкото е възможно повече студенти, чието число да бъде редуцирано във функция от времето. Не познавам друга такава практика по света, при която целта на университета е да "гони" своите студенти, така че да се достигне някакво нормално число на абсолвенти, които в повечето случаи не са най- добрите. Та това е ТУ-София. Освен това ЧТК дава възможност за най- бърз старт в авиацията - само за 2 год, както отбеляза Григор.
Така като цяло се заформя моето мнение, че ЧТК е най- добрия избор за започване на авиационна кариера в БГ в този момент, а дали след това всеки кадър ще се насочи към инженерството или не - това зависи от всеки индивидуално.
Колкото до заплащането- моето наблюдение е, че има повишение на началното заплащане за кадрите за гражданската авиация, което може да бъде обусловено от нуждата от млади кадри. Факт е, че средната възраст на авиционните кадри варира в рамките на 45-50 год, въпреки че в по голямата си част тези кадри са изключителни професионалисти с доказани многократно качества, но няма кой да ги замести след това, а има липсващо звено от цяло едно поколение. LHT предлага един много добър старт -около 1000лв (най- общо) за кадри с или без авиационно образование но с малък или незначителен опит в авиацията. Така че авиацията не е точно това, което беше преди 6 години ;)
Do not be affraid of going slowly, be affraid only of standing stil!

ketal
Мнения: 32
Регистриран: съб окт 18, 2008 12:59 pm
Местоположение: София/Плевен

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от ketal » пет яну 16, 2009 12:13 pm

Търпеливо изчаквах да давам каквито и да е мнения относно ЧТК.Преди около месец официално завърших първи семестър в специалност "Техник по електро-приборното оборудване на ВС".Впачатленията ми от начина на преподаване и контролиране на усвоените знания определено са на високо ниво.Въпреки че първи семестър е с по-общ характер голяма част от материала преподаван ни през първи семестър служи като стабилна основа за по-специализираните предмети като Конструкции на самолета, Аеродинамика и динамика на полета и тн.
Това което ми прави много добро впечатление е начина на изпитване.Всичките ни тестове през първи семестър бяха компютърно базирани, и по този начин се премахва субективният фактор в оценяването.Надявам се и реализацията след завършването на ЧТК да е добра, но за това има още не малко време.Всички, които се колебаят да се запишат там, аз лично им го препоръчвам !Разбира се трябва да уточним, че колежа не дава висше образование, и както Станимир (Маверик) написа по-горе след завършване на колежа или паралелно с него да се изкара и висше образование, без значение дали авиационно висше или друга инженерна специалност.
РУД на максимал.

pistata9889
Мнения: 3
Регистриран: чет юни 17, 2010 8:22 pm

ЧТК ?

Непрочетено мнение от pistata9889 » чет юни 17, 2010 8:32 pm

Здравейте,искам да попитам някои запознати с обучението в ЧТК,за какво точно иде реч,кога свършва втория семестър,после стажа как се извършва,кога свършва и той,каква реализация има в БГ в този момент.Изобщо всякаква информация положителна и отрицателна.
Решил съм да запиша и искам да разбера дали е за мен.Благодаря предварително на отзовалите се :D

Потребителски аватар
gig
Мнения: 507
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:20 am
Местоположение: Sofia

Re: ЧТК(Частен Транспортен Колеж), мнения?

Непрочетено мнение от gig » пет юни 18, 2010 5:34 pm

Отговори на голяма част от въпросите, които си задал, има на сайта на колежа http://www.aviocenter.com

Накратко: обучението е 2 години/4 семестъра.
Теоретичната подготовка е четири семестъра, като в четвъртия се изучават конструкцията, системите и силовата установка или системите на авионикса и радиотехническото оборудване на конкретен транспортен самолет/вертолет(през последните години това са Boeing 737 и Airbus A320).
В последните години стажа се извършва основно в България Еър и свършва юли месец на втората година от обучението.
Реализацията, доколкото аз имам информация, е трудна в момента, но предполагам, че след 2 години няма да е така.
Сашо написа:Давай Гриша, че сбирка без теб е като авиошоу без Свилен Иванов!

pistata9889
Мнения: 3
Регистриран: чет юни 17, 2010 8:22 pm

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК), - мнения

Непрочетено мнение от pistata9889 » пет юни 18, 2010 6:41 pm

pistata9889 написа:В последните години стажа се извършва основно в България Еър и свършва юли месец на втората година от обучението.
Интересува ме точно стажа,кога свършва?Той само втората година ли е или има и първата?
Имам добре платена лятна работа,и от там идва дилемата,все пак в кризата да седя две години на "ясла"няма да е приятно.

