АЕРО

Българският авиационен форум
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 10:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Списание АЕРО - брой 15 (ноември 2009 г.)
Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 13, 2009 2:04 am 
Аватар

Очаквайте следващата седмица :)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Списание АЕРО - брой 15 (ноември 2009 г.)
Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 13, 2009 2:33 pm 

Снимката на корицата на 100 процента това и е мястото.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 3:56 am 
Аватар

Ето и кратко представяне на това, което подготвихме за вас в ноемврийският брой на АЕРО.
Не искахме да правим чак толкова българско ориентиран брой, но се оказа, че новините просто са насочени в родна посока.
Водещ материал на броя е кризата с Ми-24. Легендарната щурмова машина е на ръбът да бъде зачеркната завинаги от редиците на ВВС и решихме, че сме длъжни да опишем с думи прости, какво ще загубят въоръжените ни сили със сваляне от въоръжение на този щурмови вертолет. В този брой ставаме свидетели и на голямото завръщане на Ганчо Каменарски, който след кратък творчески отдих се завръща с цели две статии – една за транспортните проблеми пред въоръжените ни сили (реално липсата на транспортна авиация) и друга за потенциала за публично-частно партньорство при извършване на аварийно-спасителна дейност у нас. Сред другите, актуални български теми, които разглеждаме са и борбата с бяса от въздуха, кратък обзор по най-новите тенденции около новият изтребител и разбира се новинарските страници за българската авиация. Прочетете ги добре, защото сме разгледали подробно финансовото осигуряване на ВВС за 2010 г. Нещата не са никак розови или както сме написали в списанието – мор и сеч, при 49% съкращение на бюджета за Военновъздушните сили.
И за да приключим с българската вълна, но в по-светли тонове, слагаме големия репортаж на Иван Вукадинов от Тексас, където той посети ”Авиационният музей на студената война”, който притежава значителна колекция от самолети и вертолети летели преди това за българските ВВС.
Чавдар Костов, в този брой няма да ни води на пътешествие да Луната, а ще ни разкаже в текст и снимки за едно корейско авиационно изложение. Георги Петков пък, ще ни заведе до Гърция за традиционните открити дни в техните авиобази. Част от другите материали включват първата част от историята на бразилския самолетостроител Embraer, трета и последна част от анализа за използването на турбовитлови самолети за противопартизански действия и описани на бойното използване на ударния самолет Harrier в Афганистан.

Ето и съдържанието в по-подробен вид:

Краят на Ми-24…
След 30 години вярна служба на Република България легендарният щурмови вертолет Ми-24 е на път да остане поредната прашна страница от авиационната ни история. Екипът на АЕРО анализира как и защо се стига дотук, като поставя въпроса, какво ще правим без щурмова вертолетна авиация.

Новини – военна авиация

Новини – гражданска авиация

Новини от България

Новите изтребители – състезанието започна?!

Български ВВС над Тексас
От около 450 бойни самолети и вертолети, които България притежаваше през 1989 г., на въоръжение днес остават около 100. Част от изведените от експлоатация машини станаха паметници по села и паланки, други бяха позорно и набързо нарязани след, което са предадени за вторични суровини, трети бяха купени, за да воюват в далечни африкански държави. Но има и още една категория – машини, купени от авиационни ентусиасти с едничката цел да продължат да летят, но не в българското небе. Иван ВУКАДИНОВ посети Тексас, за да види и разкаже за една от малко известните страници в историята на българската военна авиация.

„Хериър” в Кандахар
На 1 юли т.г. в историята на ударните самолети Harrier GR.9 на Кралските ВВС и ВМС беше поставен край на една от най-значимите страници. Екипът на АЕРО разглежда как премина петгодишната мисия на Единната част Harrier (Joint Force Harrier - JFC) в Афганистан

Най-интересното по българските летища
Октомври - ноември 2009 г.

