Да възродим летище Божурище!!!

История на авиацията до 1945 г.
Потребителски аватар
LZ
Мнения: 154
Регистриран: вт юли 06, 2010 4:46 pm

Re: Да възродим летище Божурище!!!

Непрочетено мнение от LZ » вт мар 22, 2016 1:01 pm

Скоро ще станат две години откакто легендарното "Летище Божурище" бе сринато със земята и едни от първите авиационни хангари в Европа бяха разрушени! На вашето внимание, мнението и професионалния поглед по този въпрос на военния парашутист и авиационен деятел Владимир Колев.

ЛЕТИЩЕ 'БОЖУРИЩЕ" - МЕЖДУ МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО"

Погледнато от към шосето, някогашното летище Божурище е просто поляна, обрасла тук-таме с хилави храсти...Трудно е да повярваш, че това е едно от първите европейски летища. Че някога тук е кипял наистина творчески живот, произвеждани са и са летели самолети - граждански и военни. Тук са изпълнени десетки хиляди скока с парашути, поставяни са авиационни рекорди - национални и световни!
На това летище все още витае "магията" на отминали дни... Но в днешния ден няма нищо магично.
На мястото на някогашните военни поделения вече бодро блестят корпусите на "индустриална зона". Философията е: ново време, нови дейности, нов начин на живот.
Привидно е така. Но...
Има едно голямо "НО", което вече над двадесет години раздвижва страстите не само на авиационната общественост и любителите на авиацията. Мащабът на значимост на летището е толкова голям, че даже след десетилетия, нещата изглеждат, меко казано спорни. Летището има не само богата история, а и своя логика на развитие.
Първоначално, то е военен аеродрум от зората на авиацията. Постепенно се разраства. След Първата световна война то е вече комплекс с авиационен завод. Тук се провежда и практическото обучение на бъдещи пилоти. По време на Втората световна война е централна база на въздушната отбрана на София.
Докато трае ерата на витловата авиация, тук има и военно училище за подготовка на авиатори и навигатори. Когато се появяват реактивните самолети, пистата "окъсява" и то се разделя с функцията си на военен център. Но продължава да подготвя кадри за авиацията. Масовизира се парашутната подготовка, както на високо спортно ниво, така и за първоначално обучение на кадри за десантните части. Подготвят се и пилоти за спортната авиация, извършва се първоначалната селекция за курсанти за ВНВВУ 'Георги Бенковски" в гр.Долна Митрополия. Разцвет получава и безмоторното летене.

И така до началото на 90-те години на 20в. Буреносните облаци над него се събират постепенно. Занижават се плановете за подготовка на кадри за Българската армия, а след закриването на последната помощна военна организация ОСО - "Организация за съдействие на отбраната", летището е закрито...За тогавашната администрация то е обект, лишен от смисъл и бъдеще.

За това, че е грях една авиационна светиня да бъде зарязана на произвола на съдбата, чиновничеството отказва да мисли. В една нормална, "бяла" държава, това просто нямаше да се случи. Защото самата логика на неговото развитие подсказва и спасителния изход: действащо летище за лекомоторната авиация, в комбинация с авиационен музей. Идеята "витае" във въздуха и до днес! Но се задействат и механизмите на други интереси.
С типична за времето прибързаност, под масата' при очевидни неизгодни за държавата условия, то е продадено!
Перспективата му днес е в положение..."шпагат". Многобройните доброволци се борят да възстановят функциите му на исторически и действащ авиационен център! Освен ентусиастите има и широка подкрепа на идеята от нормално мислещи хора. Юридически основания не липсват. От другата страна стоят интересите на тези, които са броили пари за да придобият апетитната "хапка" в покрайнините на Столицата.
Ще успее ли "добрата магия" да надвие деловия интерес на един бизнес?
...Би трябвало. Защото идеята за възстановяване на Летище Божурище е и идея за СПРАВЕДЛИВОСТ с добри икономически основания за бъдещо развитие!

Инструктор-парашутист:
Владимир Колев


Авиационната светиня в деня на разрушението:
Изображение

Потребителски аватар
Грозев
[Site Admin]
Мнения: 10218
Регистриран: пет окт 05, 2007 8:18 pm
Местоположение: София

Re: Да възродим летище Божурище!!!

Непрочетено мнение от Грозев » чет юни 23, 2016 12:14 am

Anyone who fights for the future, lives in it today

Отговори