Потребителски аватар
gig
Мнения: 507
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:20 am
Местоположение: Sofia

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК), - мнения

Непрочетено мнение от gig » пет юни 18, 2010 6:54 pm

Стажовете са април-юли в края на първата и в края на втората учебни години.
http://www.aviocenter.com/documents/avi ... schema.pdf
Ние (първият випуск) имахме и в началото на втората учебна година от средата на септември до началото на ноември 2003 г., но сега не знам дали има такъв. Най-добре е да питаш в колежа (или Кетъла да пише ;-) )
Сашо написа:Давай Гриша, че сбирка без теб е като авиошоу без Свилен Иванов!

ketal
Мнения: 32
Регистриран: съб окт 18, 2008 12:59 pm
Местоположение: София/Плевен

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК), - мнения

Непрочетено мнение от ketal » съб юни 26, 2010 3:12 pm

Въпросът със стажовете седи по следния начин:
От миналата година стажа се провежда в Хемус еър и ВРЗ Летец.Стажа е и за двата курса.Започва през месец Май и завършва в края на Август.Стажът първата година е следния: стажантите биват разделени на две групи.Първата в завода а втората в Хемус, след което групите се разменят.Втората година стажът се провежда само в Хемус.Колежаните влизат в смените на техниците т.е два дена работа-два дена почивка.Също така ако някой успее да си уреди стаж в друга фирма получава абсолютно разбиране и подкрепа от ръководството на колежа и в частност професор Маджаров.Относно теоритеичното обучение в колежа, както писах преди близо година и половина в тази тема възможност да научиш материята има, разбира се стига да имаш желание и да си учиш уроците съвестно.Четвъртия семестър се изучава конструкция и системи на тип ЛА.Нашият випуск изучавахме А-320.Не се признава за курс за тип ЛА, но пък дава възможност да придобиеш представа как системите, които са изучавани през годините са реализирани на практика в конкретния тип ЛА.
Като заключение на човек, който е преминал двете години обучение и работещ в авиационна фирма мога да кажа, че колежът е възможно най-бързия старт за авиационна професия.Преди обаче човек да реши да се запише там и да се развива в авиацията трябва много хубаво да разбере, че авиацията много дава, но и много взима (както каза колегата ГИГ).Също така е добре да се проучат и заплатите в бранша, възможности за развитие в професията (немислимо без висше образование) и така нататък.Има романтика в това да си на старта при -15 градуса или при +40 , но не е изобщо толкова романтично и вълнуващо колкото изглежда отстрани.Провесията на авиационният техник е мъжка и трудна професия изискваща определени качества и себеотдаденост.Ученето те първа започва след завършване на колпежа, за да влезеш в час със самолета/вертолета който ще обслужваш трябва доста да се чете.
Надявам се да съм ти бил полезен, помисли си много добре дали наистина искаш да се занимаваш с това.Ако имаш някакви други въпроси пиши на ЛС или се обади.(Пращам ти телефона на ЛС).
Поздрави-Светослав Василев.
РУД на максимал.

Kvazer
Мнения: 3
Регистриран: пон авг 16, 2010 10:13 am

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от Kvazer » пон авг 16, 2010 10:38 am

Здравейте :) Много интересни и точни мнения прочетах до сега , но имам конкретен въпрос към ketal ... Да речем ,че успешно приклучваш с ЧТК като профисионален летец и вземаш 13 (испита към ГВА) но нямаш висше къде според теб е наи - добре да продължиш учението си ... А знаете ли на каква цена струва 1 час летене (практиката) разбрах че тя се заплаплаща отделно ?

todor vidolov
Мнения: 97
Регистриран: чет авг 05, 2010 6:41 pm

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от todor vidolov » пон авг 16, 2010 5:51 pm

Интерисувам се вие по какви критерии оценявате нивото на преподаване и получената подготовка в часният колеж и университетът? Сравнителната база коя е?

