Авиокомпании

Всички аспекти на съвременната гражданска авиация
Потребителски аватар
Almasy
Мнения: 1495
Регистриран: пет юли 25, 2014 4:21 pm
Местоположение: Бургас

Re: Авиокомпании

Непрочетено мнение от Almasy » вт яну 23, 2018 10:53 am

Air India (AI) – приватизация до Юни. 49% от превозвача могат да закупят чуждестранни инвеститори (вкл. АК).
https://scroll.in/latest/864373/governm ... uggestions
Изображение


British Airways (BA) в преговори с Ербъс за още А380.
https://www.ch-aviation.com/portal/news ... der-report
Очевидно Уили Уолш (BA CEO) е променил мнението си – години последният каканижеше, че превозвача търси А380 втора ръка, стига последните да са с двигатели на RR, защото цената на чисто новите е прекалено висока. Сега запя обаче друга песен – поддръжката на старите машини, щяла да излезе не по-малко.
Анонса за second hand е било по-скоро тактика за искане на отстъпки, тъй като въпреки тригодишното мрънкане, АК не сключи договор със Singapore, на когото предстои замяната на старите машини с нови.
Изображение


Alaska (AS) която купи Virgin America (VX) започна етапна промяна на ливериите на VX от старата
Изображение
на вече новата
Изображение
Това би трябвало да отхвърли всякакви спекулации, че AS възнамерява да се освободи от флотилията на VX (състояща се само от сериите 320) и да я замени със сериите 737, тъй като АS лети единствено с тях (тоест със самолети п-во само на Боинг).
https://airlinegeeks.com/2017/12/29/sou ... d-january/
Същевременно, за да отпразнува обединението, АS изтипоса нова ливерия и на собствените си самолети (почти отвратна IMHO).
Изображение

Потребителски аватар
Almasy
Мнения: 1495
Регистриран: пет юли 25, 2014 4:21 pm
Местоположение: Бургас

Re: Авиокомпании

Непрочетено мнение от Almasy » пет фев 02, 2018 4:44 am

Изтече информация за гласената нова ливерия на Луфти, в случая тапосана на 748i

Изображение

Изображение

Ам....доста отегчително, старата, класическата, дето логото е жълтичко, дори по ме кефи :?

Потребителски аватар
Almasy
Мнения: 1495
Регистриран: пет юли 25, 2014 4:21 pm
Местоположение: Бургас

Re: Авиокомпании

Непрочетено мнение от Almasy » пет фев 02, 2018 5:27 am

На 14-ти Януари Иран финализира сделка с Bombardier за 10 броя CRJ900

Изображение

За това съобщават дори руснаците, които очевидно са наясно, че щансовете им да пласират SSJ в Иран намаляват още повече

https://www.aviapanorama.ru/2018/01/ira ... -v-kanade/

Донякъде е странно, че Иран купува не особено актуално издание на регионална машина (а не чисто новата С-серия или пък прясно претоплената Е2). Вероятно това е свързано с ненапълно отпадналите санкции. CRJ900 е моторизиран със GE CF34-8C5 (сравнително стара технология), докато С-серията е със state of art GTF двигатели PW1000G

Потребителски аватар
Almasy
Мнения: 1495
Регистриран: пет юли 25, 2014 4:21 pm
Местоположение: Бургас

Re: Авиокомпании

Непрочетено мнение от Almasy » пон фев 05, 2018 9:16 am

Lufthansa с намерение да уволни шефовете на Brussels Аirlines - CEO Bernard Gustin и номер две в йерархията – финансовият мениджър Jan De Raeymaeker. Двамата вече са уведомени, че след изтичането им, контрактите им няма да бъдат подновени.
Неразбирателствата с Carsten Spohr (Lufthansa CEO) не са от вчера. На последното събрание (борд на директорите) Spohr грубо прекъсна Bernard Gustin, когато последният се опита да обясни стратегията на подопечната АК.
Кой е прав и кой крив е много трудно да се прецени. От една страна е абсолютно вярно, че Brussels Аirlines
Изображение
е бледо копие на някогашната SABENA
Изображение
световен играч, с чието величие трудно се бореше дори Lufthansa. Прераждането на последната след фалита й (като Brussels Аirlines) не оправда надеждите. АК поне последната година не е на загуба, но и трудно може да се нарече печелившо звено. А е известно, че активите се държат от SN Airholding NV, белгийско дружество, което е 100% собственост на Lufthansa обаче.
Spohr, който много пъти е заявявал, че е назначен с една единствена цел – да пази интересите на акционерите в Lufthansa Group, очевидно е изгубил търпение. Според вижданията му, няма смисъл да се наливат повече пари в Brussels Аirlines, която е доказала, че е бита карта, поне като legacy carrier. Дори хибридната стратегия, прилагана от няколко години не дава желаните резултати (според Spohr). Като пример се прави сравнение с печелившата Eurowings (също собственост на Lufthansa Group), при която хибридната стратегия работи идеално – параметри на НТА при късите полети и предлагане на бизнес продукт при дългите, не по различен от този на самата Lufthansa
Изображение
Нещо, с което Brussels Аirlines не може да се похвали. Затова биг мама шефа е решил да превърне Brussels Аirlines изцяло в НТА, което пък от своя страна ужасява гордите белгийци. Това би означавало имидж на Унгария номер 2, където печелившата WIZZ командва парада, но никой не я смята за национален превозвач. Както и край на дългите полети до Африка (запазен периметър на SABENA), че и до Северна Америка. Може би не е чудно, че Spohr съвсем наскоро и в съвсем друг контекст заяви, че Африка е континента с предстоящо най-бързо разрастване на мрежата на самата Lufthansa.
http://www.airliners.de/kranich-konzern-afrika/43578
Изображение

