Зона за полети

За любителите на леката авиация и любителското самолетостроене
Потребителски аватар
Марко Марков
Мнения: 2191
Регистриран: съб мар 29, 2008 11:27 am
Контакти:

Зона за полети

Непрочетено мнение от Марко Марков » вт юни 10, 2008 1:37 am

Господин Николай Калчев - Председател на БНАК е изпратил следното съобщение до членовете на БНАК

С Ръководството на въздушното движение (РВД) се уточнихме по координирането на полетите на парапланеристи и делтапланеристи с останалия трафик на граждански и военни въздухоплавателни средства.
До към 15 юни 2008 РВД ще групира стартовите ни точки във временно отделени зони - ВОЗ (или ТSA - Temporary Segregated Areas), които ще бъдат наше въздушно пространство, на наше разположение през времето, когато са активирани по наше искане. Те ще бъдат съответно номерирани и впоследствие нанесени на картата на долното въздушно пространство. По принцип тези зони вероятно ще обхващат въздушното пространство от земята до 3000 m надморска височина, като горната граница при необходимост ще може да се повишава до 4000 m над морското равнище.
Твърдя, че това е сериозен успех за каузата на пилотите на парапланери и делтапланери и постижение в утвърждаването ни като пълноправни ползватели на въздушното пространство. Нашите интереси съвпадат с интересите на РВД - обезпечаване на нашата безопасност и безопасността на останалия трафик. Оттук нататък само от самите нас зависи дали ще се представим като сериозни и съвестни хора, с които може да се работи.
До края на юли също от всеки клуб по пара- и делтапланеризъм в системата на БНАК ще бъдат определени по двама души, (един титуляри един заместник) - опитни инструктори, които ще имат право да установяват връзка с РВД и да оповестяват началото на полетите и данни за посоката, далечината и височината им. Те ще бъдат съответно инструктирани за процедурите и ще получат телефонни номера за връзка.

Потребителски аватар
Марко Марков
Мнения: 2191
Регистриран: съб мар 29, 2008 11:27 am
Контакти:

Re: Зона за полети

Непрочетено мнение от Марко Марков » ср юни 18, 2008 7:32 am

Във връзка със жалбите на някой колеги , на които са били отправени закани за актове и глоби ще напомня , че БНАК е отправил писмо до ДАМС във връзка с зоните за полети.

Изображение

Отговори