Една съвместна рубрика с http://www.bgspotters.net

С авиация срещу бяса
Във връзка с програма на Европейския съюз се предвижда в рамките на следващите пет години напълно да се изкорени коварната болест бяс в България. Авиацията ще играе основна роля в този процес. Красимир ГРОЗЕВ разказва как се прави това от един български селскостопански оператор.

Изложение по корейски
Между 20 и 25 октомври 2009 г. на авиобаза Сонгнам в Сеул, Южна Корея, за седми пореден път се проведе Seoul International Aerospace & Defense Exhibition (ADEX 2009 – Международно аерокосмическо и отбранително изложение). Чавдар КОСТОВ присъства на събитието и разказва за него в текст и снимки.

Авиационното осигуряване на мисиите зад граница
Ганчо КАМЕНАРСКИ разглежда историята на българските авиотранспортнни мисии зад граница и техните перспективи за близко и по-далечно бъдеще.

Embraer – бразилската гордост - част I
Бразилия – страна на безкрайните джунгли, кафеените плантации, буйните карнавали, красиви жени, сапунените сериали и огромната пропаст между приказно богатство и ужасяваща бедност. Днес обаче огромната южноамериканска страна твърдо се нарежда сред елитния клуб на държавите, които развиват високотехнологично производство на пътнически самолети. Красимир ГРОЗЕВ разказва за 40-годишния път на фирмата Embraer (Ембраер) от малък регионален производител до третия по големина производител на пътнически самолети в света.

Борбата с бедствията - интегриране на държавните и частните интереси
Ганчо КАМЕНАРСКИ разглежда възможни варианти за публично-частно партньорство по линия на борба с бедствия и аварии в България.

Турбовитлови самолети срещу тероризма - част III
Евгени АНДОНОВ завършва своя анализ за използването на някои видове специализирани самолети за борба с терористични формирования, както и ситуацията с този вид въздушни средства за борба в Русия.

Открит ден по гръцки
Георги ПЕТКОВ разказва за неотдавнашната си визита на откритите дни в две гръцки авиобази

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Сря Ное 18, 2009 12:33 am 
Аватар

АЕРО брой 15 излиза от печат на 18 ноември (сряда) и ще бъде в продажба на 19 ноември (четвъртък).

Ето и няколко страници от предстоящия брой.

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Чет Ное 19, 2009 12:48 am 
Аватар

Новият брой излезе безпроблемно от печатницата днес следобед. Утре е в разпространение из цялата страна.
Печатът е добре.

Както винаги списанието (заедно със стари броеве) може да се намери и в следните книжарници:

София

Магазин "Хоби свят" на ул. "Тодор Каблешков" 3

"Хоби магазин" в ж.к. "Младост" 1, търговски комплекс "Рея" (до Кооперативния пазар)
:arrow: http://www.nirahobby.com/

Магазин"Стопос" в ж.к. Стрелбище, ул. "Йордан Йовков" 5 бл. 8

Пловдив

Книжарница "Хобит" на ул. "11 август" 3

Очакваме оплаквания и похвали за съдържанието, коментари за разпространението и въобще всичко, което ви е на сърце :)

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Пет Ное 20, 2009 1:08 pm 
Аватар

Вчера си го купих от центъра на Варна. Много ми хареса статията за нашите машини в Тексас. Браво Иване :D

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 5:48 pm 

Днес си го взех списанието от центъра на Пловдив. Не съм чел нищо за сега ,но изглежда отново интересн да е броят. Статията за нашите в Тексас е големичка - така и трябва :wink: .
Искам да отбележа тука и една много неприятна грешка снимката в рубриката за интересни посетители на излитащият Руслан от София е на Антон Балъкичев ,а НЕ както е написано на Чавдар Гърчев.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 10:57 pm 
Аватар

Един въпрос - откъде го купи в центъра?

