Какъв е този самолет?
- Blackadder
- Регистриран: ср окт 10, 2007 3:20 pm
Какъв е този самолет?
Здравейте! Имам няколко въпроса относно тази снимка. Първо, какъв е този самолет? Б-24, "изправил" се на опашка, или друг някакъв? Второ, защо има нещо като опознавателен знак /вижда се само полукръг/ на опашните плоскости?? Снимката може да е правена дори в България, тъй като се появи тук /това не е гаранция, де/, а двамата седнали приличат на руснак и българин.
[img][img]http://img75.imageshack.us/img75/1058/dcm021cm5.jpg[/img][/img]
[img][img]http://img75.imageshack.us/img75/1058/dcm021cm5.jpg[/img][/img]
- Blackadder
Интересното е, че в RAF е имало полски части въоръжени с Халифакс (No. 301 Polish Bomber Squadron "Ziemi Pomorskiej" , Flight "C" of No. 138 Squadron RAF , No. 301 Polish Special Duty Flight ,No. 1586 Polish Special Duty Flight ).
Да не би да е точно такъв този от снимката?
Да не би да е точно такъв този от снимката?
if your gonna be dumb you gotta be tough
Абсолютно никакъв Halifax не може да бъде това. Няма Halifax с такива вертикални стабилизатори. На версиите с двигатели с въздушно охлаждане освен това, върху гондолите на моторите има изнесени заборници на радиатори, които биха стърчали в този ракурс много над плоскостите. Даже и стойките на колесника не са такива. Същото важи и за горното картечно гнездо. Въобще - това отвсякъде не е Halifax, ами си е жив Liberator. Без лопати на десните двигатели при това. Но кокардата на стабилизатора си остава загадка и за мен. Няма ли по-подробно инфо, къде и при какви обстоятелства е намерена тази снимка?
"...denn wir fahren gegen Engeland!"
- Blackadder
- Blackadder
Тц. Privateer не е с разнесено, а с нормално еднокилево оперение.reaper написа:Либерейтър е верно.
Обаче кокардата е интересна. До колкото знам във френските ВВС е имало на служба PB4Y Privateer.
Има доста противоречия по тази снимка обаче. Дори да приемем, че тази кокарда(по неведом за нас начин попаднала на хоризонталното оперение

От вътрешната страна на левия кил се забелязват две букви - май че са "ЕQ". Ще трябва да се поразровя да видя дали не мога да открия нещо по тази сламка.

- Blackadder
- Blackadder
- Blackadder
Значи засега скланям към мнението, че машините на двете снимки не са един и същ самолет. Първо, заради липсващите десни витла на едната. Бях сигурен, че имам още една снимка на №813 от друг ракурс, но пусто да опустее, не мога да я изровя все още.
Машините с подобни знаци обаче(върху опашните плоскости) придалежат в повечето случаи към 15 ВА на САЩ, точно тази, която е летяла над Б-я. Още при първия си рейд, на 1.08.1943 г. срещу Плоещ, когато излитат от Бенгази, тези бомбардировачи са носели на вертикалните си килове британски знаци(правоъгълни) и от двете страни. Засега все още се опитвам безуспешно да разбера защо - английския ми куца.
Но дали са имали такова чудо като кокарда и върху хоризонталните - не е много ясно. Още повече, че попаднах на това:

Обърнете внимание на номера - като шрифт, място на нанасяне и даже като число е твърде близко до нашия случай от "моята" снимка. А това на фона на изобилието от форми на тези означения при янките може и да значи нещо. Но тази машина е от 8 ВА, т.е. летяла е от Англия. Така че засега, ако и да имаме напредък, той е все още мижав. Ще продължавам да ровичкам.

Машините с подобни знаци обаче(върху опашните плоскости) придалежат в повечето случаи към 15 ВА на САЩ, точно тази, която е летяла над Б-я. Още при първия си рейд, на 1.08.1943 г. срещу Плоещ, когато излитат от Бенгази, тези бомбардировачи са носели на вертикалните си килове британски знаци(правоъгълни) и от двете страни. Засега все още се опитвам безуспешно да разбера защо - английския ми куца.

Обърнете внимание на номера - като шрифт, място на нанасяне и даже като число е твърде близко до нашия случай от "моята" снимка. А това на фона на изобилието от форми на тези означения при янките може и да значи нещо. Но тази машина е от 8 ВА, т.е. летяла е от Англия. Така че засега, ако и да имаме напредък, той е все още мижав. Ще продължавам да ровичкам.

Последна промяна от German на пон окт 29, 2007 11:00 pm, променено общо 1 път.
- Blackadder
Даа ето ги кръговете!!!
Страшен си!!
Според един американец пък /при това само по снимката, без да му кажа нищо повече за нея/, самолетът би трябвало да е от 460th Bomb Group, 15th AF, от Италия. Каза, че самолетите точно на тази група имали кръг от ляво, а от дясно - правоъгълник. И наистина, май на дясната страна има тъмен правоъгълник!
П.П. Сега като се загледах, май и на най-долната от трите снимки, се вижда тъмен правоъгъник на другата страна на опашната плоскост!

Според един американец пък /при това само по снимката, без да му кажа нищо повече за нея/, самолетът би трябвало да е от 460th Bomb Group, 15th AF, от Италия. Каза, че самолетите точно на тази група имали кръг от ляво, а от дясно - правоъгълник. И наистина, май на дясната страна има тъмен правоъгълник!
П.П. Сега като се загледах, май и на най-долната от трите снимки, се вижда тъмен правоъгъник на другата страна на опашната плоскост!