Потребителски аватар
Almasy
Мнения: 1495
Регистриран: пет юли 25, 2014 4:21 pm
Местоположение: Бургас

Re: Авиокомпании

Непрочетено мнение от Almasy » пет мар 02, 2018 5:09 pm

Въпреки, че някои АК драстично намялат обема на F класата (а до някои дестинации спират да я предлагат изобщо), други, като Shanghai Airlines я въвеждат – новополучените 787 ще бъдат конфигурирани F/C/Y, не както досега – само C/Y. F класата ще има само 4 места, а бизнес – 26. И двете класи ще са тип suites, като С- suites до голяма степен са копирани от презентираните наскоро от Delta.
Изображение
Последното не би трябвало да е изненада като се има предвид, че американската АК държи голяма част от акциите на China Eastern, на която субдивизия се явява Shanghai Airlines. Въвеждането на F класа точно в Shanghai Airlines, чийто хъб е PVG (Шанхай) е логично - града все повече се превръща във втори ХонгКонг. Последната обаче срещна много критики, защото за разлика от Malaysian, Thai, All Nippon или Еtihad, твърде малко се различава от бизнес класата, а цената е драстично по-висока.

Еtihad (EY) се провали с купуването на част от миналата вече в небитието AirBerlin, сега същото го грози и с индийската Jet Airways (9W)
Изображение
от която EY също придоби навремето 24% за 379 million USD. Q4 на 2017-та беше много лошо във финансов аспект за АК, а плановете за 2018-та предвиждат все повече гравитиране към AirFrance/KLM и Delta що се отнася до JV полети, отколкото към EY, чийто хъб AUH (АбуДаби) напоследък изпитва сериозна нужда от трансферни пътници. Въпреки, че засега EY отрича продажбата на дяловете си, Delta вече заяви интерес към придобиването им, още повече, че за няколко години те загубиха значителна част от пазарната си стойност и на американците няма да им се наложи да се изръсят сериозно.

След като придоби 777 (само, че втора ръка, мисля че продавача беше Singapore Airlines) Ukraine International обмилсля обновявяне на авиопарка с чисто нови самолети, в случая 787

още повече, през 2019-та АК ще пенсионира два броя 767, а през 2020-та и другите два.

Lufthansa пък, която се „нарадва” на унищожителни критики (съвсем заслужено) относно новата си ливерия, вече мисли за смяната и само 3 седмици след като я презентира
(https://www.businesstraveller.com/busin ... ree-weeks/).

Alitalia (AZ), която е доста търсена за трансфери до GIG (Rio) ще увеличи двойно директните полети от Рим. На АК обаче не и върви много до Пекин и Мексико и затова последните ще станат сезонни дестинации. Съответно освободените самолети (332 и 772) ще бъдат утилизирани до Бразилия. Все пак далечните дестинации нe са най-голямата болка на AZ – деманда си остава сравнително висок, особено до Буенос Айрес, Токио и Ню-Йорк. Европейската мрежа е доста по-закъсала. Все пак се постигна споразумение с профсъюзите относно съкращенията – една наболяла тема в Италия. Последните са много силни, а според много финансови анализатори – една от основните причини за лошото финансово състояние на АК. При последният опит превозвача да бъде продаден, инвеститорите буквално си го казаха в прав текст – „Няма да дадем и цент за превозвача, докато същите хора, подкрепяни за щяло и нещяло от напълно безотговорните профсъюзи, работят там”. Всъщност AZ е за пореден път на тезгяха (за продажба) - http://aviationweek.com/awincommercial/ ... ithin-days. По последна информация на 30 Април купувач ще бъде официално оповестен.
Изображение

Отговори