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 11:58 pm 

От книжарницата на Хобит, тъй като знам ,че там със сигурност го има. Приятел ми каза, че го е видял и на кръстовището на бул.България близо до бившият магазин Нева на някакъв РЕП.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 7:09 pm 
Аватар

Chavdar написа:
Искам да отбележа тука и една много неприятна грешка снимката в рубриката за интересни посетители на излитащият Руслан от София е на Антон Балъкичев ,а НЕ както е написано на Чавдар Гърчев.

Да, това е така. Извинявам се за което.
Тези страници бяха най-последното, което правихме от броя, малко в последния момент даже и затова допуснахме тази глупава грешка.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 3:52 pm 
Аватар

Доста нелепа грешка. До сега мисля два пъти се е случвало да ми се разменя името на някоя снимка с автора на съседна, но този път Чавдар изобщо няма снимки в тази рубрика...

Балъкчиев на лайнарс.нет

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Вто Ное 24, 2009 11:53 pm 

Днес си купих списанието. Както винаги - като прочета статиите за българските ВВС, и не мога да спра да псувам с часове!@#@#$%!@@*%^&$%$# :twisted:
Иначе качеството на материалите е на обичайното високо ниво.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Сря Ное 25, 2009 9:37 am 

Не знам как е разспространението ..но аз проверих на 8 РЕП-а в центъра на София и го няма никъде ..... :|

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Сря Ное 25, 2009 11:39 am 

В Изток (София) го получават по-рано в малките бутки, а не в големите, на спирката на "Плиска"

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Сря Ное 25, 2009 3:41 pm 
Аватар

me4o_puhh написа:
Не знам как е разспространението ..но аз проверих на 8 РЕП-а в центъра на София и го няма никъде ..... :|

Разпространението в центъра на София е повече от добро. Аз лично го виждам АЕРО на всеки втори реп.
Ето кратък списък с места, където списанието го има в центъра:
- ъгъла на Каравелов и Графа (много голям и зареден РЕП)
- едно репче на Графа между нотариата и градинката на Св. Седмочисленици
- на площад Славейков от страната на Раковска има голям щанд за вестници и списание
- на съдебната палата от към Алабин има едно бяло репче
- на площад Св. Неделя, точно в началото на Стамболийски има два големи репа, и на двата го има
- по Витошка, от съдебната палата до НДК има поне три четири репа, има го на някои от тях
- на ъгъла на Гурко и Раковски, пак голям и зареден реп
- на Гурко точно преди подлеза има репче
- в подлеза на спортната палата има много голям реп, и там го има
- зад гъба на бившия партиен дом има една уличка, дето я водят Малко Търново. На нея, от към Дундуков има пак голям реп.
- на Позитано 20, точно до централата на БСП
Прима виста се сещам за тия места.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Сря Дек 02, 2009 8:41 pm 
Аватар

HORNISE написа:
Доста нелепа грешка. До сега мисля два пъти се е случвало да ми се разменя името на някоя снимка с автора на съседна, но този път Чавдар изобщо няма снимки в тази рубрика...

Единият път беше сменено твоето с моето име, но в този случай объкващото е, че ни съвпадат първите две имена, само фамилията е различна.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Чет Фев 18, 2010 3:38 am 

Днес ми попадна този брой списанието. Прочетох с много голям интерес статията за българските самолети в САЩ. Понеже съм служил в Щръклево ми беше много интересно да разбера съдбата на тези самолети. Подразни ме обаче меко казано някои глупости които са написани. Например купуването на инсрументи от техниците. Всеки служил във ВВС знае, че инструмента е маркиран и се следи най-строго за наличноста му. Иначе се радвам, че самолетите продължават да летят и съжелявам, че немога да ги видя на живо.

Върнете се в началото
 Профил  

Ново мнениеПубликувано на: Пет Фев 19, 2010 9:14 am 
Аватар

Това за инструментите го писах точно както го чух. И даже го питах отново за да съм сигурен. Общо взето всичко което ми разказа този човек за Щръклево ми беше много интересно да чуя и човека не говореше на шега.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]