Ветерани от войната.

История на авиацията до 1945 г.
cheksi
Мнения: 3
Регистриран: чет ное 22, 2007 10:18 pm

Ветерани от войната.

Непрочетено мнение от cheksi » пет ное 23, 2007 5:56 pm

Предлагам в тази тема да се пише за хора-познати или роднини,които са участвали по някакъв начин във война и понеже onufrii ме попита дали мога да разкажа за дядо ми нещо аз реших да създам тази тема.

Дядо ми (Бог да го прости) се е казвал Стефан Лазаров Михов-роден е бил през 20.11. 1911г. в с.Липен тогавашно врачанско,сегашно Монтана.
30-те години е служил в Божурище, по времето когато забраняват на България да има аероплани и са били принудени да ги крият в царевицата до Божурище.След това служи във Враждебна -самолетната работилница при Ленчето(майстора)-не знам как се е казвал това е прякор,който е бил софиянец.Дядо ми е участник във Втората световна война като първо сме били на страната на германците,а след това на руснаците.(на една снимка във вестник,който не си спомням името-,,Заря``или нещо подобно имаше снимка как се здрависва със Цал Борис 3 в самолетната работилница във Враждебна )Дядо ми е бил фелдфебел,електротехник по самолетите-запалване и оборудване.По време на войната е бил мобилизиран в Кавала и Дряма,а също така и в Аустерлинц Австрия-тогавашна Германия.Всичко това е било когато сме били съюзници на Гемания.Даже разговаряйки със германски войник за нападението на Русия онзи казвал:``Стефан,шлехт,зер шлехт``-Стефане лошо много лошо-предчувствайки поражение.После като сме на руска страна дядо е обслужвал руски военни самолети.Даже ми е разказвал как в най-голямата жега и в най-тясното масто на самолета-опашката са търсили ``корпосит`` от руски-маса , със руския механик.
Имал е доста награди за участието във войната, участвал е и в драматичния самодеен състав в Божурище :)
След войната служи в Крумово и Пловдив,а след демобилизация открива авто-електро бюро Шкода,която се е намирала на мястото на сегашния хотел Тримонциум в Пловдив.И така и е известен в Пловдив сред по-старите -Стефан Шкодата-един от първите и най-добри автоелектротехници.
През 60-те години всяка година на празника на авиацията получаваше поздравителна телеграма от инициативния комитет на българското въздухоплаване и всяка година се събираха в ресторант ``Кооп`` на ул.Раковска в София.Всяка година моя дядо установяваше, че се събират все по-малко и по-малко хора и накрая престанаха да се събират.Умира в началото на 97-ма.

Това е,което мога засега да напиша-остава и някоя снимка,но нямам скенер-по нататък може!

Дано стане една хубава тема.
Приятна вечер и поздрави!!!
Стефан Лазаров.
In vino veritas !!!

Отговори