Потребителски аватар
gig
Мнения: 507
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:20 am
Местоположение: Sofia

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от gig » пон авг 16, 2010 6:41 pm

todor vidolov написа:Интерисувам се вие по какви критерии оценявате нивото на преподаване и получената подготовка в часният колеж и университетът? Сравнителната база коя е?
Не бих казал, че нивата на предподаване може да се сравняват директно, тъй като целите на обучението в ЧТК и ТУ са коренно различни - все едно да сравняваме круши с ябълки 8)
Сашо написа:Давай Гриша, че сбирка без теб е като авиошоу без Свилен Иванов!

todor vidolov
Мнения: 97
Регистриран: чет авг 05, 2010 6:41 pm

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от todor vidolov » пон авг 16, 2010 7:23 pm

Попитах как оценявате "колеж- колеж" и университет-университет". То е ясно, че едно се учи в университет, а друго в колеж.

Kvazer
Мнения: 3
Регистриран: пон авг 16, 2010 10:13 am

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от Kvazer » пон авг 16, 2010 10:02 pm

Някои може ли да даде някой линк към фирмата (занимаваща се с практиката ) в ЧТК ... Извенете ме за неточната преценка но просто искам да изчисля колко ще струва 250ч. летене :? :)

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от Грозев » пон авг 16, 2010 10:21 pm

Kvazer, здравей.
Ето някои положения (съвсем накратко) около пилотската професия у нас.
1. Не е нужно да имаш висше образование за да си пилот в гражданската авиация. Пилотството е професия/квалификация, а не образователна степен.
2. За да станеш професионален пилот трябва да преминеш през комплексно обучение, което или се взима изцяло (т.нар. "интегриран курс") или се взима на етапи (модули).
3. Това, което ЧТК може да ти предложи е само теоретичното обучение. След това ще ти трябва и практика.
4. В България общо - взето има три стабилни авиационни учебни центрове:
- БВЦ - http://www.bac-fto.com/
- Еър Спорт - http://www.airsport.bg/
- Еър Скорпио - http://www.airscorpio.bg/
Цената на целия интегриран курс е около 40 000 евро (+/- 10%). Точни оферти ще получиш като се свържеш с всеки от тези центрове. Ако искаш да се обучаваш на модули ще ти излезе малко по-скъпо, но можеш да разтягаш плащанията във времето.
По теоретичното обучение Еър Спорт работят с ЧТК, БВЦ наемат преподаватели от вън, а Еър Скорпио работят под някаква форма с ТУ. Най-добре направи срещи с всеки от тези центрове, виж цените и условията и прецени къде и как.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Kvazer
Мнения: 3
Регистриран: пон авг 16, 2010 10:13 am

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от Kvazer » вт авг 17, 2010 2:05 am

Благодарско :)

Потребителски аватар
gig
Мнения: 507
Регистриран: чет окт 04, 2007 10:20 am
Местоположение: Sofia

Re: Частен Транспортен Колеж (ЧТК)

Непрочетено мнение от gig » вт авг 17, 2010 10:31 am

todor vidolov написа:Попитах как оценявате "колеж- колеж" и университет-университет". То е ясно, че едно се учи в университет, а друго в колеж.
Съжалявам, не съм разбрал точно въпроса.
При сравнението "колеж-колеж" може да сравняваш ЧТК с ИВТ, ако става въпрос за техническото обучение. Моето мнение е, че ЧТК е по-добрият избор.

При сравнението "университет-университет" ако говорим за български учебни заведения можем да сравняваме ТУ с Факултет "Авиационен" на НВУ "В. Левски" - Долна Митрополия.
Сашо написа:Давай Гриша, че сбирка без теб е като авиошоу без Свилен Иванов!

Отговори