Самолетно гробище в България?

История на авиацията до 1945 г.
Летящия ветеринар
Мнения: 6
Регистриран: ср окт 07, 2009 12:14 pm

Самолетно гробище в България?

Непрочетено мнение от Летящия ветеринар » чет окт 08, 2009 12:24 pm

абсолютен лаик съм,но пък за сметка на това страшно много обичам самолетите и определено имам привкус към по старите самолети-бипланите ,витловите моноплани и прочие.Имам и 2 "нелегални" полета -т.нар. мотивационни и съм местил щурвала на летящ самолет :) .
Тъй,питането ми е такова-има ли в българия гробище за самолети?колкото по стари-толкова по добре,имам желание да се сдобиия със стар самолет може да е ДАР,ЛАЗ,Капрони...може и нещо съветско
Благодаря предварително на отзовалите се

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Самолетно гробище в България?

Непрочетено мнение от Грозев » пет окт 09, 2009 11:52 pm

За съжаление такова нещо у нас няма.
Реално от типовете, за които питаш запазени самолети няма. Няма нито един запазен ДАР, от който и да е модел. Има само една умалена реплика на ДАР-1 създадена преди пет години. От всички построени Лаз, има само един запазен, който се пази в Музея в Крумово и една реплика сложена на площад "Авиационен" в София. За Капронита да не говорим. За съжаление сме народ, който не си пази историята.
От друга страна по села и паланки са разхвърляни десетки МиГ-17, МиГ-19, МиГ-21, L-29, които някога масово са слагани като паметници, а днес в повечето случай се разграбват и унищожават. Това е най-близко до въпросът ти.
Anyone who fights for the future, lives in it today

Потребителски аватар
Blackadder
Мнения: 21
Регистриран: ср окт 10, 2007 3:20 pm

Re: Самолетно гробище в България?

Непрочетено мнение от Blackadder » пон окт 12, 2009 2:24 pm

Лет.Вет., имаш шанс да се сдобиеш с отличен ДАР-9, ако успееш да го спазариш с авиационния музей в Загреб, където се съхранява. У нас няма нищо.

Летящия ветеринар
Мнения: 6
Регистриран: ср окт 07, 2009 12:14 pm

Re: Самолетно гробище в България?

Непрочетено мнение от Летящия ветеринар » пон окт 12, 2009 2:53 pm

Благодаря много.
Очевидно няма да ме огрее със стар Български самолет...да де ама не ме напуска надеждата че в някое изоставено предприяте,в някой изоставен и запустял склад я в ловеч или ловешките села,я в божурище,я в казанлък,или някъде из вече невоенните обекти,там някъде изпод прашасали бризенти и купища боклуци,все още се намира някой пък макар и изгнил самолет от ония около 1200 произведени Български самолети и чака своя откривател и възкресител.
Така както се оказа че имаме закопани в земята майбахове дето се търгува за милиони.
И още нещо-значително по техническо-какво значи изчерпан ресурс на фюзелажа?Иска да рече че тялото на самолета както му викам с непрофесионалния си акъл-не е достатъчно яко че да лети още?така ли?значи че ще се разпадне в небето от вибрации и резонасове и натоварвания ли?

Малчев 23
Мнения: 211
Регистриран: пет яну 30, 2009 2:32 pm
Местоположение: София

Re: Самолетно гробище в България?

Непрочетено мнение от Малчев 23 » пон фев 01, 2010 12:05 pm

В българия ,,най-стария"самолет,който лети е МиГ21.Други няма и благодарение на жестоката ни безотговорност към историята и бъдещето, няма и да има.Ще споделя,че
преди 20 години с един журналист-Тома Томов искахме да възкресим един ЛАЗ 7м,но неуспяхме.Сега мисля,че все още е останало нещо от него.Ако желаеш пиши ми на:
mdd@sinetbg.com

Отговори